Spellen > Recensies > Da Vinci Code

Da Vinci Code

Erwin Broens - juli 2004


Da Vinci Code is een vlot denkspelletje voor 2-4 spelers, waarbij de spelers de verborgen cijfercode van de tegenstanders moeten kraken. Het spel bevat 12 zwarte en 12 witte speelstukken met een getal van 0-11. Er zijn ook nog twee optionele stenen met een streepje, die je kunt gebruiken om het spel iets moeilijker te maken. Iedere speler begint het spel met vier speelstukken, de rest ligt gedekt op tafel. De cijfers op de stukken van de spelers vormen een geheime code. Je weet alleen maar dat de cijfers wit of zwart zijn en dat ze van laag naar hoog zijn gerangschikt. Als een code twee gelijke cijfers bevat, moet het zwarte cijfer altijd links naast de witte soortgenoot worden geplaatst.

Als je aan de beurt bent, neem je een gedekte steen uit de voorraad. Alleen jij kunt het getal zien. Vervolgens probeer je het cijfer op een steen van een medespeler te raden. Als je het goed hebt, moet die speler de aangewezen steen omdraaien. Vervolgens mag je doorgaan met raden (zonder een extra steen van de tafel te pakken) of jouw beurt stoppen. Zodra je fout raadt, leg je de van tafel gepakte steen open op de juiste plek tussen jouw stenen. Dit geeft jouw medespelers informatie over jouw geheime code. Als alle codes op één na zijn geraden, wint de speler met de overgebleven code.

Ten slotte

Da Vinci Code is een luchtige codekraker en tegelijk een leuk gezelschapsspel. Het spel begint met gokken en mazzel, maar gaat vervolgens vloeiend over naar analyseren, combineren en goed letten op de vragen van jouw medespelers. Het draait overigens niet alleen om het verzamelen van informatie, het is ook belangrijk dat je geen informatie weggeeft. Da Vinci Code loopt gelukkig niet vast in langdurig en traag denkwerk, maar blijft leuk en luchtig genoeg om iedereen een plezierig kwartiertje te bezorgen. Dankzij het plastic materiaal is dit zeer geschikt als vakantiespelletje. Zelfs op het strand lopen de speelstukken geen gevaar.

Identity Games heeft een website voor dit spel opgezet, waar je o.a. een online potje kunt spelen.

Titel: Da Vinci Code
Auteur: Eji Wakasugi 
Uitgever: Identity Games / Winning Moves
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 15 minuten
Prijs: ong. € 13,-


Spellen > Recensies >
Da Vinci Code


Top