Spellen > Recensies > Boss Kito

Boss Kito

Erwin - sept 2009


De Nederlandse uitgever QWG Games is ontstaan uit een samenwerkingsverband van twee bedrijven, het Drentse White Goblin Games en het Zuid-Hollandse Quined Games. De verschillende bloedgroepen vind je nog steeds terug in het assortiment van deze uitgever. De Drentse tak overspoelt de markt met – meestal – mooie licentietitels, de Zuid-Hollandse afdeling richt zich meer op de ontwikkeling van originele eigen producties. Laatstgenoemde lanceerde op Spiel 2008 drie eigen titels: het stevige bordspel Cavum, het tactische legspel Bloom en het vlotte kaartspelletje Boss Kito. Als ik je vertel dat dit kaartspelletje zich thematisch richt op gorilla’s en bananen, dan snap jij ongetwijfeld wie de naamgever is.

Boss Kito is een combinatie van een bied- en een meerderhedenspelletje voor 3-5 spelers. Het speelveld bestaat uit vijf kaartreeksen. Een gekleurde gorilla bepaalt de kleur van de desbetreffende reeks. In elke reeks liggen twee puntenkaarten klaar. De eerste is in de huidige speelronde beschikbaar, de andere pas in de volgende ronde. Deze puntenkaarten hebben een waarde van 1-9 winstpunten. De waarde van een kaart geeft verder aan hoeveel kaarten van deze soort in omloop zijn.

Er zijn verder bananenkaarten in de vijf gorillakleuren en neutrale banaanfiches. Met deze bananenkaarten en –fiches bieden de spelers op de puntenkaarten. Een kaart geldt als een bod van 3 punten, met een fiche kun je de waarde van een bananenkaart met 1 punt verhogen.

De actieve speler moet één van de volgende acties uitvoeren: een bod van 1 bananenkaart spelen, 1 of 2 eerder gespeelde bananenkaarten met 1 of 2 banaanfiches verhogen, 1 bananenkaart van de stapel trekken, 3 banaanfiches uit de voorraad nemen of een willekeurig aantal bananenkaarten afleggen en een gelijk aantal van de stapel trekken.

Nadat alle spelers vier keer aan de beurt zijn geweest, worden de puntenkaarten van de huidige ronde verdeeld. Per gorilla gaat de actieve puntenkaart naar de speler met het hoogste bod in deze kleur. Ook als je het bod niet wint, ben je de geboden bananen kwijt! Gewonnen puntenkaarten bewaar je open per soort tot de eindtelling. Sommige puntenkaarten leveren meteen een extraatje op: een bananenkaart, een banaanfiche of een startspelerwissel. Met de laatstgenoemde bonus kun je jouw buurman startspeler maken, zodat jij in de volgende ronde als laatste een bod mag doen. Da’s in dit spel erg belangrijk!

Na negen rondes is het spel voorbij. Dan worden per soort de winstpunten toegekend. Als een of meer spelers de meeste kaarten van een soort bezitten, dan is zo’n setje de afgebeelde punten waard. Andere spelers krijgen nog één punt per kaart. De speler met de meeste punten is de nieuwe baas van de gorillaweide.

Ten slotte

Boss Kito is een vlot en toegankelijk kaartspelletje, dat is verpakt in een ruime jas. De grote speelkaarten en de flinke doos lijken op het eerste gezicht een tikje overdreven en maken dit spel iets duurder dan soortgenoten in een meer gebruikelijke uitvoering. Aan de andere kant is het overduidelijk dat de uitgever zijn stinkende best heeft gedaan om er iets moois van te maken, niet alleen uiterlijk, maar ook middels de lollige achtergrondverhaaltjes in het regelboekje.

Inhoudelijk is Boss Kito een redelijk geslaagde combinatie van bieden en meerderheden verzamelen. Het bieden kan vooral met een volle bezetting frustrerend verlopen, waardoor je niet alleen in de huidige ronde met lege handen komt te zitten, maar ook nog eens moet herstellen van de daarbij verspeelde bananen. Een beetje meebieden om iemand op kosten te jagen is er hier niet bij. Het draait alleen maar om het winnen van de juiste kaarten, waardoor je jouw bananen verantwoord moet inzetten. Als er een plaaggeest zonder strategisch inzicht aan tafel zit, kan hij het spel voor sommige medespelers flink ontregelen. Als jij de radar van zo’n klier weet te vermijden, kun je goede zaken doen.

Het spel kan soms een beetje mat eindigen. Elke ronde verloopt zo’n beetje volgens hetzelfde patroon, door het systeem zelf wordt geen stijgende spanning meegeleverd. Als de belangrijke duels al voor de eindfase zijn uitgevochten, worden de laatste rondes vanzelf minder interessant.

Titel: Boss Kito
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: QWG Games
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 15,-


Spellen > Recensies >
Boss Kito


Top