Spellen > Recensies > Boomtown

Boomtown

Erwin Broens - juli 2005


In Boomtown lokken de Franse Bruno’s de spelers naar het wilde westen, waar de goudkoorts heeft toegeslagen. Daar wacht ze een stapel kaarten, met 45 mijnconcessies en 15 speciale kaarten. Deze kaarten worden in de loop van het spel via veilingen aangeboden, waarmee de spelers gaandeweg allerlei mijnstadjes opbouwen. Elke mijn heeft een kleur, een productiegetal (van 2 tot 12) en een opbrengstwaarde. De kleur geeft aan tot welke stad de mijn behoort. Het productiegetal levert de afgebeelde opbrengst op, als met twee zeszijdige dobbelstenen het juiste getal wordt gegooid (lees: de mijnen van Catan). Iedere speler begint het spel met een startkapitaal van 10 pegels.

Aan het begin van een ronde wordt voor iedere speler één kaart van de stapel getrokken en open neergelegd. Deze kaarten worden vervolgens geveild. Bij deze veiling bieden de spelers op het eerste keuzerecht. De hoogste bieder mag als eerste een kaart kiezen, de andere spelers kiezen in de richting van de klok uit het restant. De hoogste bieder geeft zijn volledige bod aan zijn rechterbuurman, die de helft zelf houdt (afgerond naar boven) en de rest doorgeeft. Dit kasrondje loopt door tot de centen op zijn of de linkerbuurman van de hoogste bieder het restant heeft ontvangen.

Nadat de kaarten zijn gekozen, gooit de startspeler de twee dobbelstenen, waarna de gelukkige mijneigenaren de gegooide opbrengst in geldchips incasseren. Bij een worp van 2 of 12 storten sommige mijnen in en verdwijnen uit het spel.

Zodra je als eerste twee mijnen van dezelfde kleur bezit, word je de burgemeester van deze stad. Je krijgt geen ambtsketen, maar moet tevreden zijn met een pion van dezelfde kleur. Als een andere speler na een veiling een mijnkaart van deze kleur kiest, moet hij jou belasting betalen. Je ontvangt dan één geldstuk per mijn die jijzelf van deze kleur bezit. Je raakt het burgemeesterschap kwijt als een andere speler meer mijnen van deze kleur bouwt.

Tussen de kaarten bevinden zich ook 15 speciale kaarten, die op de gebruikelijke wijze worden omgedraaid en gekozen. Met de gouverneur kun je een burgemeester promoveren, waardoor jouw belastingopbrengst wordt verdubbeld. Met een saloon verdien je geld als andere spelers in dezelfde stad produceren. Met dynamiet kun je een mijn of een saloon van een medespeler opblazen. Er zijn nog meer speciale kaarten, maar deze korte opsomming geeft je alvast een aardig beeld.

Het spel is voorbij als de volledige kaartstapel is geveild. Na de laatste productieworp krijgt iedereen winstpunten voor zijn geldvoorraad, de opbrengstwaarde van zijn mijnen en voor zijn burgemeesterpionnen (vijf per stuk). De speler met de meeste punten wint.

Ten slotte

Sommige kaarten zijn zeer aantrekkelijk, met andere kaarten wil je niet opgezadeld worden (denk aan een waardeloze mijn met de kleur van de gouverneur). Je hebt dus af en toe de neiging om in de veilingen met geld te smijten. Helaas landt dit geld vervolgens bij jouw medespelers, wat ze tijdens het spel controle en aan het einde van het spel winstpunten oplevert. Met name dit spanningsveld maakt Boomtown leuk en interessant. Het productiesysteem is geleend van Catan en doet ook hier zijn werk naar behoren, zolang de dobbelstenen geen overdreven dolle dag hebben. Sommige actiekaarten voegen extra interactie toe, waardoor de desbetreffende veilingen nog spannender worden (en spilzucht op de loer ligt). Boomtown is een kostelijk licht veilingspelletje, dat in een half uurtje veel speelplezier oplevert.

Titel: Boomtown
Auteur: Bruno Cathala en Bruno Faidutti
Uitgever: Face2Face Games
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 18,-


Spellen > Recensies >
Boomtown


Top