Spellen > Recensies > Catan Kaartspel

Catan Kaartspel

Erwin Broens - juni 2003


Na de digitale versie van het bordspel heeft Denda dit voorjaar het Kaartspel van Catan op de computer gezet. Je kunt deze "plugged" versie van het kaartspel alleen spelen. Dan heb je de keuze uit acht verschillende digitale tegenstanders, maar kun je alleen met de kaarten uit de basisset spelen. In de netwerkmodus (internet of lokaal) speel je tegen een menselijke tegenstander en krijg je toegang tot de themasets "Handel & Wandel", "Ridders & Kooplieden", "Wetenschap & Vooruitgang", "Politiek & Intrige" en "Tovenaars & Draken". Dit biedt in ieder geval troost aan de spelers die al eeuwen wachten tot 999 Games de uitverkochte themasets herdrukt c.q. nieuwe sets uitgeeft. De in het Duitse origineel opgenomen toernooivariant is in de Nederlandse versie uitgeschakeld, omdat deze ook in Duitsland niet meer werd ondersteund.

Over het spel zelf hoef ik hier niets te zeggen. Daarvoor verwijs ik naar de recensie van Det. De meeste kopers van dit computerspel zullen de unplugged versie ook wel in de kast hebben staan. Als het kaartspel van Catan nieuw voor je is, helpt de cd-rom je op weg met een introductiespel onder leiding van professor Easy. Dit vriendelijke alter ego van Klaus Teuber leidt je in hapklare brokken door het spelsysteem, waarna je vrij snel op eigen kracht de strijd kunt aangaan.

Ten slotte

De computerversie van het kaartspel liet zich op mijn computer (Windows ME) zonder problemen installeren en ook tijdens het spelen ben ik niet tegen problemen aangelopen. Dit is een geslaagde conversie van het "unplugged" kaartspel. De afbeeldingen hebben uiteraard niet het niveau van een flitsende 3D-shooter, maar ze ogen verder goed en zijn functioneel. Alleen de grafische kwaliteit van de inleidende en afsluitende video's is abominabel, maar deze filmpjes hebben geen invloed op het speelplezier. Ongeduldige spelers hebben misschien wat last van de traagheid waarmee dit spel zich door de beurten worstelt. Het spel scrollt met grote en vooral langzame regelmaat tussen de speelvelden van beide spelers, hetgeen niet bevorderlijk is voor het tempo. Als je lekker ontspannen zit te spelen, moet je dit ongemak overigens zonder problemen kunnen overleven. Het niveau van de computertegenstanders is redelijk. Het zijn geen topspelers, maar ze bieden je wel voldoende tegenstand om het lang interessant te houden. Het spel bevat overigens geen apart regelboekje, deze vind je in digitale vorm op de cd-rom. Ik vermoed dat we hieraan de zeer lage verkoopprijs hebben te danken. Een leuk computerspel voor 14,95, dat is een koopje!

Titel: Catan Kaartspel
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: Denda
Aantal spelers: 1 - 2
Speelduur: variabel
Prijs: ong. 15,-

Afbeeldingen DendaSpellen > Recensies >
Catan Kaartspel


Top