Spellen > Recensies > Celtica

Celtica

Det - juli 2006


Begin 2006 verscheen nieuw spel van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling: Celtica. Een avonturenspel, waarbij de spelers druïden voortbewegen om zo delen van amuletten te verzamelen. De verwachtingen waren hoog gespannen... Op het speelbord staat een route afgebeeld die de vijf druïden door heilige plaatsen, dorpen en ruïnes leidt. De druïden zijn neutrale speelstukken, die door middel van kaarten worden voortbewogen. Onderweg vinden ze delen van amuletten, krijgen ze nieuwe kaarten of lopen in een hinderlaag en moeten dan delen van amuletten terugleggen. Gelukkig doen ze dan wel ervaring op, waardoor ze weer speciale kaarten krijgen. Zodra minimaal één druïde het doelveld heeft gehaald, wordt de ronde nog uitgespeeld en is het spel afgelopen. De speler die de meeste complete amuletten heeft verzameld, wint het spel.

Iedere speler krijgt aan het begin van een ronde vijf kaarten. Deze kaarten hebben allemaal een kleur die overeenkomt met één van de druïden. Als iemand aan de beurt is, speelt hij één of meerdere kaarten uit in dezelfde kleur. De bijbehorende druïde wordt zoveel stappen naar voren gezet als het aantal gespeelde kaarten. Het vak waarop hij eindigt, bepaalt wat er gebeurt. In een dorp mag de speler één of meerdere delen van een amulet pakken. Er liggen er telkens negen open om uit te kiezen. In een heilige plaats mag de speler één kaart pakken. De ruïnes zijn niet geliefd, want daar loop je in de al eerder genoemde hinderlaag. De speler moet dan één of meer delen van zijn amulet afgeven. Hij krijgt echter wel een speciale kaart. Deze kaarten hebben dezelfde kleuren als de gewone kaarten. Ze mogen alleen als extra kaart tegelijk met een gewone kaart in dezelfde kleur worden gespeeld. Zodra een speler door zijn gewone kaarten heen is, ligt hij er voor de rest van de ronde uit. De overige spelers spelen net zo lang door tot niemand meer een kaart kan spelen. Dan begint er een nieuwe ronde, waarbij de spelers weer vijf nieuwe kaarten krijgen. Eventuele speciale kaarten, die uit de vorige ronde zijn overgebleven, kunnen ook in deze ronde worden ingezet.

Op deze manier proberen de spelers zoveel mogelijk complete amuletten te verzamelen. Een compleet amulet bestaat uit negen verschillende delen. Men mag alvast aan een nieuw amulet beginnen ondanks dat een ander amulet nog niet af is. En ook complete amuletten zijn niet veilig voor de hinderlagen. Als het spel is afgelopen, hebben de spelers nog de mogelijkheid om tegen inwisseling van de speciale kaarten één of meerdere amuletdelen te pakken of om te ruilen. De speler met de meeste complete amuletten wint het spel. Bij een gelijke stand wordt gekeken naar het op één na grootste amulet, enzovoort.

Ten slotte

Celtica werd vol verwachting door de veelspelers ontvangen. Met name het auteursduo Kramer en Kiesling wekte dit op. Bovendien leek het in eerste instantie ook een spel in de reeks Tikal, Java en Mexica. Helaas is het voor deze spelers een fikse tegenvaller. Celtica is een mooi uitgevoerd spel, maar voor de veelspelers te licht. Er zit een grote geluksfactor in door de kaarten die je trekt. Ook ben je afhankelijk welke amuletdelen er zichtbaar zijn. Is het dan echt een slecht spel? Nee, het is alleen een spel voor een andere doelgroep. Als familiespel kan ik het iedereen aanraden. De regels zijn duidelijk en niet te lang. Het systeem met de voortbewegende druïden als neutrale speelstukken is leuk, omdat het voor veel mensen nieuw is. Het speelt vlot weg en het blijft tot het laatst spannend of je de opgebouwde amuletten kunt behouden of dat je ze weer moet afbreken. De speeltijd van 30-45 minuten is ook zeer geschikt voor een familiespel. De kaartjes zijn prachtig geïllustreerd en de rest van het materiaal is ook van prima kwaliteit. Als leeftijdsgrens wordt 10 jaar aangegeven. Toch denk ik dat kinderen vanaf 8 jaar zich ook prima kunnen redden in dit spel.

Titel: Celtica
Auteur: Kramer en Kiesling
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 25,-


Spellen > Recensies >
Celtica


Top