Spellen > Recensies > Catan - Prehistorie

De Kolonisten van de Prehistorie

Erwin Broens - januari 2004


De Kolonisten van Catan is al negen jaar een succesnummer en heeft inmiddels een grote hoeveelheid uitbreidingen en varianten voortgebracht. De nieuwste Nederlandse nazaat heet De Kolonisten van de Prehistorie. Dit is geen uitbreiding, maar een zelfstandig bordspel. Dit spel verscheen in 2002 in Duitsland, onder de naam Abenteuer Menschheit. Deze Duitse versie werd uitgegeven in samenwerking met het tijdschrift Stern, in het kader van een serie artikelen over de ontwikkeling van de Homo Sapiens.

De Kolonisten van de Prehistorie speelt zich af op een vast spelbord met een landkaart van de aarde. De spelers beginnen het spel met drie dorpjes in Afrika. Daarnaast start iedere speler met één nomade, waarmee je de rest van de wereld kunt bezoeken en nieuwe dorpen kunt stichten.

De basis van het spelsysteem is niet gewijzigd. Door het gooien van twee dobbelstenen leveren de gebieden grondstoffen op. Deze grondstoffen heb je nodig om nieuwe dorpen en nomaden te kopen, nomaden te verplaatsen of om jouw volk te ontwikkelen. Als je de vereiste grondstoffen mist, kan een ruilhandeltje met een medespeler of de “bank” je misschien verder helpen. Dit spel kent overigens maar vier grondstoffen: vuursteen, ivoor, vlees en huiden. Als iemand een “7” gooit, wordt de rover actief. In dit spel heeft de rover een duobaan: een sabeltandtijger in Amerika, een Neanderthaler in de rest van de wereld. Overigens wordt alleen laatstgenoemde door een "7" verplaatst. Zijn collega wordt op een andere manier actief. 

Het bouwen van dorpjes en het verzamelen en ruilen van grondstoffen is uiteraard bekende kost. De afwezigheid van wegen is dat niet. Nu loop je met een nomade over het bord, op zoek naar een mooie plaats voor een nieuw dorp. Om een nomade te bewegen, moet je een vleeskaartje uitspelen. Op de potentiële bouwplaatsen liggen fiches, die één winstpunt opleveren. De fiches in Europa, Azië, Amerika en Australië hebben ieder een eigen kleur. Degene die als eerste alle kleuren verzamelt, verdient twee extra winstpunten. Als je een dorp bouwt, moet je de nomade inleveren en krijg je het fiche.

Iedere speler bezit maar vijf dorpjes. In de loop van het spel word je gedwongen dorpjes uit Afrika te verwijderen en elders opnieuw in te zetten. Dit lijkt misschien vervelend, maar vooruitgang heeft nu eenmaal een prijs. Later in het spel wil je trouwens sowieso uit Afrika weg, omdat dit continent dan één grote woestijn wordt. Met een nomade kun je namelijk ook op jacht gaan naar ontdekkingsfiches. Veel van deze fiches verplichten de ontdekker om een woestijntegel in Afrika te plaatsen, waardoor het gekozen gebied waardeloos wordt. Met andere fiches mag je de rover verplaatsen. Een derde soort levert meteen een extra winstpunt op. Daarnaast krijgt de speler met de meeste ontdekkingsfiches een kaartje met twee extra winstpunten. Deze fiches zijn dus zeer interessant. Het kan daarom geen kwaad een nieuwsgierige nomade met een rugzak vol vlees op pad te sturen.

Naast bouwen en bewegen, kun je jouw grondstofkaartjes ook besteden aan de ontwikkeling van jouw volk. Aan de randen van het bord vind je vier ontwikkelingssporen met vijf velden. Degene die als eerste het vijfde veld bereikt, krijgt een kaartje met één extra winstpunt. Daarnaast bieden de vier ontwikkelingen de volgende voordelen. De ontwikkeling “voedsel” verhoogt de beweging van jouw nomaden, met “jacht en strijd” mag je de rover verplaatsen en de ontwikkelingen “kleding” en “bouwen” heb je nodig om bepaalde delen van het bord te bereiken. Op sommige plaatsen vind je barrières, met een waarde voor “kleding” en een “waarde” voor bouwen. Een te primitief volk mag hier niet langs en krijgt dan geen toegang tot Amerika, Australië of de belangrijke ontdekkingsfiches.

Het spel is afgelopen zodra een speler 10 of meer winstpunten heeft verzameld. Deze Homo Sapiens mag een vreugdedansje maken, de verslagen Neanderthalers mogen hopen op meer geluk in de toekomst.

Ten slotte

De Kolonisten van de Prehistorie is een geslaagde en sfeervolle bewerking van het bekende spelsysteem. Ook dit is een uitstekend spel, met een goede mix van communicatie, interactie, geluk en planning. Het verdwijnen van de wegen is wat mij betreft een verbetering. De spelers hebben nu meer vrijheid en lopen niet de kans door botte pech volledig ingesloten te raken. Daarnaast heeft dit nieuwe spel deels het karakter van een race, zowel naar de belangrijke ontdekkingsfiches als naar de bonuskaartjes aan het einde van de ontwikkelingssporen. Dit is een leuk spelelement, dat een nieuwe smaak aan het bekende recept toevoegt. De Kolonisten van de Prehistorie is een aanrader voor de liefhebbers van Catan, vooral voor degenen die Steden & Ridders te complex en/of langdurig vinden.

Titel: De Kolonisten van de Prehistorie
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games
Aantal spelers: 3 - 4
Speelduur: ong. 90 minuten
Prijs: ong. € 40Spellen > Recensies >
Catan - Prehistorie


Top