Spellen > Recensies > Carcassonne

Carcassonne

Johan François - maart 2001


... 60 km van de Middellandse Zee; 160 km van de Spaanse grens; 180 km van Andorra; 270 km van Barcelona; 150 km van Montpellier; 90 km van Toulouse en 800 km van Parijs ....
Het is ... Carcassonne!

Een pracht van een stad, beroemd om haar vesting uit de Asterix en Lancelotperiode. Onder een stralende hemel arriveren we (dat doe je in Frankrijk namelijk) in de vooravond en nemen onze intrek in "L'Hotel de la Cité". "Een mens moet nogal wat over hebben voor zijn job", zucht een halfgebroken Erwin , na het tochtje van meer dan 1000km achter het stuur. Ik plooi de wegenkaart op, schuif die in het handschoenenvakje en blik even achterom. Een glimlach. Ronald zit er ingedommeld, geperst tussen onze twee vaste 'waarden' Amélia en Sophie. Een doesje, driegangenmaaltijd (neen Sophie je zal niet verdwalen) en zes flessen rode wijn later kruipen we onder de wol; Klaus-Jürgen dankend voor de 'invitatie'.

De morgen

Amélia pruillipt wat en vraagt me,waarom ik bevestigend knikte voor een 'petit déjeuner' terwijl ze (naar eigen zeggen) een ongelooflijk grote honger heeft. Erwin en Ronald proosten op de dag met een verse jus en zonder moeite krijgen we enkele ovenwarme croissants achter de kiezen.

Rond 10 uur begeven we ons dan naar de 'meeting'-room waar we in alle rust en vrede onze taak kunnen vervullen.

Sophie neemt de neuf-neuf-neuf doos en strooit de inhoud op tafel. Neen, ze hebben de 'ganzen' niet vergeten Sophie, dit is het scorebord, ma fille. We nemen er 72 landtegels uit, waarop een stuk weg, een stadsdeel, of een klooster staan en vinden ook een 40-tal horigen in 5 kleuren ... elk 8, juist; waarvan ééntje gebruikt wordt om je score bij te houden op de waardetabel. Ja, Amélie, zo hebben we er elk nog 7 over om in te zetten tijdens het spel.

Le jeu (het spel)

We hadden reeds een klein vermoeden en inderdaad, wie de meeste punten scoort wint. De landkaartjes worden met de beeltenis naar beneden in een aantal stapeltjes gelegd. Tijdens je beurt moét je een landtegel "passend" aanleggen en màg je dan op deze tegel een horige plaatsen. Naargelang je deze op de weg, de wei, het klooster of het stadsdeel plaatst, reïncarneert (neen, da's niet gevaarlijk en het doet geen pijn Sophie) deze in een rover, een boer, een monnik of een ridder.

Natuurlijk zijn er van die "leuke" extraatjes waarmee rekening gehouden moet worden. Zo mogen er geen twee boeren op hetzelfde erf, geen twee ridders in eenzelfde stad en geen twee rovers op dezelfde weg. Het syndicaat zal hier wel tussen gezeten hebben, maar soit. Nog zo'n leuke regel, vooral voor hen die nogal kwistig zijn met het inzetten van hun horigen, is dat ze pas nadat er een 'stad', een 'weg' of een 'klooster' afgewerkt is weer naar je voorraad vloeien. (Boeren blijven tot het einde op hun erf, koppig ... akkoord, maar puntenvreters zijn het wel). Er volgt dan een 'tussentijdse' waardering. Waarbij we komen aan ...

Les points

Een 'weg' afgebouwd ... dan krijgt de struikrover evenveel punten als het aantal tegels die de weg telt en verplaats je je scorepion. Een 'stad' is afgebouwd (gesloten stadsmuur en binnen geen gaten meer .... Ze bedoelen hiermee, nog open plaatsen waar tegels kunnen geplaatst worden Amélie) .. 2 punten per tegel met stadsdeel, plus extra 2 punten per stadsdeel met schild. Een 'klooster' is af als het aan de 4 hoeken en zijden omgeven is door kaartjes en zodoende met het klooster erbij 9 vakjes telt (= 9 punten voor de monnik).

Les trucs

Het komt er ook op aan om zo slim mogelijk en op jawel 'geoorloofde' wijze je tegels aan te leggen en een stadje, een weg of een wei af te snoepen van een andere speler ... Het kriebelt weer, het kriebelt weer ... Neen Sophie je moet niet krabben meisje, het doet zo'n deugd!!

La fin enfin ..

Aan het einde van de beurt waarin de laatste landtegel aangelegd wordt, is het afgelopen en komt de laatste telling. Hierbij worden de onafgewerkte wegen, steden en kloosters geteld .. en krijgt de meester van de zich daarop bevindende horige(n).. 1 punt per tegel waaruit het bouwsel bestaat.
En dan ... de weiden!!! De boeren verzorgen 'afgewerkte' steden en per stad slokken ze hiervoor 4 punten op, "pas mal, hein"! Het kan zijn dat er gedeeld moet worden wanneer meerdere boeren voor eenzelfde stad zorgen .. maar dit zal ons een zorg wezen ... natuurlijk. Eenmaal alle steden geteld .. is de winnaar bekend.

Carcassonne is leuk listig legspel voor twee tot vijf spelers dat zoals menig ander 'korter' spelletje weer om die 'revanche' vraagt. Een spelletje dat je makkelijk een paar keer na elkaar speelt en dat ook met twee spelers goed voor de dag komt. Ondanks de mindere kritieken in vooral de Engelstalige landen krijgt het van mij een dikke 7 op 10. Er zijn (zoals bij haast alle spellen tegenwoordig, net of het een bijkomende hobby is) reeds varianten, waarbij elke speler één of twee tegels uitgedeeld krijgt en dan kiest om de eigen tegel te spelen of een van de verdekte stapeltjes te trekken. Misschien kunnen we ook twee dozen bij elkaar voegen ...144 tegels haha!!... of waarom niet .. elk met zijn (haar) eigen Carcassonne ... en kiezen wat je legt ... maar daarvoor heb je een overzichtstabelletje nodig.. en die vind je op de volgende website. Op de site van Brettspielwelt vind je een computerversie.

Zes spelletjes, 5 koffies en twee koffie-duwertjes later wordt het tijd om de beentjes eens te strekken. Ahh "La douce France". Erwin leidt Amélie rond de stadswallen , terwijl Ronald een vers donker filmrolleke in zijn digitale stopt. 

"Sophie ... t' as envie de 'jouer aux boules ?"
Je l'espère, je l'espère ..

Ten slotte... een bonus voor degenen die na alle mooie plaatjes van Carcassonne en omstreken toch een foto van het spel willen zien: klik hier.

Titel: Carcassonne
Auteur: Klaus-Jürgen Wrede
Uitgever: 999 Games (NL) / Hans im Glück (D)
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 18,- (Duitsland: € 15)

Bijzonderheden:
Spiel des Jahres 2001
Deutscher Spiele Preis 2001Spellen > Recensies >
Carcassonne


Top