Spellen > Recensies > Crazy Derby

Crazy Derby

Det - januari 2004


Crazy Derby is een lollig racespelletje tussen vijf verschillende soorten dieren. Wie het gaat winnen, staat nog helemaal niet vast. Is het de schommelende kameel, de stampende olifant, de vliegende hond, de kakelende kip of toch de kruipende schildpad? Tijdens de race kan van alles gebeuren: er zijn sterren, verliezers en natuurlijk ook winnaars!

Hoe werkt het spel? Iedere speler heeft zes dierenkaarten in zijn hand. Als je aan de beurt bent, leg je één kaart open voor je neer en vul je jouw hand weer aan tot zes kaarten. Daarna is je linkerbuurman aan de beurt. Deze speler speelt ook weer één dierenkaart voor zich uit en vult zijn hand weer aan enzovoort. De spelers mogen hetzelfde dier spelen, maar ook een ander dier.

Op de dieren staan getallen. Elk dier heeft zijn eigen getal. Dit getal geeft aan hoeveel exemplaren van dit dier in totaal bij alle spelers op tafel moeten liggen, voordat het over de finish komt. Dit gebeurt bij de kameel al snel, omdat die de waarde drie heeft. Dus als er drie kamelenkaarten op tafel liggen, heeft de kameel de race gewonnen. Bij de schildpad zijn er zeven schildpadden nodig om te winnen, maar daar zitten dan ook weer meer kaarten van in het spel. Verder zijn er vier honden nodig, vijf olifanten en zes kippen, om deze dieren te laten winnen.

Zodra een dier over de finish komt, heeft hij gewonnen. Dit houdt in dat alle spelers die dat dier voor zich op tafel hebben liggen, meeprofiteren van de winst. De kaarten met het winnende dier mogen zij dicht voor zich neer leggen. Deze leveren aan het einde winstpunten op. Alle andere gespeelde dieren gaan van tafel af naar een algemene aflegstapel. Daarna begint een volgende race en spelen de spelers weer om de beurt een dierenkaart uit, net zolang tot een dier de race wint.

Naast de gewone dierenkaarten zijn er per diersoort nog twee bijzondere kaarten: de "star" (ster) en de "loser" (verliezer). Hiermee kun je de race behoorlijk beïnvloeden. De "star"-kaart staat voor twee gewone dierkaarten van de overeenkomende soort. Dus als er bijvoorbeeld twee honden op tafel liggen en je speelt de "star"-kaart van de hond, dan komen er meteen twee honden bij. Daardoor komt het totaal aantal honden op tafel op vier en wint de hond deze race. De "loser" is nog veel leuker. Deze kaart zorgt ervoor dat alle dieren die overeenkomen met de "loser"-kaart van tafel verdwijnen naar de aflegstapel. Dus als er al vier olifanten liggen en er dus nog maar één olifant nodig is om hem te laten winnen, kun je de olifanten-"loser" spelen. Alle olifanten, die er op dat moment liggen, verdwijnen samen met de "loser"-kaart van tafel en de race gaat verder met de andere dieren. Overigens mogen de spelers wel weer nieuwe olifanten spelen, wellicht dat ze toch nog de race gaan winnen.

Dit alles gaat net zolang door totdat de dichte trekstapel is verbruikt en vervolgens nog één dier een laatste race heeft gewonnen. Daarna worden de winstpunten van alle spelers geteld. Ieder dier dat een speler heeft gewonnen, levert het aantal afgebeelde punten op. Dus elke kameel is bijvoorbeeld drie punten waard en elke kip zes. Iedere "star"-kaart is het enkele aantal punten waard. Hij telde weliswaar als twee gespeelde dierenkaarten, maar dat is alleen om het aantal kaarten rond te krijgen om de race te winnen. Er wordt doorgespeeld tot een speler 100 punten bereikt. Dit is in de praktijk na ongeveer drie tot vier ronden.

Ten slotte

Dit is typisch weer zo'n spelletje met weinig regels, dat vlot speelt en ook veel humor bevat. Het ziet er leuk uit door de grappige tekeningen. De olifanten-"loser" is bijvoorbeeld bang voor een muis... Tijdens het spelen wordt driftig gestreden om bepaalde dieren te laten winnen. Kreten als: "een kippetje is het helemaal", "nee hoor, hond moet het zijn", "tuurlijk niet, kip it is", "ach wat, olifanten, die zijn pas leuk", vliegen over tafel. En vooral als een dier bijna heeft gewonnen, is er niets leuker dan hard te roepen dat dat dier een "loser" is! Het is een hilarisch spelletje voor twee tot en met vijf spelers, waarbij ik denk dat het met meerdere spelers het leukst is. Je speelt het in een klein half uurtje en het zorgt voor een boel plezier. Kortom: een toppertje!

Titel: Crazy Derby
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 15-30 minuten
Prijs: ong. € 10,- 


Spellen > Recensies >
Crazy Derby


Top