Spellen > Recensies > Cartagena

Cartagena

Rob van Wijngaarden - november 2000


Sommige mensen houden van Lief Doen. Die spelen geen Mens Erger Je Niet, want het is niet lief om iemand anders te slaan, zelfs al is dat slaan niet letterlijk en gaat het alleen maar om het verwijderen van een mensvormig klompje hout van een spelbord. Sommige mensen vinden Mens Erger Je Niet duf en saai en een simpele oefening in dobbelsteenwerpen. Voor die mensen (blasé zijn is niet hip meer hoor!) heb ik nog een tip: speel eens een spelletje Rob's Mens Erger Je Niet. De regels zijn simpel, exact hetzelfde als het origineel met twee aanvullingen:
1. Elke keer als je geslagen wordt, gooi je een gulden in de pot.
2. De winnaar wint de pot.
Ik kan je verzekeren dat je op deze manier weer zit te sidderen achter de tafel als bij je eerste spelletje Mens Erger Je Niet.

Sommige mensen houden van Echt Gemeen Doen. Die mensen spelen geen Mens Erger Je Niet, want daarin mag je bijna nooit iemand slaan. Mensen die houden van Gemeen Doen die spelen Papua. In Papua lopen de vrolijk gekleurde mensvormige klompjes hout over een lange weg door een gevaarlijk oerwoud (vol enge beesten) naar een klein bootje. In dat bootje past precies één persoon. En je raad het al, de speler die dat bootje weet te bereiken wint het spel, de rest wordt verslonden door de beesten in het woud. Het gemene van het spel is echter dat je om dat bootje te bereiken niet in je eentje door het woud moet lopen (dat is gevaarlijk in verband met die enge beesten snap je wel), maar in groepjes. Dus moet je vrienden maken om samen met hun in een groepje door het woud te rennen, en als het bootje dan in zicht komt moet je opeens net iets harder rennen en je vrienden in de steek laten en dan heb je gewonnen. Vele vriendschappen zijn op de klippen gelopen na het spelen van een spelletje Papua.


Cartagena: losse borden & kaartjes

Voor die vriendschappen die een avond Papua hebben doorstaan is er nu goed nieuws: het spel Cartagena van de Italiaanse uitgever Venice Connection is nu ook op de markt gebracht door Winning Moves (Duitsland) en Rio Grande Games (Engeland). Er is nu geen enkel excuus meer om die laatste vriendschapsbanden te laten bestaan. Cartagena is net zo gemeen als Papua, alleen duurt het wat korter zodat je op een avond nog veel meer vriendschappen kunt beëindigen dan in een avondje Papua. Ook in Cartagena lopen de vrolijke klompjes door een lang pad (deze maal niet omringd door enge oerwoudbeesten maar door norse rotswanden) op weg naar een bootje dat leidt naar de vrijheid. Blijkbaar is het vinden van de weg door norse rotsen een stuk moeilijker dan door eng oerwoud, want nu rennen de klompjes heen en weer op zoek naar aanwijzingen hoe ze de uitgang kunnen bereiken. Die informatie is (vermomd als speelkaartjes) te krijgen door op velden van andere spelers te gaan staan. In vijf minuten lees en begrijp je de spelregels, en vervolgens kan je je uitleven in het sarren van je tegenstanders. In Cartagena kan je niemand slaan, sterker nog, door op het bord te staan help je anderen alleen maar. Bezette vakjes mogen namelijk overgeslagen worden. Het gemene van Cartagena zit hem dan ook niet in de pesten van een tegenstander, maar juist in het niet helpen van een tegenstander. Door op het juiste moment een van je poppetjes te verplaatsen kan je jezelf zo positioneren dat je iemand helpt die geen kans maakt, en degene met een voorsprong juist dwarszit door hem niet te helpen. Ik wens je veel leedvermaak toe met deze nieuwe aanwinst op je speelplank.

Cartagena wordt in Nederland uitgegeven door Identity Games. Het spel heeft in november 2002 de Nederlandse Spellenprijs 2002 gewonnen. 

Titel: Cartagena
Auteur: Leo Colovini
Uitgever: Winning Moves / Identity Games
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 45-60 minuten
Prijs: ong. € 16,-

Bijzonderheden:
Winnaar Nederlandse Spellenprijs 2002Spellen > Recensies >
Cartagena


Top