Spellen > Recensies > Diamonds Club

Diamonds Club
(1e indruk)

Erwin - nov 2008


Het bordspel Diamonds Club draait om het verzamelen van de juiste grondstoffen, die vervolgens worden veredeld tot winstpunten. Dit klonk vermoedelijk een tikje te abstract, vandaar dat auteur en/of uitgever een thema hebben verzonnen. Een opmerkelijk thema, zou ik haast zeggen. Rond het jaar 1900 pochen enkele Britse Lords over hun successen in de handel in robijnen, smaragden en diamanten. Volgens goed gebruik gaan ze een weddenschap aan: wie in het nieuwe jaar de meeste winst maakt en met deze opbrengst het mooiste park van Engeland laat aanleggen, wordt de nieuwe voorzitter van de prestigieuze Diamonds Club. De spelers kopen mijnen, exploratierechten en transportmiddelen en investeren in nieuwe technologieën. Hiermee financieren zij de aanleg van een schitterend park en zetten daarmee stappen naar de winst.

Iedere speler heeft een eigen bordje, waarop hij zijn park aanlegt en zijn ontwikkeling op de gebieden bos, techniek en geld bijhoudt. Het centrale speelbord bevat enkele marktstroken met meerdere velden, waar de spelers acties kunnen kopen. Dit bord bevat verder enkele prijsbordjes, waar de spelers de landschapsfiches voor hun park kopen. Aan het begin van het spel krijgt iedereen een startkapitaal van 10 munten en vier edelstenen (blauw, geel, rood en groen).

Een speelronde bestaat uit de volgende 5 fasen: marktstroken aanleggen, actiefiches kopen, diamanten verdelen, edelstenen verwerven en bouwen.

In de eerste fase wordt het vereiste aantal marktstroken klaargelegd. Deze marktstroken bestaan uit meerdere velden, waarop de spelers met hun munten acties kunnen kopen.

De actieve speler kiest in de tweede koopfase een leeg marktveld, legt één munt op dit veld en voert de daar afgebeelde actie uit door een fiche te pakken of in voorkomende gevallen een eigen markeersteen te verzetten. Als er op naburige marktvelden al munten liggen, wordt de kostprijs van de actie met één verhoogd (voor elke naburige munt!).

De mogelijke acties zijn:
-
neem een ondernemingsfiche (mijn, exploratierecht of schip);
-
ga het afgebeelde aantal velden vooruit op het startspelerspoor;
-
leg een dierfiche (vijver, wildpark of volière) op een leeg veld van jouw park;
-
verplaats de markeersteen op de desbetreffende ontwikkelingskolom op jouw bord. De Boskolom geeft aan hoeveel winstpunten je aan het einde van het spel voor elk eigen bos ontvangt (2-6). De stand op jouw Techniekkolom levert je in fase 4 extra edelstenen op. Elke stap op jouw Geldkolom levert je 1 munt op en verhoogt jouw startkapitaal in elke volgende koopfase.

In de derde fase worden diamanten (=jokers) toegekend. De speler die in de koopfase de minste munten heeft besteed, krijgt nu 1 diamant. Hetzelfde geldt voor de koploper op het startspelerspoor.

In de vierde edelstenenfase verwerven de speler in volgorde edelstenen. Hiervoor heb je een of meer setjes ondernemingsfiches nodig: mijn (geeft aan welke edelsteensoort je verwerft), exploratierecht (hoeveel stenen je maximaal kunt winnen) en schip (hoeveel stenen je maximaal kunt vervoeren). Je krijgt het maximale aantal edelstenen (aangevuld met jouw bonus voor techniek) en levert vervolgens de gebruikte ondernemingsfiches in.

In de vijfde bouwfase ontwikkelen de spelers hun park. Dan kun je in volgorde telkens één landschapsfiche bouwen of passen. Deze fiches tonen op de voorkant een bron, oranjerie, paviljoen of rosarium en op de achterkant een bos. Je betaalt deze fiches met edelstenen. De kostprijs is afgebeeld op het desbetreffende prijsbordje. Na het bouwen leg je één markeersteen op dit prijsbordje. Jij mag dit bordje deze ronde niet meer gebruiken en de kostprijs voor de volgende kopers wordt hierdoor met 1 verhoogd. Met bepaalde combinaties van bouwwerken kun je bonuskaarten verdienen. Deze geeft bijv. vijf winstpunten aan de speler die als eerste vijf gelijke fiches bouwt.

Aan het einde van een ronde nemen de spelers hun markeerstenen terug, worden de munten van de marktvelden gehaald en vult iedereen zijn geldvoorraad aan tot de stand van zijn Geldkolom. Vervolgens wordt het startspelerspoor geschoond.

Zodra een speler in de bouwfase het 14de lichtgroene veld van zijn park heeft bebouwd, en hij daarbij zijn drie verplichte velden met de juiste bouwwerken heeft gevuld, wordt de bouwfase uitgespeeld en is het spel daarna voorbij. Spelers die hun drie “verplichte velden” niet volledig hebben bebouwd, krijgen geen winstpunten. De andere spelers tellen hun punten:
- elk bouwwerk (bron, oranjerie, paviljoen, rosarium): 4 punten;
- elk bos: aantal punten op de Boskolom (2 - 6 punten);
- elk trio “vijver, wildpark, volière” is goed voor 10 punten;
- losse dierfiches leveren 1 punt op;
- bonuskaarten leveren de afgebeelde punten op;
- de Techniek- en Geldscore zijn goed voor 1-3 punten.

De speler met de meeste punten wint. Bij een gelijke stand zijn de edelstenen tie breaker.

Ten slotte

Dit bordspel werd mij aangekondigd als de opvolger van Arkadia. Daarbij werd niet alleen gedoeld op de auteur, maar vooral ook op het speelniveau. Ik heb voor deze preview alleen aan de spelregels mogen snuffelen, maar heb de indruk dat er inderdaad een interessant tactisch bordspel in de pijpleiding zit. Deze titel krijgt een plekje op mijn verlanglijstje. 

(Tussentijdse) nabrander: de eerste potjes zijn mij zeer goed bevallen. Diamonds Club is een juweeltje in het assortiment van Ravensburger. Er is voldoende te kiezen, je zit elkaar in de haren op de markt, op het speelvolgordespoor en bij het verzamelen van tegels en het speelt allemaal lekker vlot weg. Een prima familiespel met voldoende pit voor de gemiddelde veelspeler.

Helaas is de Nederlandstalige editie afgeblazen en moeten we het doen met een Duitse doos en een download van de spelregels. Niet teveel treuren, het materiaal is immers taalneutraal. 

Titel: Diamonds Club
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 60-75 minuten
Prijs: ong. € 30,-


Spellen > Recensies >
Diamonds Club


Top