Spellen > Recensies > Boonanza

Boonanza

Erwin Broens - 1997


Bohnanza is een legspel waarbij 3 - 5 spelers bonen verbouwen en verhandelen. De speelkaarten bestaan uit acht bonensoorten, die in verschillende hoeveelheden voorkomen. De zeldzame tuinboon zit maar zes keer in de stapel, de blauwe boon (Duitse humor!) twintig keer. Op elke kaart staat vermeld tegen welke koers je een bepaald aantal van de betreffende bonensoort kunt verkopen. Drie zeldzame tuinbonen leveren al drie daalders op, voor vier blauwe bonen krijg je maar één daalder. Als je met de goedkope bonen wilt scoren moet je veel kaarten verzamelen.

De spelers hebben de beschikking over twee akkers. Op elke akker mag je maar één bonensoort verbouwen. Deze schaarste van landbouwgrond levert de nodige problemen op. In dit spel moet je namelijk elke beurt de eerste bonenkaart uit je hand op een van je akkers leggen. Dit is op zich geen probleem, ware het niet dat de spelregels het absoluut verbieden om de volgorde van de kaarten in je hand te wijzigen. Door deze regel moet je zo nu en dan een bonensoort aanleggen die op geen van je akkers wordt verbouwd. Om plaats te maken word je gedwongen een van je oude bonenvelden te verkopen. Natuurlijk bevat zo'n akker op het moment van gedwongen verkoop onvoldoende bonenkaarten om geld op te leveren. Het is overigens mogelijk om voor drie daalders een derde akker te kopen. Aangezien degene met de meeste daalders het spelletje wint, doe je dat alleen wanneer het echt nodig is.

Een belangrijk onderdeel van dit spel is de handel in bonen. Naast de verplichte aanleg van de eerste kaart uit je hand, moet je elke beurt twee kaarten van de stapel nemen. Deze kaarten worden open op tafel gelegd en zijn bestemd voor de handel. Als de kaarten toevallig in je eigen bonenvelden passen hou je ze natuurlijk zelf. Deze kaarten zijn vaak ook in trek bij de andere spelers. In dat geval ontstaat er een levendige handel in bonen. Een andere speler mag de openliggende kaarten ruilen tegen kaarten in zijn hand. Dit is de enige manier om de volgorde van de kaarten in je hand te beïnvloeden. Zo kan je ongewenste bonen lozen, die in een latere beurt tot gedwongen verkoop van een incomplete akker zouden leiden.

Bohnanza is een leuk kaartspel. Van begin tot eind ben je bezig met de planning en ontwikkeling van je akkertjes (als je tenminste niet gehinderd wordt door pech bij het trekken van kaarten). Het handelen stelt je in staat het lot enigszins in eigen hand te houden en zorgt voor de nodige interactie tussen de spelers. Voor een hoop lol in een half uurtje hoef je niet verder te zoeken.

Titel: Bohnanza / Boonanza
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: Amigo / 999 Games
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: 30 - 45 minuten
Prijs: ong. 7,-


Spellen > Recensies >
Bohnanza


Top