Spellen > Recensies > Bosworth

Bosworth

Erwin Broens - 1999


Tijdens de persdag van Spiel ’98 was ik met Han Heidema op weg naar de stand van de Nederlandse spelauteurs. In Hal 9 werden we aangesproken door een aardige Amerikaanse mevrouw, die met haar overige gezinsleden druk in de weer was met de opbouw van een stand. Haar man had een leuk spelletje bedacht, dat zij graag wilde demonstreren aan de Hollandse heren met hun perskaarten. Zo belandden Han en ik in de stand van Out of the Box Games en maakten we kennis met Bosworth – the game you already know how to play.

Een veldslag?

Bosworth.gifBosworth Field was de locatie van grote veldslag uit de War of the Roses. Als je meer over deze slag wilt weten, kun je terecht bij Richard III (W. Shakespeare) of het strategische bordspel Kingmaker (Avalon Hill). In het spel Bosworth zul je, behoudens een folder met historische gegevens, niets over deze veldslag leren; hier is de strategie tamelijk abstract. Bosworth is een variant op het edele schaakspel. Op een bord van 4 bij 4 vakken bewegen de spelers hun stukken. Dit zijn speelkaarten met afbeeldingen van schaakstukken. Deze kaarten gedragen zich in principe als de bekende stukken uit de klassieker (incl. springende paarden). Bosworth is inderdaad een spel dat je al kent voordat je het hebt gespeeld.

Het spelmateriaal

De doos is voorzien van cartoonfiguren uit John Kovalic’s comic Dork Tower. Het bord bestaat uit een speelveld van 4 bij 4 vakken en de legerkampen van de spelers, die elk ook 4 vakken bevatten. Verder is er voor iedere speler een set van 16 speelkaarten. De kaarten tonen naast Kovalic’s cartoons ook de schaakstukken: 1 koning, 1 koningin, 2 lopers, 2 torens, 2 paarden en 8 pionnen. De speldoos bevat verder een folder met historische informatie en uiteraard de spelregels.

Het spelverloop

Bosworth is een strategiespel voor 2-4 spelers, die hun tegenstanders proberen te elimineren door het verslaan van de andere koningen. De spelers beginnen elk met 4 pionnen in hun eigen legerkamp. De resterende kaarten worden geschud, waarna iedere speler een hand van 4 kaarten ontvangt. Nieuwe kaarten c.q. stukken komen pas in het spel als je aan het einde van je beurt één of meer vrije velden in je legerkamp hebt. De stukken bewegen in principe op dezelfde manier als traditionele schaakstukken; dit onderdeel van het spel heb je zo onder de knie. Schaakspelers zullen meer moeten wennen aan het kleine speelveld en het feit dat je niet met alle stukken op het bord begint. Ik neem aan dat schakers het best tot hun recht komen in een spel met slechts twee spelers. Met vier spelers zullen ze zich minder op hun gemak voelen. Niemand is dan in staat om in zijn eentje op te boksen tegen de stukken van de andere spelers. Je wordt letterlijk van alle kanten bedreigd. Ondanks het wellicht chaotische spelbeeld in een spel met 4 spelers, trekt de slimme strateeg meestal aan het langste eind (al kan een beetje diplomatie ook geen kwaad). Een gevoel voor timing bij de aanvoer van nieuwe stukken is van groot belang. Als jouw koning wordt geslagen lig je meteen uit het spel, dus speel die kaart vooral niet te vroeg! Degene die je koning heeft geslagen ontvangt als bonus ook nog eens jouw koningin. Je zult het begrijpen, je koning is om meer dan één reden een gewilde prooi. Je wint het spel als je de laatste overlevende koning bezit.

Ten slotte

Bosworth is een vermakelijk en toegankelijk gezelschapsspel. Iedereen die wel eens een potje heeft geschaakt, heeft dit spel zo onder de knie. Op het onderdeel herkenbaarheid scoort het spel een ruime voldoende. Bosworth is volgens mij het leukst met vier spelers, dan heb je een chaotische veldslag waarin je van alle kanten wordt besprongen. Met drie spelers vechten twee honden om één been en ….. maak het spreekwoord maar af. Met twee spelers kom je enigszins in de buurt van het klassieke schaak, een duel dat Bosworth natuurlijk nooit kan winnen. De relatie met schaken is dan gevaarlijk voor het spelplezier op langere termijn. De beroemde voorouder is wat systeem betreft een beter spel, uiteindelijk zal men dat toch prefereren. Bosworth is leuk voor schakers en andere bordspelers die een apart tussendoortje willen proberen.

Titel: Bosworth
Auteur: Mark Alan Osterhaus
Uitgever: Out of the Box Games
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 30 - 60 minuten
Prijs: ongeveer f 45,--


Spellen > Recensies >
Bosworth


Top