Spellen > Recensies > California

California

Det - maart 2006


In California heeft elke speler een huis gerfd. Op zich prachtig, maar er moet wel flink worden gerenoveerd. De kamers in de huizen krijgen tapijt en er worden mooie voorwerpen in geplaatst. Nieuwsgierige buren komen meteen kijken als er weer een kamer is ingericht en brengen vaak nog cadeautjes mee ook. Degene die aan het eind van het spel zijn huis het beste heeft ingericht en de meeste cadeautjes heeft gekregen, wint het spel.

De spelers krijgen aan het begin van het spel ieder een eigen huis, dat bestaat uit 16 kamers en een zolder. Midden op tafel wordt een bordje met twee rijen van vier tegels neergelegd. Hierop komen de tegels met vloerbedekking, een voorwerp of een tweede zolder. Deze acht tegels worden blind uit een zak getrokken. Verder komt er een bordje met vier gouden munten op tafel; dit is de bank. Elke speler krijgt tot slot een gouden en een zilveren munt als startkapitaal. Een gouden munt is vijf zilveren munten waard.

Telkens als een speler aan de beurt is, kan hij f geld pakken, f een tegel voor zijn huis pakken. Een tegel kost net zoveel als het aantal munten dat op de bank ligt. Als er nog drie gouden munten op de bank liggen, dan moet de speler drie zilveren munten betalen (en niet drie gouden). Een gekochte tegel legt de speler direct in zijn huis. In sommige kamers in zijn huis worden de tegels gratis neergelegd, maar in andere kamers kost het nog n of twee munten extra. Er zijn zes kleuren tapijt. Mocht je een tapijt kopen in een kleur die al in jouw huis ligt, dan ben je verplicht om deze horizontaal of verticaal naast een tegel met dezelfde kleur tapijt te plaatsen. Een nieuwe kleur mag in iedere kamer liggen.

Als een speler een voorwerp koopt, dan mag hij dat meteen plaatsen op een stuk tapijt dat al in zijn huis ligt. Het voorwerp moet op dezelfde kleur tapijt liggen als op de tegel staat afgebeeld. Zo moet een zonnebank altijd op blauwe vloerbedekking en een hond altijd op groen tapijt. Zodra het voorwerp geplaatst is, komt er meteen een nieuwsgierige buurman of buurvrouw kijken. Zodra er minimaal twee buren tegelijk bij een speler op bezoek zijn, nemen ze cadeautjes mee.

Soms ligt er een mooi voorwerp te koop, maar kan een speler dat nog niet plaatsen, omdat hij nog niet het juiste tapijt heeft liggen. Dan kan hij het toch alvast kopen. Hij bewaart het zolang op zijn zolder. Zodra hij later in het spel het juiste tapijt koopt, kan hij dat voorwerp alsnog plaatsen. Op zolder kan slechts n voorwerp liggen. Tijdens het spel kun je een tweede zolder kopen, waardoor je een grotere opslagcapaciteit hebt.

Het spel bevat 11 bonustegels die winstpunten opleveren. Er staan meestal drie kleuren tapijt op. Als een speler deze drie kleuren tapijt in zijn huis heeft, met daarop voorwerpen, dan mag hij zo'n bonustegel pakken. Deze punten kunnen niet meer worden afgepakt door iemand die wat later hetzelfde resultaat heeft bereikt. Die speler heeft gewoon pech gehad. Het maakt niet uit welke voorwerpen erop staan, als de kleur maar overeenkomt met het tapijt. Er zijn ook bonustegels met maar twee voorwaarden erop. Die werken hetzelfde, alleen staan er specifieke voorwerpen op. Bijvoorbeeld een vleugel op rood tapijt en een zwembad op blauw tapijt.

Een andere mogelijkheid als je aan de beurt bent, is geld pakken. Je pakt n van de gouden munten van de bank en je beurt is voorbij. Hierdoor worden de tegels natuurlijk wel goedkoper voor de volgende spelers. Maar ja... iedereen heeft nu eenmaal geld nodig.

Telkens als n van de twee rijen met tegels of de bank leeg is, komt er een nieuwe ronde. De overgebleven tegels gaan naar een aflegstapel en er worden acht nieuwe tegels opengedraaid. De bank wordt weer aangevuld tot vier munten en de volgende speler gaat verder met het spel.

Tijdens het spel kunnen de spelers een krediet opnemen. Je krijgt dan drie zilveren munten en moet er vier terugbetalen. Je kunt nooit meer dan n krediet tegelijk hebben.

Zo worden er elf ronden gespeeld. Dat is gemakkelijk bij te houden, omdat dan de tegels op zijn. Als deze ronde is afgelopen, komt er nog n slotronde. Hiervoor worden alle afgelegde tegels opnieuw geschud en daarvan komen er weer acht in het spel. Als deze ronde is afgelopen, is het spel ten einde.

De spelers tellen de waarden van hun bonustegels bij elkaar. Daarnaast levert ieder cadeautje n punt op en elke kamer in je huis, die voorzien is van tapijt en/of een voorwerp, is ook nog n punt waard. Eventuele voorwerpen op zolder tellen hierbij ook mee. Een krediet dat een speler niet kan aflossen, levert twee strafpunten op. Degene met de meeste punten wint het spel. Als tie breaker telt het overgebleven geld.

Ten slotte

California is een leuk spel waarbij je telkens voor keuzes komt te staan. Je wilt vaak meer dan dat je kunt en dat is soms erg frustrerend. Vooral als je spelers voor je hebt zitten, die jou lekker dwarszitten. En als je dan eindelijk iets moois kunt kopen, heb je net weer te weinig geld. Bovendien help je de anderen ook nog eens als jij geld pakt, want daardoor kunnen zij weer goedkoper tegels kopen. Dit tactische spelletje tussen de spelers levert interactie op, vooral ook omdat jij als eerste een bepaalde bonustegel wilt halen. Het zal je toch niet gebeuren dat jij in jouw volgende beurt een bonustegel kunt pakken en dat iemand anders dan vlak voor jou dat ding wegkaapt. Weg drie punten! Ook kun je inspelen op het krijgen van cadeautjes.

Uiteraard is er een geluksfactor tijdens het trekken van de tegels aan het begin van een ronde. Je kunt net pech hebben dat er niets bijzonders voor je bij zit. Of er ligt wel iets moois, maar jij bent nog niet aan de beurt. Je kunt het spel echter wel een beetje sturen, door rondes sneller of minder snel te laten eindigen.

Tot nu toe hebben we dit spel met meerdere mensen met veel plezier gespeeld. Voor de veelspelers is het een leuke lichte kost. Voor mensen die niet zo vaak spelen, is het ook prima te doen. De regels zijn niet moeilijk en een speelduur van drie kwartier is goed te overzien. Een aanradertje!

Erwin: California is weer een prima middenklasser van Schacht, waarbij toegankelijkheid, tempo en tactiek goed in balans zijn. Zorg voor een fatsoenlijke geldvoorraad, zonder de anderen te goedkoop aan tegels te laten komen, graai de belangrijke tegels weg voordat een concurrent de door jou begeerde bonuskaarten inpikt en probeer op belangrijke momenten de startspeler van de nieuwe ronde te worden, zodat jij de eerste keuze hebt. Voldoende keuzes binnen een vlot en toegankelijk raamwerk, dat zie ik graag op de speeltafel verschijnen.

Titel: California
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Abacus Spiele
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 45-60 minuten
Prijs: ong. 18,-


Spellen > Recensies >
California


Top