Spellen > Recensies > Buffy bordspel

Buffy bordspel

Erwin Broens - feb 2003


Dit bordspel voor 2-5 spelers is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie. Er wordt gestreden door twee partijen: goed en slecht. De slechte partij wordt altijd door één speler gespeeld, de goede partij door de overige spelers. De goede karakters zijn Buffy the Vampire Slayer, Willow, Xander en Oz. De slechte karakters wisselen per scenario. Elk scenario kent één hoofdschurk, die wordt bijgestaan door een aantal hulpjes. In elk scenario heeft iedere partij een eigen doel. Het is meestal de bedoeling om een of meer karakters van de tegenpartij te vernietigen.

Ieder karakter heeft een aantal eigenschappen: levenspunten, gevechtskracht en magie. De laatste twee eigenschappen bepalen hoeveel dobbelstenen je in de desbetreffende situatie mag gooien. De gevechtskracht van de slechte karakters is in het algemeen veel hoger. De goede karakters worden gecompenseerd met een rijke hoeveelheid actiekaarten, waarmee ze allerlei leuke trucs kunnen uithalen. Overigens hebben ook de slechte karakters hun eigen kaarten.

Het spelbord toont onder meer de straten en gebouwen van Sunnydale. In een spelronde lopen de karakters door de stad, verzamelen daar artefacten en actiekaarten en proberen vijanden te verslaan. De maximale beweging wordt bepaald door de blauwe dobbelstenen. De slechte partij is op dit punt in het nadeel, omdat een speciale dobbelsteen bepaalt welke slechterikjes deze beurt mogen bewegen. Met een beetje pech staat je hoofdschurk beurtenlang stil. De blauwe dobbelstenen hebben ook invloed op het zogenaamde fasebord. Dit ronde bordje bepaalt bijvoorbeeld wanneer het volle maan is of wanneer de zon opkomt. In het eerste geval verandert het goede karakter Oz tijdelijk in een weerwolf. In het laatste geval worden alle vampieren geroosterd en moeten ze snel een gebouw binnen.

Als een karakter naast een vijand staat, mag hij deze aanvallen. De gevechtskracht bepaalt hoeveel rode dobbelstenen je mag gooien. Als je een "Punch", "Jab", of "Kick" gooit, deel je een schadepunt uit. Als een vijandelijk karakter door zijn levenspunten heen is, ligt hij uit het spel. Als een goed karakter een "Stake" gooit, kun je onder bepaalde voorwaarden in één klap een vampier vernietigen. Als een slecht karakter een "Fang" gooit, kan deze onder bepaalde voorwaarden een goed karakter in een vampier veranderen. In deze gevechten zijn de slechte karakters sterker. Alleen de goede karakters Buffy en Oz (als weerwolf) hebben iets te melden. De goede spelers moeten het vooral hebben van hun actiekaarten. De wapen- en helpkaartjes staan je toe om met extra dobbelstenen te vechten. De researchkaartjes bevatten veel toverspreuken, waarmee je veel schade kunt uitdelen of bijvoorbeeld een vampier naar de goede kant kunt overhalen. De slechte speler heeft een eigen set actiekaarten. Met een van deze kaarten kan hij gesneuvelde hulpjes terughalen.

Het spel is afgelopen als een van beide partijen de voorwaarden van het scenario weet te vervullen. Als de goede partij wint, mogen alle betrokken spelers een vreugdedansje maken. Als de slechte partij wint, is er uiteraard maar één gelukkige bloedzuiger.

Ten slotte

Bij een licentietitel gebaseerd op een populaire televisieserie is enige achterdocht geboden. Dergelijke spellen hebben meestal een diepgang die vooral liefhebbers van Ganzenbord zal aanspreken. Ook Buffy heeft, ondanks de vele details, een redelijk eenvoudig spelsysteem: dobbelen om rond te lopen, dobbelen om te vechten. Dit levert desondanks een leuk en sfeervol bordspel op. De sfeer wordt bepaald door de uitvoering, de plaatjes en de citaten uit de serie. Het spel zelf is meer dan een dobbelfeest, met name dankzij de soms verrassende effecten van de actiekaarten. Een aanrader voor de fans van de serie, maar zeker ook geen miskoop voor liefhebbers van vlotte bordspelen.

Hasbro heeft het spel uit productie genomen, waarna het vorig jaar door Amerikaanse winkels in de uitverkoop is gedaan. In Nederland is het spel lastig te vinden. Als dit je al lukt, moet je er een forse prijs voor betalen.

Titel: Buffy the Vampire Slayer
Auteur: Bill Sabram
Uitgever: Hasbro
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 60-90 minuten
Prijs: ong € 40,- (in Nederland)

Afbeeldingen © HasbroSpellen > Recensies >
Buffy bordspel


Top