Spellen > Recensies > Danger 13

Danger 13

Erwin - april 2007


In het kielzog van Arkadia heeft Ravensburger Nederland begin 2007 een tweede spel van Rüdiger Dorn op de markt gebracht. Deel II is geen groots bordspel over de bouw van een middeleeuwse stad, maar een vlot en luchtig kaartspel voor de gehele familie. Dit kaartspel heet Danger 13. Het spelmateriaal bestaat uit een stapel met 109 speelkaarten, met een waarde van 0-5 punten en/of een symbool. De belangrijkste symbolen zijn de plustekens, want dit zijn winstpunten. Andere symbolen staan een speciale actie toe: veto (je mag een kaart weigeren), 13 - 18 (verhoogt jouw grens), de vorige kaart afleggen en een nieuwe kaart trekken.

De actieve speler trekt net zoveel gedekte kaarten als er spelers meedoen. Hij mag deze kaarten niet bekijken. Vervolgens draait hij één van deze kaarten open en geeft deze kaart aan zichzelf of aan een medespeler. Dit gaat door tot iedere speler één kaart heeft ontvangen. Iedere speler voegt de ontvangen kaart toe aan zijn openliggende verzameling. Zodra je een nieuwe kaart ontvangt, moet je controleren of je 13 of meer punten hebt verzameld. Is dit het geval, dan moet je meteen al jouw kaarten afleggen. De medespelers leggen hun kaarten met plustekens op hun gedekte scorestapels en leggen hun resterende kaarten af. Daarna start een nieuwe ronde.

Wanneer de gedekte stapel is verbruikt, eindigt het spel na de eerstvolgende telling. De speler met de meeste plustekens is de winnaar.

Ten slotte

Danger 13 is vlot en simpel en pretendeert niets anders. Geluk en pech spelen een belangrijke rol bij het trekken van de kaarten, maar binnen de stevige omarming van de geluksfactor kun je af en toe zelf zinvolle keuzes maken. Dit is geen tactische hoogvlieger voor fijnproevers, maar wel een snelle en smakelijke snack voor het begin of einde van een speelsessie. Leuk tussendoortje!

Titel: Danger 13
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 15-30 minuten
Prijs: ong. € 10,-


Spellen > Recensies >
Danger 13


Top