Spellen > Recensies > Das Siedlerbuch

Das Siedlerbuch

Det - januari 2001


Tijdens Spiel 2000 trakteerde Kosmos de liefhebbers van Catan op "Das Buch", een dikke verzameling scenario's, regelvragen, achtergrondartikelen en extra spelmateriaal voor de Kolonisten van Catan. Das Buch bevat meer dan 190 bladzijden. 999 Games heeft in 2001 gemeld dat deze set t.z.t. ook in het Nederlands zal verschijnen (maar dit lijkt inmiddels een project van de lange adem) . Rob en Det hebben een van de scenario's gespeeld. Het volgende artikel van Det geeft een representatief beeld van de kwaliteit van deze uitbreidingsset.

Das Groe Rennen

Door iemand lid te maken van een Duits Spellenblad, kregen wij gratis voor de moeite het Siedlerbuch, met bijbehorende materialen voor de nieuwe scenario's. Eerst maar eens alles uitgestanst en in de 12 bijgeleverde plastic zakjes gedaan. In het boek staat overigens heel overzichtelijk beschreven welke onderdelen in welk zakje moeten. Omdat we maar met z'n tween waren, hebben we als eerste scenario om te spelen "Das Groe Rennen" gekozen. Dit is het enige scenario dat ook goed met twee spelers is te spelen. Naast het materiaal behorende bij het boek, heb je voor dit scenario bovendien het basisspel en de zeevaardersuitbreiding nodig.

Als het speelveld eenmaal is opgebouwd volgens de beschrijving, zie je een langwerpig smal gebied met een thuiseiland, wat zeevlakken er tussendoor, in het midden een landgordel, dat deels open ligt, maar er liggen ook delen dicht en tenslotte aan het eind een laatste eilandje dat ook deels open en deels dicht ligt. Op de achterste acht kruispunten van het laatste eiland, worden op de twee goudrivier-tegels acht rode fiches gelegd. En er worden halverwege bij de landgordel aan beide zijden springvloedfiches gelegd. Als de getallenfiches en de havens zijn geplaatst, kan met het spel worden begonnen.

Wat is nu het doel? Het is een wedstrijd om zo snel mogelijk van de ene kant van het speelveld (het thuiseiland) naar de andere kant (het laatste eiland) te komen, om daar vervolgens een stad te stichten.

Het eerste dat opvalt aan dit scenario is dat de winstdoelstelling nu eens niet bestaat uit het halen van een bepaald aantal winstpunten, maar dat je op n van de rode fiches als eerste een stad moet hebben gesticht. Degene die dat lukt, is de winnaar. Omdat de winstpunten niet tellen, hebben de kaarten "Grootste Riddermacht" en "Langste Handelsroute" geen betekenis.

Ten tweede is er nog een grote afwijking ten opzichte van het basisspel. Hier mag je met meerdere mensen een straat of schip leggen langs hetzelfde stukje land- of zeetegel. Dus de beperking dat er slechts n straat of schip mag liggen, vervalt. Bovendien mag je vanuit een dorp of stad van een andere speler een zeeroute beginnen, daarvoor mag die andere speler dan wel een grondstoffenkaart bij jou trekken als tegenprestatie.

Verder zijn er nog wat kleinere regelaanpassingen. Het piratenschip doet bijvoorbeeld niet mee en de rover komt pas in het spel als er twee dorpen (ongeacht van welke speler) op een ander eiland dan het thuiseiland zijn gebouwd. Bovendien mag de rover ook niet op het thuiseiland worden geplaatst. Bij een "7" werkt overigens wel de regel dat je de helft van je kaarten verliest als je meer dan zeven kaarten in de hand hebt. Omdat er niet met winstpunten wordt gewerkt, mag een speler die een ontwikkelingskaartje heeft getrokken met een winstpunt, deze inzetten om een straat of schip te bouwen.

Als het bouwen van schepen eenmaal is begonnen en een speler tijdens het varen aankomt bij een dichtliggende tegel, dan wordt deze opengedraaid. Is het een landtegel, dan wordt er een getallenfiche opgelegd. Bij de landgordel halverwege de race, zit er nog een addertje onder het gras, namelijk dat je langs de zijden van de tegels waar de springvloedfiches liggen, geen schepen mag bouwen. Dat houdt dus concreet in, dat je dwars over land moet en er dus eerst een dorpje moet worden gebouwd om te kunnen omschakelen van schepen naar straten en verderop om weer van het eiland af te komen, precies andersom. Als je ten slotte op het laatste eiland bent aangekomen, moet je er in ieder geval voor hebben gezorgd dat je nog minstens n dorp en n stad over hebt! Want ook hier moet je eerst een dorp bouwen voordat je een stad mag stichten. Bovendien mag iedere speler slechts n dorp oprichten op de goudrivier-tegels.

Zoals gezegd is degene die dit als eerste lukt, de winnaar.

Het scenario bevat ook nog twee varianten:
1) De "Grootste Riddermacht" zit wel in het spel, degene die deze bezit, mag ieder keer als hij de rover verzet, twee grondstoffenkaartjes roven.
2) Voor een meer strategisch aandeel in het spel, kunnen de dichtliggende tegels in het begin ook meteen open worden gelegd, met daarop de getallenfiches.

Dit scenario is er van 2 t/m 6 spelers. Het principe blijft telkens gelijk, het speelveld wordt alleen steeds breder. De lengte van het af te leggen traject blijft hetzelfde. De speelduur bij 2-3 spelers is 80 minuten, bij 4 spelers 100 minuten en bij 5-6 spelers 120 minuten. Wij hebben er met z'n tween ruim een uur over gedaan.

Beoordeling

Wij vonden het een leuk en apart scenario. Je denkwijze is anders dan normaal. Je bent heel veel bezig met schepen en soms wat straten te bouwen. Je hoeft niet na te denken over dorpen en steden, want die leveren geen punten op. Wel heb je ze natuurlijk nodig om grondstoffen te krijgen om je schepen en straten te kunnen bouwen. Doordat een deel van het speelbord nog dicht ligt, is het heel verrassend hoe de landgordel in het midden en het laatste eiland uiteindelijk gevormd gaan worden. Zodra je er echter aankomt met een scheepje of straat, dan wordt de tegel omgedraaid, dus je kunt nog op de veranderde situatie inspringen.

Voor mensen die eens op een andere manier Kolonisten van Catan willen spelen en niet te veel regels willen doorlezen vanwege de vele veranderingen, is dit een leuk scenario om eens te spelen.

Titel: Siedler - Das Buch zum spielen
Auteurs: diverse
Uitgever: Kosmos
Aantal spelers: 3 - 6
Speelduur: variabel
Prijs: ong. 32,-


Spellen > Recensies >
Das Siedlerbuch


Top