Spellen > Recensies > Dicerun

Dicerun

Erwin Broens - oktober 2002


Kidultgame is een nieuwe uitgever uit Italië, die begin 2002 van zich deed spreken met Diceland en Dicerun, twee vlotte gezelschapsspellen vol dobbelstenen. Kidultgame valt niet alleen op door deze spellen, maar ook door de aanwezigheid op internet. Hun website is tot de nok toe gevuld met extraatjes. Je vindt er niet alleen uitbreidingen voor Diceland en Dicerun, maar ook een aantal gratis "Print'N'Play" spellen. Nadat je dit verhaal hebt gelezen, moet je er maar eens een kijkje nemen.

Dicerun is een vlot racespel, waaraan 30 dobbelstenen in vijf verschillende kleuren deelnemen. Deze dobbelstenen worden aan het begin van het spel geschud en op het midden van de tafel gedropt. Vervolgens krijgt iedere speler een opdrachtfiche. Dit fiche bepaalt de kleur en het cijfer waarmee jij kunt scoren. Deze opdracht houd je uiteraard geheim. Ten slotte krijgt iedere speler drie actiekaarten. Met deze kaarten kun je de dobbelstenen verplaatsen. Een spelerbeurt bestaat uit het spelen van een actiekaart, het bewegen van de betrokken dobbelstenen en het trekken van een nieuwe kaart.

Je kunt de groep dobbelstenen het beste vergelijken met een peloton wielrenners. Aan het begin is het één grote groep, in de loop van de race wordt er driftig gedemarreerd. Door het uitspelen van de actiekaarten wil je de voor jou gunstige dobbelstenen uit het peloton laten ontsnappen. Zo ontstaan gaandeweg verschillende groepjes dobbelstenen.

Het spel kent zes soorten actiekaarten. Met een kleurenkaart sprinten alle dobbelstenen van een bepaalde kleur naar een volgende groep. Met een cijferkaart gaan alle dobbelstenen met hetzelfde cijfer ervandoor. Met een jokerkaart mag je kiezen tussen kleur of cijfer. Met een sprintkaart springt de laatste groep in één klap naar de tweede plek. Met de ruilkaart mag je twee groepen verwisselen (m.u.v. de kopgroep). Met de afstandkaart kun je de afstand tussen twee groepen vergroten. De achterliggende groep heeft dan twee stappen nodig om de voorliggende te bereiken.

In plaats van het spelen van een actiekaart mag je tijdens je beurt ook de stenen van één groep (m.u.v. de kopgroep) overgooien. Daartoe leg je een van je actiekaarten dicht op tafel. Deze kaart verdwijnt zodra een medespeler een groep overgooit. Zolang de kaart voor je ligt, mag jij geen dobbelstenen overgooien.

Aldus proberen de spelers met hun favoriete stenen een plek in de kopgroep te bemachtigen. Op een gegeven moment trekt iemand een scorekaart uit de stapel actiekaarten. Dan wordt de race onderbroken en worden winstpunten toegekend. Iedereen vergelijkt zijn opdrachtfiche met de stenen in de kopgroep. Iedere steen met het juiste cijfer of de juiste kleur levert één punt op. De drie spelers met de hoogste scores krijgen drie, twee en één winstpunt(en). Vervolgens krijgt iedereen een nieuw opdrachtfiche en begint een volgende etappe. Na vier etappes is de race voorbij. De winnaar van de laatste race krijgt vijf in plaats van drie winstpunten. Degene met de meeste punten wint het spel.

Ten slotte

Ondanks de lading dobbelstenen is Dicerun eigenlijk geen dobbelspel, maar eerder een lekker vlot racespelletje met aparte bewegingsregels. De geluksfactor vind je niet in de dobbelstenen, maar in de actiekaartjes. Je hebt er maar drie en bent afhankelijk van de kaarten die je van de stapel trekt. Met een beetje pech zijn je keuzemogelijkheden beperkt en kun je weinig invloed uitoefenen op het verloop van een etappe. Als je volgens de basisregels speelt, is de geluksfactor veel te hoog. Je bent in de ene etappe druk bezig om bepaalde stenen te pushen. Dan volgt een puntentelling en krijgt iedereen een nieuw opdrachtfiche. Met een beetje pech profiteren de medespelers volop van jouw inspanningen uit de vorige etappe en ben je zelf opgescheept met een hopeloze opdracht. Ik speel daarom liever met de variant dat je aan het begin vier opdrachtfiches ontvangt en deze tijdens een etappe mag wisselen.

Het is op zich merkwaardig dat ze het spel hebben uitgebracht in een doos met het formaat van de Kolonisten van Catan. Dit setje dobbelstenen, fiches en kaartjes had men makkelijk in een kleinere doos kunnen verpakken. Het spelmateriaal is redelijk sober, maar ziet er verder prima uit. De spelregels zijn duidelijk. Voor Nederlandstalige regels kun je overigens terecht op de website.

Dicerun is lichte kost, maar wel leuk genoeg om met enige regelmaat een plekje op de speeltafel te veroveren.

Titel: Dicerun
Auteur: Spartaco Albertarelli
Uitgever: Kidultgame
Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: 30-45 minuten
Prijs: ong. € 22


Spellen > Recensies >
Dicerun


Top