Spellen > Recensies > Bumbesi

Bumbesi

Erwin - 2010


Ik heb al jaren iets met kaartspelletjes. Ik heb de afgelopen decennia tientallen kaartspellen verzameld en gespeeld. Je mag dus verwachten dat ik alles wel zon beetje heb gezien, vooral wanneer het kaartspellen met simpele spelmechanismen betreft. Gelukkig weten de Duitse kaartspellenkoks me zo nu en dan toch weer te verrassen met nieuwe lekkernijen, die eenvoudige en beproefde mechanismen combineren met een hoop speelplezier. Bumbesi van Ravensburger is weer eens zon lekker raar kaartspelletje. De internationale editie is ook in Nederland uitgebracht.

De stapel speelkaarten bestaat uit 70 getalkaarten (1-70) en 15 speciale kaarten. De kaarten bevatten lollige afbeeldingen van wilde dieren. Dit is speltechnisch niet relevant, maar het oog wil ook wat. Iedere speler begint het spel met 5 handkaarten. Op tafel liggen twee aflegstapels, waar de spelers hun kaarten afleggen. Boven elke aflegstapel ligt een open doelkaart. Dit is een van de getalkaarten uit de stapel. Boven een van de aflegstapels ligt een markeerkaart. Laatstgenoemde geeft aan welke aflegstapel op scherp ligt.

Als je aan de beurt bent, kies je uit twee acties: een kaart spelen of de gemarkeerde aflegstapel nemen. Als je een getalkaart speelt, moet je deze op een aflegstapel leggen. Het getal op de kaart moet lager zijn dan de doelkaart en hoger dan de bovenste kaart van de desbetreffende aflegstapel. Als je een speciale kaart speelt, leg je deze meteen op jouw scorestapel en voer je het effect uit: de speelrichting wijzigen, een handkaart van een medespeler stelen of de doelkaart van een aflegstapel verhogen. Als je geen kaart kunt of wilt spelen, moet je de doelkaart en alle afgelegde kaarten uit de gemarkeerde aflegstapel nemen. Deze kaarten leg je op jouw scorestapel. Daarna verhuist de markeerkaart naar de andere aflegstapel en moet jij een getalkaart als nieuwe doelkaart uitspelen. Aan het einde van jouw beurt vul je jouw hand aan tot vijf kaarten.

Als de trekstapel is uitgeput, wordt doorgespeeld tot iemand nog n aflegstapel neemt. Daarna tellen de spelers hun scorestapels. De speler met de minste punten wint het spel.

Ten slotte

Het hiervoor beschreven spelverloop laat er geen twijfel over bestaan, Bumbesi is eenvoudige en luchtige kost. Daar is niets mis mee, want het speelplezier heeft hier een zilveren randje. Dit is een kostelijk aflegspelletje uit de 6 Nimmt!/Take 5! familie. Bumbesi is ook nog eens lekker interactief, want je bent doorlopend bezig om je medespelers met ellende op te zadelen. Uiteraard speelt het geluk een belangrijke rol, je zult met enige regelmaat de grillen van het lot moeten slikken. Bij zon luchtig spel vind ik dit geen probleem. Bumbesi is een lekkere en vlugge snack voor veelspelers, maar met name zeer geschikt voor familiespelers en kids.

Titel: Bumbesi
Auteur: Klaus Kreowski
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: ong. 15 minuten
Prijs: ong. 10,-


Spellen > Recensies >
Bumbesi


Top