Spellen > Recensies > Bombay

Bombay

Erwin - dec 2009


De Franse uitgever Ystari staat sinds de verschijning van Caylus bekend als producent van lekkernijen voor veelspelers. Uiteraard waren niet alle spellen even zwaar en traag als de beroemde aanvoerder van het ‘arbeidersegment’, maar enige pit en diepgang trof je ook aan in de toegankelijker titels. Blijkbaar was in het voorjaar van 2009 de tijd rijp voor een eenvoudiger spel. Bombay is in vergelijking met de rest van de Ystaricatalogus een relatief luchtig familiespel, waarin handelaren met olifanten optimale handelsroutes aflopen.

De titel en de coverafbeelding laten er geen twijfel over bestaan, dit spel speelt zich af in India. Het speelbord toont een viertal steden, enkele handelsposten en andere locaties, die door wegen worden verbonden. Op een marktveld worden elke ronde goederenblokjes klaargelegd. Deze blokjes worden uit een zakje getrokken. De hoeveelheid van een kleur bepaalt de inkoopwaarde (hoe schaarser, des te duurder). Gedurende het spel kopen de spelers deze goederen in bij handelsposten, om ze met winst in de steden te verkopen. Iedere speler bezit één olifant, die twee goederen kan vervoeren.

Met vier spelers duurt het spel vier rondes, waarin iedere speler vier keer aan de beurt komt. Je hebt elke beurt de beschikking over drie actiepunten. Deze schaarse actiepunten besteed je aan diverse speelhandelingen. Soms moet je ook nog geld voor een actie betalen. Het kan geen kwaad om ook jouw geld als een schaars goed te behandelen. Dit zijn namelijk de winstpunten waarmee je het spel moet winnen. Als je in een beurt helemaal niets uitvoert, krijg je een presentje van één geldstuk. Dit spel lijkt dus ideaal voor luie spelers, je kunt punten verdienen zonder je in te spannen. Gelukkig is deze beloning bescheiden genoeg om een winnende luilakstrategie te voorkomen.

Voordat je kunt verkopen moet je eerst goederen inkopen. Daartoe wandel je met jouw plastic olifant naar een handelspost in de gewenste goederenkleur. Bewegen kost je 1 actiepunt per locatie. Als je een van de twee heuvels beklimt, betaal je 2 actiepunten. De toegevoegde waarde van deze heuvels is mij ontgaan, die hadden ze net zo goed glad mogen strijken. Afhankelijk van de marktwaarde kost één goederenblokje je 1 of meer munten en actiepunten. Ingekochte goederen laad je op jouw olifant, waar plek is voor twee blokjes. Als alle goederen van een kleur zijn ingekocht, is deze handelspost de rest van de ronde gesloten.

Je vervoert de gekochte blokjes naar een stad waar deze goederenkleur op dit moment veel waard is. Voor 1 actiepunt kun je daar een blokje verkopen. De populairste kleur levert 4 geld op, de middelste kleur 3 geld en de onderste kleur 1 geld en 1 klantfiche. Gele goederen leveren altijd 1 extra geldstuk op, paarse goederen 1 extra klantfiche. Laatstgenoemde fiches zijn van belang bij de eindtelling. Na de verkoop wordt meteen de verkoopprijs in deze stad aangepast. De zojuist verkochte goederensoort landt daarbij op de onderste plaats, de andere goederen schuiven door. Bij jouw eerste verkoop in elke stad krijg je een stadfiche, die aan het einde extra winstpunten oplevert. Er zijn niet genoeg fiches voor alle spelers, waardoor deze fiches jouw aandacht meer dan waard zijn.


twee mooie transacties

Je kunt jouw goederen (en actiepunten) ook gebruiken om onderweg paleizen te bouwen. Als je dit op een druk kruispunt doet, levert dit jou geld op wanneer daar medespelers passeren. Paleizen zijn met name lucratief als je ze vroeg bouwt in een spel met veel spelers. Op sommige locaties levert het paleis je een bonusfiche op. Hiermee verdien je een gratis klantfiche, een stadfiche, een goed of twee geldstukken. Ook deze bonus kan de moeite meer dan waard zijn.

Het is de bedoeling om het meeste geld te verdienen. Aan het einde van het spel zijn er nog vette bonussen voor de grootste en op één na grootste set van paleizen & klantenfiches en voor de spelers die 3 of 4 verschillende stadfiches bezitten.

Ten slotte

Bombay is met voorsprong het simpelste spel uit de Ystarireeks. Dit is op zich geen diskwalificatie, want Bombay is een vlot en leuk optimalisatiespel. Neem de term vlot in dit geval maar letterlijk, want je hebt maar weinig tijd om jouw handelsimperium op te bouwen. Het spel is voorbij voordat je het goed en wel in de gaten hebt. Dan heb je meestal niet veel meer gedaan dan een handvol handelsreizen en het verzamelen van een bescheiden hoeveelheid fiches. Hierdoor biedt het spel mij na meerdere potjes onvoldoende variatie. Ik vond Bombay best leuk voor een paar keer, maar ben uiteindelijk een beetje afgeknapt op de geringe herspeelwaarde.

De spelregels bevatten een foutje. De paleisfiches hebben twee verschillende zijden. Je gebruikt de gele kant bij 4/5 spelers en de oranje kant bij 2/3 spelers. Dit staat niet goed in de regels.

Titel: Bombay
Auteur: Cyril Demaegd
Uitgever: Ystari  
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 35,-

 Spellen > Recensies >
Bombay


Top