Spellen > Recensies > Bits

Bits

Det - 2011


Na Fits is er bij Ravensburger nu ook Bits. Het spel is anders dan zijn voorganger, maar heeft toch ook veel overeenkomsten. Beide spellen zijn gebaseerd op het computerspel Tetris. De spelers krijgen bij beide spellen een schuin aflopend speelvlak waarop ze hun speelstukken plaatsen, die vervolgens naar beneden schuiven. Toch is er ook een groot verschil. In tegenstelling tot Fits zijn bij Bits alle speelstukken gelijk van vorm. Het zijn dominostenen, zonder stippen, maar met twee gekleurde velden. Het speelvlak is een raster van zes bij zes vakjes.

In Bits is het de bedoeling om met de gekleurde velden bepaalde vormen te creëren op het speelvlak. Het spel wordt gespeeld in drie ronden. In de eerste ronde ligt er één opdrachtkaart open. Hierop staat een figuur afgebeeld dat bestaat uit vier vakjes. Elke keer dat het een speler lukt om dat figuur te vormen met de kleuren van de speelstenen, krijgt hij hiervoor aan het einde van de ronde twee punten. Elk ander figuur van vier vakjes levert één punt op.

De spelers krijgen eerst willekeurig een startsteen. Deze plaatsen ze onderaan op hun speelvlak. Daarna wordt een kaartje opengedraaid waarop een speelsteen staat afgebeeld. Iedere speler pakt nu die speelsteen en legt hem ergens bovenaan zijn speelvlak. De steen mag liggend of staand worden neergelegd. Daarna schuift hij de steen in een rechte lijn naar beneden. Hij mag hem niet meer horizontaal verplaatsen. Zodra de steen van bovenaf op een andere steen stuit, of op de onderste rand van het speelvlak, blijft hij liggen. Heeft iedere speler dit gedaan, dan wordt er een kaartje omgedraaid voor de volgende speelsteen. Iedereen plaatst de aangegeven steen op zijn speelvlak en schuift hem weer naar beneden. Dit gaat net zo lang door tot geen enkele speler meer een steen kan plaatsen. De spelers kunnen één keer in een ronde hun neutrale grijze speelsteen inzetten in plaats van de verplichte steen.

Hierna volgt een puntentelling. Elk figuur van vier aaneengesloten vakjes in één kleur levert één of twee punten op, afhankelijk van welk opdrachtkaartje er ligt. De spelers schrijven hun punten op en een tweede ronde begint. Hiervoor wordt een extra opdrachtkaartje opengedraaid. Dit is één kleur die in een bepaalde vorm punten oplevert. Deze opdracht geldt naast de eerste opdracht, die gewoon open blijft liggen.

De kaartjes met speelstenen worden weer geschud en als dichte stapel klaargelegd. De spelers krijgen een nieuwe startsteen en de ronde wordt hetzelfde gespeeld als de eerste. Alleen moeten de spelers nu twee opdrachten in de gaten houden. Na de puntentelling komt er nog een derde ronde met een derde opdrachtkaartje. Dit zijn kaartjes waarbij bepaalde vormen, ongeacht de kleur, strafpunten opleveren. Ook deze opdracht geldt naast de oude opdrachten. De speler die aan het eind van de derde ronde in totaal de meeste punten heeft gescoord, wint het spel.

Voor de gevorderde spelers kan er nog een vierde ronde worden gespeeld. Deze opdrachtkaartjes laten een figuur van vijf vakjes zien en leveren vier winstpunten op.

Ten slotte

Bits is ook (net als Fits) een leuk, vlot spelend spel, dat veel mensen zal aanspreken. Je leert het in vijf minuten en je speelt het in een half uur. Het speelmateriaal is goed voor elkaar. De speelvlakken werken prima en de speelstukken zijn van een goede kwaliteit. Omdat beide spellen op elkaar lijken, geldt hier hetzelfde minpuntje als bij zijn voorganger. Je speelt soms vrij solistisch. Je bent druk met je eigen puzzeltje op je speelvlak en daarom ben je minder bezig met wat andere spelers doen. In Fits zit net iets meer in, omdat het puzzelen wat lastiger is. Daarom heeft dat spel voor mij een lichte voorkeur, maar beide spellen komen bij ons met plezier op tafel.

Titel: Bits
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 25,- 


Spellen > Recensies >
Bits


Top