Spellen > Recensies > De Grote Dalmuti

De Grote Dalmuti

Erwin Broens - jan 2005


Dit kaartspel voor 4-8 spelers is een variant op het traditionele kaartspel "klootzakken". Dit spelsysteem heeft vaker een commerciële uitgave opgeleverd, zoals het in Duitsland populaire Karrierepoker. Het spelmateriaal van De Grote Dalmuti bestaat uit 80 speelkaarten. De beste kaart (Dalmuti, waarde “1”) komt één keer voor, de slechtste kaart (Dagloner, waarde “12” ) twaalf keer. De waarde van een kaart geeft dus tevens aan hoeveel kaarten met deze waarde in het spel zijn. Er zijn ook nog twee narren, die in combinatie met andere kaarten als joker worden gebruikt. Een losse nar heeft de waarde “13”.

Aan het begin bepaalt het lot de rangorde aan de speeltafel. Vervolgens worden de kaarten geschud en verdeeld. De Grote Dalmuti (hoogste rang) dumpt twee slechte kaarten bij de Grote Dienaar (laagste rang), waarna deze als blijk van dank zijn twee beste kaarten moet teruggeven. De Kleine Dalmuti en de Kleine Dienaar doen dezelfde wisseltruc met één kaart. Als een speler beide narren bezit, kan hij een revolutie uitroepen en worden er geen kaarten gewisseld. Als de Grote Dienaar een revolutie ontketent, wisselen de Dalmuti’s en de Dienaren van rol.

De Grote Dalmuti speelt een of meer gelijke kaarten uit, de volgende speler moet een betere set met hetzelfde aantal kaarten uitspelen of passen. Dit gaat zo door tot iedereen heeft gepast. De speler met de beste set start vervolgens een nieuwe slag. Het is de bedoeling om als eerste jouw kaarten kwijt te raken. Dan word je Grote Dalmuti en ontvang je de meeste winstpunten. De speler op de laatste plaats is de pineut. Hij wordt de nieuwe Grote Dienaar, krijgt geen punten en moet schudden, delen en eventueel de nodige andere klusjes opknappen ("ober, een rondje bier graag"). Na het afgesproken aantal ronden wint degene met de meeste punten.

Ten slotte

Aan het spelsysteem van "klootzakken" heeft Garfield wat knutselwerk toegevoegd, waarna hij zichzelf de status van auteur heeft toegekend. Moet ik zelf ook eens proberen, bijvoorbeeld met ruitenjassen of schoppenjagen.... Dalmuti is een lollig tussendoortje met een groep spelers in feeststemming, als spel stelt het echter niet zoveel voor. Als je op zoek bent naar een interessant kaartspel uit dezelfde familie, zul je meer plezier beleven aan Frank's Zoo.

Titel: De Grote Dalmuti
Auteur: Richard Garfield
Uitgever: PS Games
Aantal spelers: 4 - 8
Speelduur: 15 minuten
Prijs: ong. € 9,-Spellen > Recensies >
De Grote Dalmuti


Top