Spellen > Recensies > Blox

Blox

Erwin - nov 2008


Blox is een abstract bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord bestaat uit 9 * 9 gekleurde velden. Er zijn zwarte, witte, rode en grijze velden. Dezelfde kleuren vind je terug op de speelkaarten, waarmee de spelers hun acties betalen. De kleuren komen nogmaals voor op de bouwblokjes, waarmee aan het begin en tijdens het spel torens worden gevormd. Op dit speelbord staan aan het begin van het spel meerdere van deze torens met 1-4 bouwblokken. Bovenop elke toren ligt een fiche met de waarde van de toren (1-4 winstpunten conform de hoogte). Iedere speler beschikt over 4 speelfiguren en een jokerkaart. Iedereen begint het spel met 5 gekleurde speelkaarten, de overige kaarten vormen een gedekte stapel.

Met de speelkaarten breng je jouw speelfiguren in het spel en verplaats je ze. De kleur van de gespeelde kaart bepaalt naar welk veld je kunt bewegen, torens en andere speelfiguren zijn daarbij blokkades. Jouw beweging eindigt op het eerstvolgende veld van de gespeelde kleur. Met meerdere actiekaarten - in de juiste kleur(en) - kun je ook torens slopen, nieuwe torens bouwen of vreemde speelfiguren slaan. Als je een toren sloopt, leg je de gesloopte bouwblokjes voor je neer en ontvang je het puntenfiche. Zolang je niet meer dan 6 blokken bezit, mag je in volgende beurten torens blijven slopen. Aangezien een flexibel inzetbare collectie blokjes belangrijk is, kan het geen kwaad om rekening te houden met de grens van 6 blokjes. De door het slopen verzamelde blokken gebruik je later voor de bouw van nieuwe torens, wat je ook weer puntenfiches oplevert. Ook het slaan van andere stukken levert winstpunten op. Als laatste actiemogelijkheid kun je kaarten ruilen en jouw joker heractiveren. Deze joker gebruik je als een kaart van een kleur naar keuze, maar hij wordt na elk gebruik gedeactiveerd. Aan het einde van je beurt vul je jouw hand aan tot 5 kaarten.

Het spel kent vier fasen. Een nieuwe fase begint zodra er nog maar één toren van een bepaalde hoogte op het bord staat. Elke fase heeft zijn eigen regels voor de hoogte van te slopen of te bouwen torens. Na afloop van de vierde fase wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

In tegenstelling tot het gemiddelde abstracte spel is dit geen strategisch denkspel. Blox biedt tactisch vuurwerk op de korte termijn. Er is daarbij voldoende interactie tussen de spelers. Het slaan van speelstukken is hiervan uiteraard het meest opvallende voorbeeld, maar ook met handige blokkades kun je de andere slopers/bouwers flink dwarszitten.

Ik heb spelers horen klagen over het gelukselement bij het trekken van kaartjes. Ik heb hier zelf geen storende geluksfactor kunnen ontdekken. Bij de stevige bouw- en sloopacties is de omloopsnelheid van de kaarten dermate hoog, dat een knullige kaarthand per definitie tijdelijk is. Naar mijn ervaring kun je bijna altijd wel iets nuttigs met je kaarten doen. Daarnaast is het altijd mogelijk om kaarten te ruilen, waarmee je tevens jouw waardevolle joker heractiveert.

Ik ben een beetje teleurgesteld over de kwaliteit van het speelbord. De relatief dunne bordstukken zijn functioneel, maar ik had in deze prijsklasse een steviger traditioneel speelbord verwacht. Over het andere speelmateriaal heb ik niets te klagen.

Al met al is dit vlot speelbare familiespel mij goed bevallen.

Titel: Blox
Auteurs: Kramer, Raggan & Grunau
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 35,-


Spellen > Recensies >
Blox


Top