Spellen > Recensies > Cities

Cities 

Erwin - sept 2008


Cities is het tweede spel van de Nederlandse ontwerper Martyn F en zijn uitgeverij Emma Games. Cities is een leg- en puzzelspel voor 2-4 spelers, dat je overigens ook alleen kunt spelen. Iedere speler heeft een eigen setje van 24 genummerde tegels met gebouwen en andere bezienswaardigheden in een van vier wereldsteden: Londen, Parijs, Berlijn of New York. Op sommige tegels zijn beroemde gebouwen en andere locaties uit deze steden afgebeeld, wat het spelmateriaal een meerwaarde geeft. Elke tegel heeft vier velden, waarop wisselende combinaties van de vier terreinsoorten zijn afgebeeld: bezienswaardigheden, parken, terrassen en water. Je begint met drie starttegels, waarna per speler beurt na beurt een stad van 4 * 4 tegels wordt gevormd.

De startspeler trekt de tegels blind, waarna de medespelers hetzelfde tegelnummer moeten spelen. Op basis van gelijke kansen probeert iedereen naar eigen tactisch inzicht de beste stad te vormen. Op de tegels plaats je toeristen, die afhankelijk van de terreinsoort en configuratie de nodige punten opleveren. Je mag een nieuwe toerist alleen op de zojuist geplaatste tegel zetten. Het is ook mogelijk om een eerder ingezette toerist naar de zojuist gelegde tegel te verplaatsen of zon toerist n veld te bewegen. Dit doe je uiteraard wanneer je hiermee meer punten kunt verdienen. Naar mijn ervaring heb je altijd wel behoefte aan een of meer van deze spijtoptanten. Plaats jouw toeristen dus op strategische locaties, waardoor ze flexibel inzetbaar zijn.


een prototype (foto: Henk Rolleman)

Je kunt Cities op drie niveaus spelen, waardoor de puntentelling steeds een beetje complexer wordt en de bouw van de steden meer pit krijgt. Het eerste niveau is mij wat te simpel, maar ongetwijfeld leuk voor kids en onervaren spelers. Op het tweede niveau krijg je punten voor toeristen op verbonden bezienswaardigheden en parken. Daarnaast zorgt een toerist op een terras voor veel punten als hij over een reeks watervelden kan uitkijken. Op het derde niveau leveren de verschillende terreinsoorten onderlinge bonussen op, wat een planologische prestatie van hoog niveau van je vraagt. Dit niveau genereerde bij ondergetekende veel speelplezier.

Met de zestiende tegel is de stad vol en worden de punten geteld. Niet alle tegels doen mee, het is dus even afwachten of jouw prachtige plannen volledig tot uitvoering komen. Vergeet de hiervoor genoemde spijtoptanten niet. Met een korte wandeling kun je van een mislukt plan soms een geslaagde herkansing maken!

Uiteraard wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

Uit de hierboven geplaatste beschrijving blijkt dat het in Cities niet draait om interactie tussen de spelers. Je kunt (on)mogelijkheden van je medespelers namelijk niet benvloeden. Toch is er sprake van 'strijd'. De spelers hebben hetzelfde materiaal, dat ze optimaal moeten inzetten en nemen daarbij meestal andere beslissingen. Aan het einde van het spel word je geconfronteerd met de verschillende uitkomsten van deze beslissingen, wat het solitaire puzzelwerk alsnog van jus voorziet. Het gokken op de komst van bepaalde tegels voegt nog een beetje spanning toe, waardoor ik Cities per saldo een erg leuk puzzelspel vind.

Titel: Cities
Auteur: Martyn F
Uitgever: Emma Games
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: ong. 15-30 minuten
Prijs: ong. 24,-


Spellen > Recensies >
Cities


Top