Spellen > Recensies > Chocolatl

Chocolatl

Erwin - 2010


Chocolatl duikt thematisch in de geschiedenis van de Azteken, het volk dat 800-500 jaar geleden over Mexico heerste. De god Quetzalquatl waakt over het voedsel van de goden, de cacao. Tijdens het spel proberen de spelers met hun cacaokaarten de gunst van de goden te winnen. Dit doen ze op een mooi geïllustreerd speelbord met zes locaties. Op deze locaties worden verschillende biedspelletjes gespeeld, die de hoogste bieders voordelen opleveren. Iedere speler heeft een gelijke set met 13 biedkaarten (waarde 0-12). Aan het begin van het spel leg je één van jouw kaarten gedekt af. Deze kaart doet niet mee en levert aan het einde van het spel de afgebeelde winstpunten op. Het is zaak om elke ronde jouw resterende 12 kaarten zo goed mogelijk in te zetten op de zes locaties op het speelbord. Je zet op elke locatie twee kaarten in. Afhankelijk van de koppositie op het scorespoor worden deze kaarten op verschillende manieren ingezet (alle kaarten dicht versus gedeeltelijk open, alle velden in één keer versus veld voor veld).

Op de eerste locatie krijgt de hoogste bieder een Chocolatl-figuur, die op de volgende locaties van deze ronde gelijke standen breekt en ook nog één bonuspuntje oplevert. De laagste bieder krijgt de ‘Oude Man’ en wordt de rest van deze ronde opgezadeld met een aftrek van 1 biedpunt op elke andere locatie. Als troost krijg je in de eerste veiling van de volgende ronde een pluspuntje.

Op de tweede locatie liggen drie zeszijdige dobbelstenen, die voor de drie hoogste bieders winstpunten opleveren. Hier is het zaak om niet te veel biedpunten te verspillen, vooral wanneer de worpen nauwelijks verschillen.

De derde locatie is een dorpje, waar twee bonussen zijn te verdienen: een tegel met permanente bonus (+1) bij elk volgend bod, of een zeszijdige dobbelsteen met een eenmalige biedbonus (D6). De tegel is een sterke bonus. Zorg ervoor dat één medespeler er niet te veel verzamelt, want anders zul je het spel zeker verliezen. Deze bonustegel heeft een ingebakken correctiemechanisme. Bij latere veilingen in het dorp geeft elke tegel een aftrek van 1 biedpunt. In ons eerste potje vergaten wij deze aftrek. Dit was niet goed voor onze winstkansen!


Dit blauwe dorp belooft niet veel goeds voor de andere kleuren!
(foto: Henk Rolleman)

Op de vierde locatie voegen de twee hoogste bieders elke ronde twee bouwstenen aan een piramide toe. Als de hoogste bieder minstens 3 punten meer heeft geboden, mag hij in zijn eentje beide stenen bouwen. Bouwstenen leveren tijdens het spel punten op als een verdieping is voltooid. Aan het einde van het spel volgen nog meer punten.

Op de vijfde locatie verdienen de twee hoogste bieders pluspunten en de laagste bieder twee strafpunten. Na een paar ronden krijgt alleen de hoogste bieder nog een bonus, die bovendien steeds lager wordt.

Op de zesde locatie worden elke ronde twee nieuwe biedkaarten aangeboden. Een gewonnen kaart wissel je in voor de laagste kaart in jouw eigen set. Hiermee kun je bijvoorbeeld jouw ‘0’ inwisselen voor een ‘11’, wat een flinke versterking van jouw biedkracht oplevert. Net als bij het dorp is ook hier een waarschuwing op zijn plaats. Laat nooit dezelfde medespeler te veel biedkaarten inwisselen.


enkele biedkaarten (foto: Henk Rolleman)

Het spel kan op drie manieren eindigen: na 7 ronden, wanneer een speler al zijn blokjes op het dorp of de piramide heeft geplaatst of wanneer een speler 40 of meer winstpunten heeft verzameld. In de beide laatste gevallen wordt de lopende ronde nog wel uitgespeeld. Bij de eindtelling krijg je 1 punt voor elk blokje in de piramide en een bonus van 3 punten als je de meeste blokjes bezit, 3 punten voor de Chocolatl-figuur, 3 strafpunten voor de ‘Oude Man’, de punten van jouw afgelegde biedkaart en een bonus van 3 punten als je de hoogste kaart hebt afgelegd en ten slotte punten van de worp van max. één in het dorp gewonnen dobbelsteen.

Ten slotte

In Chocolatl staat blind bieden centraal. Je biedt daarbij blind op meer lekkernijen dan je kunt bemachtigen. Dit mechanisme is niet eenieders kopje chocomelk. Het is best frustrerend als je veel biedpunten op bepaalde locaties inzet en daar telkens met minimaal verschil door medespelers wordt verslagen. Als jouw lontje te kort is voor dergelijke tegenslagen, moet je maar een andere spelsoort uitzoeken.

Het is overigens niet alleen maar gokken en bluffen. Er zijn meerdere interessante locaties, waarvan het belang op verschillende momenten in het spel ook nog eens wijzigt. Je moet kansen en risico’s herkennen en vervolgens toeslaan. Je moet in de gaten houden wat je medespelers (kunnen) uitspoken en ze waar mogelijk dwarszitten. Het is onwenselijk dat een ander aan het begin meerdere dorpsfiches en verbeterde biedkaarten verzamelt. Het is ook niet wenselijk dat één speler in zijn eentje de halve piramide volbouwt en daarmee alvast de helft van een schitterend puntentotaal binnentikt.

De aanwezigheid van drie verschillende biedsystemen zorgt voor variatie. Twee van de drie biedsystemen geven je wat informatie over de (on)mogelijkheden van je medespelers. Dit leidt meestal tot interessantere speelronden.

Chocolatl is mooi uitgevoerd (inclusief een leuk detail in het dorp: twee Azteken spelen het spel naast hun hutje), op één onderdeel na. De velden op de spelerbordjes zijn smaller dan de biedkaartjes, waardoor je jouw bod niet netjes naast jouw bordje kunt leggen. Dit is uiteraard geen halszaak, maar wel een onnodig schoonheidsfoutje. De spelregels zijn met zorg samengesteld. Ik vind ze overzichtelijk en prettig leesbaar. De van Alea bekende samenvatting in de kantlijn is een handig geheugensteuntje bij latere potjes.

Chocolatl is een mooi uitgevoerde ‘middenklasser’, die met een combinatie van bluffen, gokken en een beetje plannen per saldo 45 minuten enigszins grillig speelplezier op tafel legt.

Titel: Chocolatl
Auteur: Günter Burkhardt
Uitgever: Quined games
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 30,--


Spellen > Recensies >
Chocolatl


Top