Spellen > Recensies > Coloretto

Coloretto

Erwin Broens - april 2003


Tijdens de beurs Spiel 2002 organiseerde de Duitse uitgever Abacus de actie "Ein Spiel sucht einen Namen". In hun stand kon je het prototype van een nieuw kaartspel van Michael Schacht spelen. Vervolgens mocht je een titel voor dit spel verzinnen. De winnaar van deze actie verzon de titel Coloretto. Gezien het feit dat kleuren een centrale rol spelen, is dit een passende naam. Hetzelfde geldt voor de bijgezochte coverafbeelding: een kameleon.

Coloretto is een kaartspel voor 3-5 spelers. Je probeert zo mogelijk veel kaarten in maximaal drie kleuren te verzamelen. Deze kaarten leveren pluspunten op. Als je in de loop van het spel met meer kleuren wordt opgezadeld, leveren deze extra kleuren je minpunten op. Je mag gelukkig wel zelf kiezen welke sets positief of negatief scoren. De hoeveelheid plus- of minpunten is afhankelijk van de grootte van de verzamelde sets. Een losse kaart is één punt waard, een setje van zes kaarten levert 21 punten op. Naast de 63 kleurenkaarten bevat het spel ook drie jokers en tien bonuskaarten, die twee pluspunten opleveren.

Tijdens een speelbeurt mag je één kaart van de gedekte stapel trekken, die je vervolgens bij één van de aflegvelden legt. Het aantal aflegvelden is gelijk aan het aantal spelers. Op elk aflegveld is ruimte voor maximaal drie kaarten. In plaats van een kaart trekken, mag je tijdens je beurt ook alle kaarten van één aflegveld nemen. Dan moet je de rest van het rondje passen en ook het leeggeplukte aflegveld staat tijdelijk buitenspel. Je medespelers spelen door, totdat ook zij de kaarten van een aflegveld hebben gepakt. Als iedereen kaarten heeft gepakt, start je een nieuwe ronde. De laatste ronde wordt ingeluid door een speciale kaart. Deze ronde wordt uitgespeeld, waarna iedereen zijn plus- en minpunten noteert. Na vier potjes is het spel afgelopen en wint degene met de meeste punten.

Ten slotte

Coloretto is een vlot en eenvoudig verzamelspelletje. Het spel is leuk door de spanning tussen voorzichtigheid en gulzigheid. Blijf je nog even in het rondje hangen, in de hoop dat er een mooi trio wordt gevormd, of stap je er zo snel mogelijk uit? In het laatste geval verklein je de kans op minpunten, maar loop je tevens het risico dat je te kleine sets verzamelt. Coloretto is ook leuk omdat je niet alleen naar jezelf moet kijken, maar je tevens probeert om je medespelers te voorzien van ongewenste kleuren. De regels zijn kort en duidelijk. Het materiaal ziet er goed uit, het is alleen jammer dat Abacus voor haar kaartspellen nog steeds van die slappe doosjes gebruikt. 999 Games heeft de Nederlandse versie in een steviger doosje verpakt. Al met al een aanrader in de categorie "lichte kost".

Coloretto won in 2003 de à la carte Kartenspielpreis van het Duitse spellentijdschrift Fairplay.

In het voorjaar van 2004 heeft Michael Schacht een kleine uitbreiding voor Coloretto uitgebracht. Coloretto - Die Extrakarten wordt uitgegeven door zijn eigen firma Spiele aus Timbuktu. Deze set is voor 50 eurocent te koop bij het Duitse postorderbedrijf Adam Spielt.

Titel: Coloretto
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Abacus Spiele / 999 Games
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 7,-

Afbeelding © AbacusSpellen > Recensies >
Coloretto


Top