Spellen > Recensies > Diceland

Diceland

Erwin Broens - maart 2005


Diceland is een veroveringsspel voor twee spelers. De spelers bouwen eerst een landschap van maximaal 36 zeskantige tegels en gooien vervolgens een lading zeszijdige dobbelstenen. Ze plaatsen om de beurt een dobbelsteen op een tegel en houden uiteindelijk twee stenen over. Vervolgens is het de bedoeling om de stenen van jouw tegenstander van het speelveld te verdrijven. Een individuele spelerbeurt bestaat uit twee stappen: aanvallen en bewegen.

Je mag per beurt één aangrenzend gebied aanvallen. Daartoe gooi je één van jouw extra stenen en vergelijk je het resultaat met jouw steen in het gebied waaruit je aanvalt. Gooi je lager dan de waarde van de aanvallende steen, dan wordt de verdedigende steen met dit aantal ogen verlaagd en ruil je de aanvallende steen met de zojuist gegooide steen (jouw aanvaller wordt dus zwakker). Gooi je precies gelijk, dan wordt de gevechtskracht van de verdediger verlaagd, maar blijft jouw aanvallende steen op sterkte. Gooi je hoger, dan wordt jouw aanvallende steen met één punt verlaagd en is de aanval mislukt. Een gecombineerde aanval vanuit twee gebieden is ook mogelijk. Dan gooi je met twee dobbelstenen en kies je de beste worp, die je vervolgens aan één van jouw aanvallende stenen toewijst. Als een steen de waarde nul bereikt, wordt deze uit het spel genomen en mag een aanvallende steen het door de verdediger verlaten gebied innemen.

Je mag per beurt één dobbelsteen naar een aangrenzende tegel bewegen. Het is meestal niet toegestaan om een tegel te verlaten, die grenst aan een vijandige dobbelsteen.

De tegels tonen verschillende terreinsoorten, die bepaalde voordelen opleveren. Met name de stadstegels zijn zeer interessant. Op deze tegels kun je jouw dobbelstenen versterken met 1 punt per beurt. In de basisregels worden de eigenschappen van het terrein niet gebruikt, maar ik adviseer je om deze regel meteen te hanteren.

Het spel eindigt wanneer in twee opeenvolgende beurten geen aanval mogelijk is of als een speler al zijn dobbelstenen op het speelveld heeft verloren. De speler met de meeste stenen op het speelveld is de winnaar.

Ten slotte

Bij door dobbelstenen gestuurde spellen ben ik gewend aan de grillen van het lot. Als de stenen niet lekker rollen, zullen jouw aanvallen regelmatig mislukken. Hier heb ik op zich geen moeite mee. Helaas hebben de worpen hier ook een wezenlijke invloed op de gevechtskracht van jouw eenheden. Als je bij jouw aanvallen te vaak een “1” gooit, eindig je binnen de kortste keren met een leger vol waardeloze flapdrollen. Dit kan je aan het begin van het spel ook al gebeuren, als je dan teveel lage ogen dobbelt. Als je de regels voor terreinsoorten gebruikt, kun je dit enigszins compenseren door de oppeppende werking van de steden. Als je Diceland op een niet al te groot speelveld speelt, is het een aardig veroveringsspel met een aangenaam korte speelduur. Maar door de storend hoge geluksfactor krijgt het van mij toch niet meer dan een mager zesje.

Titel: Diceland
Auteur: Spartaco Albertarelli
Uitgever: Kidultgame
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30-45 minuten
Prijs: ong. € 22


Spellen > Recensies >
Diceland


Top