Spellen > Recensies > De Kathedraal

De Kathedraal

Erwin - mei 2007


Het bordspel De Kathedraal is thematisch gebaseerd op de gelijknamige roman van de Britse auteur Ken Follett. In deze historische roman staat de bouw van een kathedraal in het middeleeuwse Engeland centraal. In het bordspel leveren 2-4 spelers gedurende zes speelrondes een symbolische bijdrage aan de bouw van deze kathedraal. Ik noem de bijdrage symbolisch, omdat met de zes bouwstukken van de kathedraal uitsluitend het verloop van de speelrondes wordt bijgehouden. De spannende elementen van het spelsysteem vindt je elders op (en naast) het schitterende speelbord. Met hun arbeiders verzamelen de spelers daar o.a. de grondstoffen zand, steen en hout. Met hun ambachtslieden veredelen ze deze grondstoffen vervolgens tot winstpunten.

Aan het begin van een ronde kiezen de spelers om de beurt uit 9 openliggende kaarten: 2 ambachtslieden en 7 grondstoffen. De gekozen grondstofkaarten bepalen waar je jouw arbeiders kunt inzetten om de begeerde grondstoffen te verzamelen. Elke ambachtsman beheerst een nuttig kunstje: de veredeling van grondstoffen of geld tot winstpunten of nog meer geld. Iedere speler begint het spel met een vast trio ambachtslieden, in latere rondes melden zich (veel) betere ambachtslieden. De inhuur van deze nieuwe ambachtslieden kost overigens veel geld.

In de tweede speelfase worden de bouwmeesters van de spelers ingezet op de actievelden van het speelbord. Iedere speler bezit drie bouwmeesters, die blind uit een zak worden getrokken. De eerste keuze uit de actievelden kost je een bom duiten. Het is mogelijk om te passen, als je jouw schaarse geldvoorraad wilt sparen. Het is verstandig om jouw geldvoorraad op peil te houden.

In de derde speelfase worden de actievelden een voor een afgewikkeld. Op het eerste actieveld wordt elke ronde een gebeurteniskaart omgedraaid, met een positief of negatief effect voor alle spelers. Een bouwmeester op het tweede veld biedt bescherming tegen eventueel ongerief. In de wolfabriek leveren arbeiders geld op. In Kingsbridge zijn elke ronde twee – meestal nuttige - bonuskaarten te verdienen. In het klooster gaan 1 of 2 winstpunten naar de daar geplaatste bouwmeesters. Op de drie grondstofvelden produceren de ingezette arbeiders hun grondstofblokjes. Een bouwmeester op het hof van de koning biedt bescherming tegen belastingheffing; de eerste hoveling krijgt ook nog eens de zeldzame grondstof metaal. In Shiring liggen elke ronde twee gratis ambachtslieden te wachten op de daar ingezette bouwmeesters; in de naburige burcht vind je twee uitzendkrachten voor jouw arbeiderspool van de volgende ronde. Op de markt van Kingsbridge kun je grondstoffen (ver)kopen. In de kathedraal doen de ambachtslieden hun kunstje en leveren ze winstpunten of geld op. Met een bouwmeester op het laatste actieveld word je de startspeler van de volgende ronde.

Na zes rondes verzamelen, kiezen en bouwen wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

De Kathedraal is mij zeer goed bevallen. Het spelsysteem met de actievelden lijkt in eerste instantie misschien op een beperking van jouw mogelijkheden, maar binnen dit ‘script’ heb je wel degelijk voldoende keuzevrijheid. Het geld is immer schaars en er is constant strijd om de grondstoffen, interessante acties en sterke ambachtslieden. Dit betekent dat je iets te kiezen hebt en elkaar regelmatig in de weg zit. Het ‘scriptmatige’ speelgevoel is zelfs zeer handig voor onervaren spelers. Zij worden zonder problemen het spelsysteem ingeloodst. Het trekken van bouwmeesters uit een zak introduceert een gelukselement. Als je jouw geldvoorraad goed beheert, zal de geluksfactor je nauwelijks hinderen. De Kathedraal is een cocktail van leuke dingen die je elders al een keer hebt gezien, maar de mix smaakt hier prima en met 90 minuten blijft de speelduur binnen de grenzen der redelijkheid. Last but not least is het spel schitterend uitgevoerd. De Kathedraal is een van de beste spellen in de toch al indrukwekkende 999 Games collectie.

Deze recensie is gebaseerd op de Duitse editie Die Säulen der Erde van Kosmos. Mogelijk wijken mijn vertalingen van sommige termen af van de regels van 999 Games. In het najaar van 2007 verschijnt in Duitsland een uitbreiding, die het spel geschikt maakt voor 5/6 spelers en die verder nieuwe mogelijkheden voor arbeiders en bouwmeesters introduceert.

Titel: De Kathedraal
Auteurs: Michael Rieneck & Stefan Stadler
Uitgever: Kosmos / 999 Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 90 minuten
Prijs: ong. € 35,-


Spellen > Recensies
De Kathedraal


Top