Spellen > Recensies > Café Int. Kaartspel

Café Int. Kaartspel

Erwin Broens - december 2001


Sinds Siedler is het een goed Duits gebruik om het succes van een Spiel des Jahres verder uit te melken met uitbreidingssets en andere nazaten. Bijvoorbeeld door het uitbrengen van een kaartspelversie van een bekroond bordspel (zie Siedler en Elfenland). Waarom zou je zoiets niet proberen met een Spiel des Jahres uit de jaren tachtig? Dus kwam Amigo dit voorjaar met het Café International kaartspel.

Het Café International is een populair café. Vaak zitten gasten uit verschillende landen aan een tafel, soms hebben de gasten dezelfde nationaliteit. Het is de bedoeling door het handig afleggen van gastkaarten aan tafelkaarten mogelijk veel punten te verdienen. Wie aan het einde de meeste punten bezit, is de winnaar.

Het spelmateriaal bestaat uit 96 gastkaarten (48 dames en 48 heren uit 12 landen) en 24 tafelkaarten (elk twee tafels uit 12 landen). De gastkaarten en de tafelkaarten worden afzonderlijk geschud en als aparte stapels klaargelegd. Iedere speler krijgt zeven gastkaarten. Aan het begin worden vijf tafelkaarten in een X-vorm open op het midden van de tafel gelegd (het café). Rond elke tafelkaart liggen vier aflegvelden. Op elk vrij aflegveld mag in de loop van het spel één gastkaart met een passende nationaliteit worden gelegd. Een gastkaart past aan een tafelkaart als aan tenminste één zijde de nationaliteit van tafel en gast overeenstemmen. Naast de nationaliteit wordt in Café International ook in de gaten gehouden of dames en heren in mogelijk gelijke aantallen aan de tafels zitten.


foto - © Amigo

De speler die aan de beurt is, moet één van de volgende acties uitvoeren:
- een tot drie gastkaarten uit zijn hand aan tafelkaarten leggen, of
- één gastkaart van de stapel trekken, of
- één gastkaart uit zijn hand gedekt voor zich neerleggen.

Je belangrijkste actie is het afleggen van gasten aan tafels, want hiermee verdien je punten. Je moet in principe met elke afgelegde kaart punten scoren. Hoe meer gasten er aan een tafel zitten, hoe meer punten je verzamelt. Als alle gasten dezelfde nationaliteit hebben, worden de punten zelfs verdubbeld. Als je meerdere kaarten aan dezelfde tafel legt, wordt elke kaart apart geteld. Als je een kaart tussen twee verschillende tafels legt, wordt elke kaart apart geteld. Door het geschikt uitspelen van je drie kaarten kun je zo in één beurt veel punten verdienen. Die punten registreer je op een kladblaadje.

Als je na het afleggen van een gastkaart een of meer tafels volledig hebt gevuld, worden deze tafels na de toekenning van de punten uit het spel gehaald. Op de vrije plaatsen worden nieuwe tafelkaarten gelegd.

Als je geen gastkaart aan een tafel kunt of wilt leggen, mag je een gastkaart van de stapel trekken. Als je al 12 kaarten in je hand hebt, is dit niet toegestaan. In dat geval moet je een van je gastkaarten gedekt voor je op tafel leggen. Deze kaart blijft daar tot het einde liggen en levert je dan twee minpunten op.

Het spel eindigt direct als de laatste tafel- of gastkaart van een stapel wordt getrokken. Het spel kan ook eindigen als een speler geen gastkaarten meer in de hand heeft. Als hij dit niet wil, gaat het spel gewoon verder. Aan het einde telt iedereen de kaarten in zijn hand en de eerder afgelegde gedekte kaarten. Elke kaart levert twee minpunten op. Deze worden afgetrokken van de score op het kladblaadje. De speler met de meeste punten wint.

Ten slotte

Het Café International kaartspel is een redelijk geslaagde bewerking van het bekroonde bordspel uit 1989. Het spelconcept is nauwelijks veranderd: punten verdienen door het geschikt afleggen van kaarten. In het kaartspel ontbreken de jokers en de bar, de geliefde aflegplaats voor ongewenste kaartjes. Omdat er maar vijf tafels beschikbaar zijn, speelt bij het kaartspel de geluksfactor een veel grotere rol. Als je het kaartspel met weinig spelers speelt, worden de tafelkaarten te weinig vervangen en kun je soms gedurende meerdere beurten geen kaart uitspelen. Dit is niet bevorderlijk voor het speelplezier. Met vijf spelers is de omloopsnelheid van de tafels hoog genoeg om dit probleem grotendeels op te lossen. Café International is uiteraard geen diepzinnige kost, maar leuk genoeg om af en toe op tafel te leggen. Van dit spel is ook een versie met Nederlandstalige regels verkrijgbaar.

Titel: Café International Kaartspel
Auteur: Rudi Hoffmann & Roland Siegers
Uitgever: Amigo
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 8,- (Duitsland: € 6)


Spellen > Recensies >
Café Int. Kaartspel


Top