Spellen > Recensies > Cityscape

Cityscape

Erwin Broens - april 2003


Cityscape is een abstract bouwspel voor twee tot vier spelers. Het spelmateriaal bestaat uit een dik houten bord met een speelveld van 4 x 4 bouwkavels, 25 bouwstenen in vijf verschillende hoogtes en vier houders, waarin iedere speler met vier verborgen dobbelstenen zijn doelen aangeeft. De spelers plannen vooraf in het geheim welke "skyline" de stad vanuit hun gezichtspunt moet krijgen en bouwen vervolgens de stad vol.

Aan het begin van het spel zet je in het geheim de dobbelstenen in. Met een individuele steen bepaal je voor de desbetreffende rij op het spelbord hoe je daar wilt bouwen. 
Met een bod van "1" geef je aan dat je vanuit jouw positie aan de tafel maar één gebouw in deze rij wilt zien. Dit betekent dat je op de eerste kavel van de rij een hoog gebouw moet neerzetten. Dit is een simpele opdracht, die daarom ook maar 10 winstpunten oplevert. Met een bod van "2" wil je twee gebouwen zien: op de tweede kavel een hoog gebouw, op de eerste kavel een bungalow. Dit bod is 20 punten waard. Met een bod van "3" en "4" ga je voor drie en vier gebouwen. Dit is lastiger en levert daarom meer punten op (30 resp. 40). Met een bod van "5" mik je op twee of meer gebouwen met dezelfde hoogte (10 punten per gebouw). Met een bod van "6" ga je voor het hoogste gebouw van de stad (10 punten).

De spelers plaatsen om de beurt één bouwsteen. Omdat iedereen vanuit zijn eigen blikveld de stad volbouwt, lopen de bouwplannen van de spelers daarbij automatisch door elkaar. Als alle stenen zijn geplaatst, worden de houders omgedraaid en controleert iedereen of hij winstpunten heeft verdiend. De punten van de scorende rijen worden opgeteld. Degene met de meeste punten wint het spel. Het is overigens wel zo eerlijk om meerdere potjes te spelen en daarbij van startspeler te wisselen. Omdat het spel 25 bouwstenen bevat, mag de startspeler namelijk één extra blok plaatsen.

Ten slotte

Cityscape is een toegankelijk bordspel in een smaakvolle uitvoering. Cityscape wordt door de uitgever gepresenteerd als een spel vol strategie en interactie. De eerste kwalificatie klopt een beetje. Je bent inderdaad druk bezig om jouw eigen bouwplannen te verwezenlijken. Dankzij het lot is het overigens wel een hele klus om in alle rijen te scoren. Het is daarom verstandig om je op bijv. twee rijen te concentreren en de rest van het geluk af te laten hangen. Bij de tweede kwalificatie kun je een vraagteken plaatsen. De interactie is namelijk voor een groot deel afhankelijk van het toeval, omdat het vrij lastig is om te anticiperen op de plannen van je medespelers. Iedereen bouwt immers vrolijk door elkaar heen. Als je niet vies bent van luchtig denkwerk in een mooi jasje en met een flitsend korte speelduur (ong. 10 minuten per potje), is Cityscape een geschikt tussendoortje.

Titel: Cityscape
Auteur: Sjaak Griffioen
Uitgever: Pin International
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 10 minuten
Prijs: ong. € 35,-Spellen > Recensies >
Cityscape


Top