Spellen > Recensies > Where's Bob's Hat?

Where's Bob's Hat?

Erwin Broens - april 2002


Kaartspelletjes met biedsystemen heb je in alle soorten en maten. In het "public domain" kennen we bijvoorbeeld boerenbridge. Af en toe waagt een uitgever zich aan een commerciële variant. Amigo trakteerde ons in het recente verleden op Duitstalige versies van Wizard en Rage. Dit jaar kwam Rio Grande Games met Where's Bob's Hat? van Alan Moon. Deze variant op boerenbridge is een bewerking van Wer hat Mehr?, dat in 1990 door Piatnik werd uitgegeven.

Where's Bob's Hat? is een troef- en biedspel met een paar aparte trekjes. Het spel wordt gespeeld met 60 kaarten in drie kleuren: blauw, rood en zwart. Elke kleur heeft kaarten met de waarden 1-20. Daarnaast beschikt iedere speler over een setje biedkaarten: blauw, rood, zwart en kleurloos. Een soortgelijke set wordt gebruikt om de troefkleur te bepalen. Ten slotte hebben we twee kaarten met de hoedjes van Bob: één met 10 pluspunten en één met 10 minpunten. De spelregels zijn tweetalig: Duits en Engels.

Afhankelijk van het spelersaantal speel je 8-12 rondes. In de eerste ronde speel je met vijf kaarten, per ronde komt er één kaart bij. Aan het begin van een ronde wordt de troefkleur gedraaid. Bij een kleurloze kaart is er geen troef. Vervolgens bekijken de spelers hun kaarten. Daarna kiest de deler een van beide hoedkaarten. Deze kaart kan in de loop van de ronde regelmatig van bezitter wisselen en levert aan het einde van de ronde 10 plus- of minpunten op. Vervolgens moet iedere speler minstens één bod uitbrengen, de deler als eerste. In dit spel bied je niet op slagen maar op kaarten. Je kunt bieden op het binnenhalen van de meeste rode, blauwe of zwarte kaarten of op het binnenhalen van de minste kaarten. Een gecombineerd bod is ook toegestaan.

Na het bieden is het de hoogste tijd om de kaarten uit te spelen. Dat gebeurt volgens het bekende principe: uitkomen, kleur bekennen, eventueel introeven, de slag gaat naar de speler met de hoogste kaart enzovoort. Het is daarbij uiteraard de bedoeling dat je in de gaten houdt wat er vooraf geboden is. Op de kaarten met de waarde 14 en 15 is Bob's hoed afgebeeld. Als je een slag met zo'n kaart neemt, krijg je de hoed er gratis bij. Dit is leuk als die 10 pluspunten waard is. Een hoed met minpunten probeer je uiteraard weer kwijt te raken.

Aan het einde van de ronde worden de punten verdeeld. Als je hebt geboden op een kleur en je van die kleur de meeste kaarten bezit, verdien je vijf punten plus één punt voor elke kaart van die kleur. Heeft een medespeler evenveel of meer kaarten van die kleur, krijg jij vijf minpunten. Het verzamelen van kleuren waarop jij niet hebt geboden, levert jou geen plus of minpunten op. Je kunt je medespelers risicoloos dwarszitten door meer kaarten van de door hen gewenste kleuren te verzamelen. Als je hebt geboden op de minste kaarten worden de plus- of minpunten bepaald door de hoeveelheid slagen die in de huidige ronde zijn gespeeld. Hier ben je de sigaar als een medespeler evenveel of minder kaarten verzamelt. De laatste bezitter van Bob's hoed krijgt ten slotte de 10 plus- of minpunten.

Naarmate het spel vordert, komen er meer kaarten in het spel. Dan kun je met name bij het bieden op kleuren zeer veel pluspunten verdienen. Dan wordt het nog interessanter om je medespelers te dwarsbomen. Aan het einde van de rit worden de laatste punten geteld en wint degene met de hoogste score.

Ten slotte

Op een bekend fundament zijn allerlei leuke en originele extraatjes geplakt, waardoor Where's Bob's Hat? een geslaagd en interessant kaartspel is. De focus op kleuren in plaats van slagen is verfrissend. Dit biedt je onder meer de mogelijkheid je medespelers dwars te zitten zonder je eigen bod te frustreren. Ook de hoed van Bob is een leuke bonus, waardoor je tijdens de rondes op meer zaken dan je eigen bod moet letten. Een groot pluspunt van Where's Bob's Hat? is dat het spel zeer geschikt is voor drie spelers. Bij andere kaartspellen uit dezelfde familie is dit vaak niet het geval. Het enige minpunt is het slappe doosje waarin het spel is verpakt. Deze bevat geen vakjes, waardoor je de kaarten niet gescheiden kunt bewaren. Een aanrader voor avontuurlijke liefhebbers van traditionele kaartspellen!

Titel: Where's Bob's Hat?
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Rio Grande Games
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 6,-


Spellen > Recensies >
Where's Bob's Hat?


Top