Spellen > Recensies > Carcassonne Dobbelspel

Carcassonne Dobbelspel

Erwin - 2012


Het legspel Carcassonne kwam in het najaar van 2000 op de markt en heeft sindsdien ook de Nederlandse huiskamers veroverd. Reden genoeg voor 999 Games om de tiende verjaardag van dit bekroonde spel op grootse wijze te vieren. Ik vond het een tikkie vreemd dat ze dit pas in 2011 deden, maar blijkbaar tellen 999 Games en ondergetekende niet op dezelfde wijze. Een van de ‘hiep hiep hoera producten’ van 2011 was het Carcassonne dobbelspel. Dit spel is uitermate leuk verpakt in een blikken ‘meeple’ (de gebruikelijke benaming van een Carcassonnepoppetje). Het blikken mannetje bevat 9 zeszijdige dobbelstenen, een scoreblokje, een potloodje en de spelregels.

De zes zijden van elke dobbelsteen tonen vier soorten stadsdelen, één ridder en één katapult. Aan het begin van jouw beurt gooi je alle dobbelstenen, waarna je beslist wat je met jouw worp doet. Elke katapult moet je meteen aan de volgende speler geven, aan deze stenen heb je niets meer. Als je negen katapulten gooit, heb je het spel meteen gewonnen. Dit komt gelukkig zelden voor, zodat deze stompzinnige spelregel het spel niet compleet om zeep helpt. Stadsdelen en ridders kun je sparen of opzijleggen. Opzijgelegde stenen mag je in totaal twee keer overgooien.

Als je drie of meer ridders hebt gegooid, mag je jouw beurt zonder punten beëindigen. Dan houd je één ridder achter, om je eraan te herinneren dat jouw steden in jouw volgende beurt dubbele punten opleveren. Hiermee hinder je tevens de volgende spelers, omdat zij één steen minder mogen gooien.

Als je besluit om stadsdelen te sparen, bouw je een stad met deze dobbelstenen. Daarbij moeten zwarte delen aan elkaar grenzen. Eenmaal gebouwde stenen mogen niet meer worden gegooid. Een stad van drie of meer stenen levert alleen punten op als hij volledig is afgesloten. Omdat de waarde van een stad progressief toeneemt met de grootte (van 1 – 28 punten), heb je de neiging om door te bouwen. Het resultaat van opnieuw gegooide stenen is echter niet gegarandeerd. Een mislukte gok levert helemaal niets op.

Het spel eindigt meteen als iemand negen katapulten gooit of 42 of meer punten bezit. Deze speler wint het spel.

Ten slotte

Inhoudelijk ben ik niet te spreken over dit dobbelspel. Aangezien je meestal in een beurt of drie de vereiste punten hebt verzameld, is het startspelervoordeel enorm. Pats, boem, bingo……. het spel is voorbij. Waar is de lol? Ik heb geen idee! Ik vind het jammer dat de verjaardag van het uitmuntende legspel Carcassonne door zo’n nazaat wordt bezoedeld. Ik ben ook niet te spreken over de vormgeving van de dobbelstenen. Ze hadden de stadsdelen tot de rand moeten laten lopen. Beginnende spelers vinden het nu lastig om te zien waar een stad al dan niet is afgesloten. Mijn enige pluspunt is de ‘meeple’ waarin het spel is verpakt. Die heb ik als versiering op een kast gezet. Dit ziet er niet alleen leuk uit, ik hoef dit flutspel nu ook niet meer te spelen. Een win-winsituatie!

Titel: Carcassonne Dobbelspel
Auteur: Lamontagne & Wrede
Uitgever: 999 Games / Hans im Glück
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: ong. 10 minuten
Prijs: ong. € 10,-
 


Spellen > Recensies >
Carcassonne Dobbelspel


Top