Spellen > Recensies > Kolonisten Kaartspel

Kolonisten Kaartspel

Det - mei 2001


Het bordspel "Kolonisten van Catan" is populair bij veel spelers. Het is een spel dat goed te spelen is en geschikt voor een ruime doelgroep. Door het grote succes zijn er inmiddels verschillende uitbreidingen op dit bordspel verschenen. Te denken valt aan Zeevaarders en Steden & Ridders in Nederland en daarnaast in Duitsland nog de historische scenario's Cheops & Alexander de Grote en inmiddels ook Troja & Groe Mauer, Sternenfahrer en Die Siedler von Nrnberg. Bovendien zijn op internet talrijke varianten te vinden, eventueel met nieuw speelmateriaal. Naast deze genoemde uitbreidingen, is er ook een kaartspel verschenen. Dit is een spel voor twee spelers. Het grote risico van een kaartspel gebaseerd op een bordspel, is dat het vaak een slap aftreksel van het oorspronkelijke spel is. Dat is hier zeker niet het geval. Het is een prima kaartspel dat de sfeer van Kolonisten goed neerzet. De verschillende actiekaarten maken het spel boeiend en spannend tot op het laatst.

En tip vooraf: gebruik een ruime tafel! Het mag dan wel een kaartspel zijn, maar er komt veel op tafel te liggen en iedere speler bouwt aan zijn eigen beschaving, die aardig wat ruimte inneemt. Tussen de spelers komt nog een lange rij met kaarten te liggen.

Maar laten we beginnen bij het begin....

Beide spelers hebben een eigen startpakket, bestaande uit 2 dorpen, 1 straat en van ieder grondstofsoort 1 kaart. Deze worden volgens de startopstelling neergelegd. Op de grondstofkaarten staan op iedere zijkant 0, 1, 2 of 3 grondstoffen van die soort afgebeeld. Je begint met 1 grondstof van iedere soort, daarom ligt de kant met 1 grondstof eerst beneden. Zo kan je gedurende het hele spel zien hoeveel grondstoffen je tot je beschikking hebt. Door het draaien van de kaarten kan je de hoeveelheden aanpassen. Tussen de spelers in komt nu een lange rij met kaartjes. Dit zijn kanskaarten, steden, straten, dorpen, grondstofkaarten en 5 stapels met ontwikkelingskaarten. Voor het spel begint, mogen de spelers eerst nog 3 ontwikkelingskaarten uit 1 van de stapels uitzoeken.


het "startpakket"

Nu is men klaar voor de strijd. Het spel kan beginnen! Het doel is om als eerste 12 overwinningspunten te halen.

Als je aan de beurt bent, gooi je met een gewone en een gebeurtenisdobbelsteen. Deze laatste wordt eerst afgewerkt en geldt voor beide spelers. Er zijn 5 mogelijkheden: 1. een ridderkop: dan krijgt de speler die de meeste toernooipunten op zijn ridders heeft, een grondstof naar keuze; 2. molen: degene die in het bezit is van de houten molen mag van de andere speler een grondstof afpakken; 3. knuppel: degene die meer dan 7 grondstoffen bezit, verliest al zijn erts en wol; 4. zon: beide spelers krijgen een grondstof naar keuze en 5: vraagteken (2x): er wordt een kanskaart gepakt en uitgevoerd.

Als de gebeurtenis is uitgevoerd, krijgen beide spelers grondstoffen volgens de gewone dobbelsteen. De grondstofkaarten waar het getal op staat, worden een slag gedraaid, zodat er 1 grondstof meer onderin ligt. Meer dan drie is niet mogelijk en, in tegenstelling tot het bordspel, leveren steden net als dorpen slechts 1 grondstof op. Ook anders dan het bordspel is dat je hier 3 gelijke grondstoffen kunt ruilen tegen een willekeurige andere, i.p.v. 4 in te moeten leveren.

De speler die aan de beurt is, mag dan de hoofdfase van zijn beurt uitvoeren, nl. bouwen (door kaarten in zijn vorstendom te leggen en grondstoffen te betalen), ruilen van grondstoffen met de andere speler of algemene voorraad en actiekaarten spelen (mag pas als beide spelers minimaal 3 overwinningspunten hebben). Hij sluit zijn beurt af door zijn hand weer aan te vullen tot 3 kaarten.

Tussen twee dorpen moet eerst een straat worden gebouwd. Als daarna de grondstoffen worden betaald voor een dorp, mag de speler deze in zijn ruimte aanleggen. Aan de twee buitenste hoekpunten worden dan twee grondstofkaarten gelegd. Deze beginnen met de hoeveelheid 0 en zitten bij de prijs voor een dorp in.

De ontwikkelingskaarten spelen een belangrijke rol. Er zijn 3 kleuren: groen, rood en geel.

  • Groene kaarten mogen aan zowel een dorp als aan een stad worden gelegd. Ze verdubbelen de grondstofopbrengsten, bouwen handelsvloten (ruilhavens), kloosters (extra kaarten in de hand), pakhuizen (bescherming) en ridders.
  • Rode kaarten mogen alleen aan een stad worden gelegd. Dit zijn diverse gebouwen die bescherming en/of overwinningspunten opleveren.
  • Gele kaarten zijn actiekaarten die je tijdens je beurt mag spelen. Hierbij kan je denken aan het stelen van een aanvalskaart, het roven van grondstoffen, het uitdagen van een ridder, het verwoesten van een gebouw, het verdedigen tegen een aanval, en het meer invloed hebben op bepaalde grondstofacties. Het zijn gunstige kaarten voor jezelf en vaak vervelend voor je tegenstander.

Op deze manier proberen de spelers zo snel mogelijk punten te scoren. Winstpunten worden op de kaarten uitgebeeld door vlaggetjes. Elke vlag is 1 punt waard. De speler met de meeste molens krijgt de houten molensteen. Deze steen is ook 1 winstpunt waard. Een andere steen die ook 1 winstpunt oplevert, is de houten riddersteen. Deze is voor degene met de sterkste riddermacht. Beide stenen kunnen regelmatig van eigenaar wisselen. 

Heeft iemand 12 winstpunten, dan is het spel afgelopen. Dit is ongeveer na ruim een uur. Het kan soms onverwacht snel gaan als een speler in n beurt meerdere punten weet te scoren.

En dan nu de waardering....

Dit kaartspel voor twee personen is een volwaardig spel en zelfs als je het bordspel "Kolonisten van Catan" al hebt, toch zeker de moeite waard om te kopen. De ontwikkelingskaarten maken het spel boeiend en zorgen voor de nodige actie tussen de spelers. Het ruilen/handelen met de andere speler is iets dat bij ons bijna niet voorkwam, omdat je je enige tegenstander niet graag helpt, hoe graag je ook een bepaalde grondstof wilt hebben. De nood moet wel erg hoog zijn, of je moet bijna op winst staan, maar dan wil de ander jou natuurlijk niet helpen. Verder zit het spel prima in elkaar en geeft het veel speelplezier.

Titel: Kolonisten Kaartspel
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games / Kosmos
Aantal spelers: 2
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. 16,- (Duitsland: 13)


Spellen > Recensies >
Kolonisten Kaartspel


Top