Spellen > Recensies > Bluff

Bluff

Erwin Broens - 1997


Bluff is een dobbelspel uit de familie der "blufpokerachtigen". Voor sommige lezers is dit spel een oude bekende. De auteur (Richard Borg) heeft het spel in 1985 uitgebracht onder de naam Doubter's Dice. Bekender is Liars Dice, de uitgave van Milton Bradley. Deze uitgaven zijn al enige tijd niet meer verkrijgbaar. De hier besproken editie is uitgegeven door FX Spiele.

Bluff bevat het volgende spelmateriaal: dertig gele dobbelstenen en een rode (met de cijfers 1 - 5 en een joker), zes dobbelbekers, een spelbord en de spelregels.

Het spelsysteem van Bluff is eenvoudig. Maximaal zes spelers gooien ieder vijf gele dobbelstenen onder een dobbelbeker. De startspeler bekijkt zijn eigen worp, probeert in te schatten wat de andere spelers hebben gegooid en gaat vervolgens een weddenschap aan. Hij plaatst de rode weddobbelsteen op het spelbord. Er zijn twee soorten weddenschappen: wedden op cijfers (1 - 5) en wedden op jokers. Bij het wedden op cijfers, tellen de jokers mee als het desbetreffende cijfer.

Een voorbeeld. De startspeler gooit drie vieren en twee jokers. Als hij op vieren gokt, tellen de jokers als vieren. Hij heeft dan in totaal vijf vieren. Ook de door andere spelers gegooide vieren en jokers worden meegeteld. De startspeler denkt dat er minimaal tien vieren zijn gegooid. Hij zet de rode dobbelsteen in op tien vieren. De volgende speler moet een beslissing nemen: de weddenschap geloven of juist niet. Als hij gelooft moet hij de weddenschap verhogen. Als hij niet gelooft tillen alle spelers hun beker op en worden de stenen geteld. Als er meer dan tien vieren liggen, moet deze speler dobbelstenen inleveren (het verschil tussen de weddenschap en de daadwerkelijk gegooide vieren). Als er minder dan tien vieren liggen, moet de startspeler stenen inleveren. Als er precies tien vieren liggen, leveren alle spelers (behalve de startspeler) een steen in.

Bluff is een verslavend dobbelspel. Je blijft gissen naar de worpen en bedoelingen van je medespelers. Als je niet oppast wordt je afgebluft en mag je stapels dobbelstenen inleveren. Bluff is luchtig en speelt lekker snel. Een spel duurt meestal niet langer dan tien minuten. Dit is uiteraard geen diepzinnige kost, maar het is wel vreselijk leuk. Jumbo heeft Bluff overigens in Nederland uitgebracht.

Titel: Bluff
Auteur: Richard Borg
Uitgever: FX Spiele
Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: 10 - 15 minuten
Prijs: ong. 18,-

Bijzonderheden:
Spiel des Jahres 1993Spellen > Recensies >
Bluff


Top