Spellen > Recensies > Cannes

Cannes

Erwin Broens - sept. 2002


Een paar jaar geleden verraste Splotter de internationale spellenscène met Roads & Boats. Dit is een groots en indrukwekkend bordspel over de economische ontwikkeling van een beschaving. Roads & Boats is redelijk complex en heeft een stevige speelduur. Dergelijke spellen hebben in het algemeen een vrij kleine doelgroep. Het kon geen kwaad om een beetje met dit spelsysteem te stoeien, met het doel een vlotter en toegankelijker bordspel af te leveren. Zo'n stoeipartij kun je wel aan Splotter toevertrouwen. Met Cannes voldoen ze volledig aan deze verwachting.

In Cannes: Stars, Scripts & Screens speelt iedere speler een kleine filmproducent. Je probeert zo mogelijk waardevolle films uit te brengen, in drie verschillende genres: actie, science fiction en meidenfilms.

Het speelveld bestaat uit losse zeshoekige tegels. Dit speelveld wordt in de loop van het spel opgebouwd rond één of twee centrale speelvelden, die tezamen de stad Cannes vertegenwoordigen. De gele leverancierstegels produceren de grondstoffen die je nodig hebt om films te maken: bier, chips en mensen. In de loop van het spel kun je bepaalde goederen veredelen op de groene industrietegels. Op andere tegels kun je deze veredelde goederen gebruiken om films te produceren. Er zijn ook een aantal speciale tegels: golfclub, makelaar, telefoons, recensent en feestnummers.

Als je aan de beurt bent, mag je één of twee nieuwe tegels aanleggen. Als je twee tegels plaatst, is je beurt meteen voorbij. Als je één tegel plaatst, mag je daarna je netwerk veranderen en vervolgens goederen produceren. Als je bent verbonden met de speciale makelaarstegel mag je een extra tegel leggen.

Om de tegels te kunnen gebruiken, moet je ze verbinden met jouw netwerk. Daarvoor je gebruik je jouw vijf houten staafjes. Elke beurt mag je een of twee staafjes plaatsen. Die staafjes worden zo neergelegd dat ze de middelpunten van twee tegels verbinden. Je moet ze op zo'n manier neerleggen dat al jouw staafjes één verbonden netwerk vormen. Als je alle staafjes hebt ingezet, mag je ze ook verplaatsen. De aldus verbonden tegels vertegenwoordigen jouw netwerk van relaties. Op deze tegels kun jij vervolgens goederen en/of speelfilms produceren. De speciale golfclubtegel stelt je in staat om je netwerk uit te breiden met neutrale staafjes, in de vorm van sigaren. Als je zo'n sigaar bemachtigt, leg je deze op dezelfde manier als een normaal staafje tussen twee tegels. Houd er rekening mee dat ook je medespelers deze verbinding kunnen gebruiken.

Je beurt eindigt met productie. Alle tegels die zijn verbonden met jouw netwerk leveren je dan goederen op. De gele leveranciers produceren één of twee exemplaren van het afgebeelde goed. Op de groene industrietegels kun je deze goederen veredelen. In de computerfabriek kun je chips inleveren voor computers. Het special effects bedrijf produceert één special effect als je twee computers inlevert. De door de filmindustrie geproduceerde goederen (special effects, scripts en sterren) kun je vervolgens inzetten om films te maken. Als jouw netwerk is verbonden met Cannes, mag je deze films ten slotte verkopen voor de actuele marktwaarde. Na de verkoop daalt de waarde van het desbetreffende filmgenre. Als jouw netwerk is aangesloten op een recensent, kun je deze volgieten met bier, waarmee de marktwaarde van een genre weer kunt verhogen. Iedere speler beschikt over een agenda, een klein bordje waarop je maximaal vijf goederen en/of films kunt opslaan. Die kun je dan in een volgende beurt gebruiken.

Het spel eindigt zodra alle tegels of sigaren zijn geplaatst. Deze speler maakt zijn beurt af. De speler met het meeste geld is de winnaar.

Ten slotte

Cannes is een elegant ontwikkelingsspel en een geslaagde vereenvoudiging van het complexere Roads & Boats. Ook hier levert de logistiek rond de aanvoer en veredeling van grondstoffen een boeiend spel op, al komt de relatie tussen spelsysteem en thema bij Cannes een tikje kunstmatig over. Het spel verloopt vlot en is alles behalve statisch. Naarmate nieuwe tegels worden aangelegd, bieden zich overal op het bord nieuwe kansen aan. Je moet je niet vastklampen aan je eigen hoekje, maar zo flexibel zijn om je netwerk te verplaatsen naar nieuwe interessante tegels. Het geluk speelt een rol bij het trekken van nieuwe tegels, maar heeft op de langere termijn in het algemeen geen wezenlijke invloed. Het spelmateriaal is mooi uitgevoerd, al zal niet iedereen houden van de stijl van de covertekenaar (smaken verschillen).

Titel: Cannes
Auteurs: Doumen, Wiersinga, Jannink
en Haverkort
Uitgever: Splotter
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 45-90 minuten
Prijs: ong. € 30,-


Spellen > Recensies >
Cannes


Top