Spellen > Recensies > Diskwars

Diskwars

Erwin Broens - 1999


Een paar jaar geleden bedacht Smiths een leuke stunt om de verkoop van chips en andere zoutjes te stimuleren. Prop een paar ronde schijfjes met stripfiguren in de zak, stimuleer de verzamelwoede met kleurige ringbanden en de kids zeuren hun ouders de oren van het hoofd om meer en meer chips. In een korte tijd groeiden deze flippo's uit tot een ware rage.

Anno 1999 was er een Amerikaanse uitgever van fantasy- en SF-spellen. Zij bedachten een spel dat niets met chips heeft te maken, maar wel alles met flippo's. Diskwars is een eigenlijk een tactisch conflictsimulatiespel in de stijl van "miniature wargames" als Warhammer. Het spelmateriaal bestaat hier niet uit miniaturen, maar uit ronde kartonnen schijfjes. Diskwars bevat flippo's in allerlei soorten en maten, van grote vuurspuwende draken tot fiches met toverspreuken.

Ook bij Diskwars hebben we te maken met verzamelwoede. Die Amerikaanse uitgever was namelijk zo slim om een deel van de verpakking te vullen met willekeurig gedistribueerde flippo's. In elk pakje Diskwars is de samenstelling van een deel van de inhoud onzeker. Als je alle flippo's wilt verzamelen, moet je meer pakjes kopen dan je lief is. Of dit voor de spelers leuk is, kun je betwijfelen. Voor de kassa van de uitgever is het natuurlijk prachtig.

Draak
Een gevaarlijke draak - © FFG

Fantasy - ken uw klassiekers

Diskwars is een fantasyspel, inclusief de onvermijdelijke aanwezigheid van de sterren van het genre. Elfen, dwergen, draken en orcs, alles wat onze favoriete schrijvers ooit verzonnen zit in het spel. Het spel wordt verkocht in acht zogenaamde "Army sets". Elke set bevat een regelboekje, 5 vellen met eenheden en andere fiches van het desbetreffende leger en 3 willekeurige vellen met extra eenheden en spreuken. Er zijn momenteel acht verschillende legers beschikbaar:

De "goeden" (groene flippo's):

  • Dwarves of the Red Anvil, kleine baardige mannetjes met grote bijlen
  • Lathari Elves, puntige oren en dito pijlen
  • Acolytes of Timorran, een volk met magische krachten
  • Knights of Falladir, doodnormale mensen met speren en zwaarden

De "slechten" (rode flippo's):

  • Uthuk Y'llan, een barbarenvolk
  • Farrenghast's Undead, een bonte verzameling skeletten en andere ondoden
  • Orcs of the broken plain, zie Tolkien als je niet weet wat een Orc is
  • Dragonkin, vuurspuwende reptielachtigen

Naast de bovengenoemde groepen vind je op de willekeurige vellen ook allerlei blauwe flippo's. Dit zijn neutrale eenheden die beide partijen als versterking aan hun legers kunnen toevoegen.

Ik heb (nog) geen complete set bij elkaar en heb ook nog niet met alle legers gespeeld. Ik heb dus geen compleet zicht op de sterktes en zwaktes van de verschillende legers. Wat ik wel zeker weet, is dat de volgende combinatie een dodelijk legertje oplevert: een handvol Elfenboogschutters (veel pijlen en een fors bereik) en een groep Dwergen (taaie rakkers met hoge scores).

Diskwars vel
Een vel met "flippo's" - © FFG

Voorbereidingen - tafelkleed en legerpunten

Voor Diskwars heb je geen spelbord nodig, een grote tafel is voldoende. Zorg daarbij wel voor een tafelkleed, want je flippo's bewegen niet lekker op een gladde ondergrond!

Voordat je begint, moet je eerst een scenario kiezen. Het scenario bepaalt het doel van het spel: verover een bepaalde gebiedsdisk, vernietig een aantal eenheden van je tegenstander, enzovoorts. Het regelboekje bevat er slechts een paar, op de website van FFG vind je er meer.

Vervolgens vorm je een leger met de flippo's uit je army set(s). Voordat je een leger bouwt, spreek je met je tegenstander af uit hoeveel punten je leger mag bestaan. Elke eenheid heeft een bepaalde kostprijs, hoe sterker de eenheid, hoe hoger deze prijs. Elke eenheid en toverspreuk die je aan je leger toevoegt, verhoogt de totale kostprijs van je leger. Je mag niet meer punten gebruiken dan het vooraf bepaalde aantal. Aan het bouwen van legers zijn nog een paar voorwaarden verbonden: zo mogen "goede" en "slechte" eenheden niet in het zelfde leger vechten. Het is wel toegestaan om bondgenoten en neutralen aan je leger toe te voegen, zolang minimaal 50% van je leger uit je eigen volk bestaat.

Het scenario bepaalt met hoeveel eenheden je mag beginnen. De resterende troepen leg je in een stapel naast het speelveld. Dit zijn je versterkingen, die later in het spel komen. Je eenheden starten op een zogenaamde gebiedsdisk, een grote flippo die dienst doet als je thuisbasis. Hier komen straks ook je versterkingen in het spel.

Spelverloop - draaiende flippo's

Het spelverloop van Diskwars is eigenlijk vrij simpel. Je beweegt je eenheden, laat ze schieten, toveren of vechten en doet dat tot iemand de overwinningsvoorwaarde van het scenario heeft vervuld. Het spel verloopt in spelronden, die elk zijn verdeeld in meerdere segmenten.

Het versterkingensegment

Afhankelijk van het scenario, neem je één of meer eenheden van je stapel met versterkingen en plaats je deze op je thuisbasis.

Het activeringssegment

In deze fase activeren de spelers om de beurt steeds drie van hun eenheden. Elke eenheid mag maar één actie uitvoeren. Als je bijvoorbeeld wilt bewegen, dan kan de desbetreffende eenheid in de zelfde beurt niet toveren. Op een geactiveerde eenheid leg je een fiche, om te laten zien dat deze al aan de beurt is geweest.

Een mogelijke actie is beweging. Je beweegt je eenheden door ze te kantelen. De maximale beweging is op de desbetreffende flippo afgebeeld. Bij veldslagen met veel eenheden moet je zorgvuldig bewegen. Zodra je op een andere flippo landt, moet de eenheid meteen stoppen.

De actie "toveren" is voorbehouden aan een kleine groep "spelcasters". Deze tovenaars heb je in drie niveaus (level I t/m III). Hoe hoger het niveau, hoe krachtiger de spreuken die de tovenaar kan gebruiken. Die spreuken moet je overigens voor het begin van het spel uitzoeken en dan meteen betalen met je beschikbare legerpunten. Als je een spreuk hebt gebruikt, moet je het desbetreffende fiche inleveren en ben je hem voor de rest van het spel kwijt.

Sommige eenheden hebben een speciale vaardigheid ("special ability"). Om deze vaardigheid te gebruiken, moet je de desbetreffende eenheid activeren.

Het schietwapensegment

Nu mogen de niet geactiveerde (!) eenheden met schietwapens proberen om flippo's van de tegenpartij te doorzeven. Op de eenheid staat afgebeeld welk schietwapen hij gebruikt en met hoeveel pijlen hij mag schieten. Je kiest een doelwit binnen het toegestane bereik (afhankelijk van het wapen 15 of 30 cm), legt het vereiste aantal pijlfiches op een ongebruikte flippo, houdt deze flippo 30 cm boven het doel en laat vervolgens de fiches vallen. In het ideale geval landen de pijlen op vijandelijke eenheden, maar in de praktijk mis je vaak het doel of - nog erger - belanden de pijlen op je eigen eenheden. In dit spel is "friendly fire" aan de orde van de dag.

Het gevechtssegment

Na het (mis) schieten is het tijd voor normale man tot man gevechten. In de meest simpele vorm ligt één van jouw flippo's op een flippo van de tegenstander. Jij vergelijkt jouw aanvalscore met de weerbaarheid van de vijandelijke flippo. Is dit gelijk of hoger, dan is het doelwit geraakt en uitgeschakeld. De verdedigende flippo vergelijkt zijn verdedigingsscore met de weerbaarheid van jouw aanvallende flippo. Ook in dit geval leidt "gelijk of hoger" tot een enkele reis richting kerkhof.

Er zijn allerlei min of meer complexe varianten mogelijk (bijv. allerlei flippo's van verschillende spelers op en door elkaar), maar in principe moet je aan de hand van de regelvoorbeelden nagenoeg alle problemen rond gevechtssituaties kunnen oplossen.

Het opruimsegment

In deze fase verwijder je de activerings- en pijlfiches van je eenheden, opdat ze de volgende ronde met frisse tegenzin aan de slag kunnen. De enige fiches die blijven liggen, zijn de zogenaamde "wondfiches". Deze gebruik je bij extra sterke eenheden die meerdere wonden kunnen incasseren. Een eenheid met "3 wonden" moet je bijvoorbeeld drie keer raken voordat hij naar de eeuwige jachtvelden verdwijnt.

Dit ritueel wordt diverse malen herhaald, tot iemand de overwinningsvoorwaarden van het scenario heeft vervuld.

Diskwars demo
Diskwars demo tijdens spellenbeurs
(foto: Martin Ehlert)

Ten slotte

Als je niet van (fantasy) conflictsimulaties houdt, kun je Diskwars beter overslaan. Als het thema en het gewelddadige spelverloop je niet afstoten, vind je in Diskwars een leuke en simpele manier om eens een veldslagje te voeren.

Een leuk aspect is het systeem van de legerpunten. Niet alleen omdat je daarmee het spel in balans houdt, maar vooral omdat dit de charme heeft van het van Magic bekende "deckbuilding". Voordat je gaat spelen, stel je een perfect leger samen en hoop je de tegenstander te verrassen. Het verrassingselement is wel degelijk aanwezig, je tegenstander kan je versterkingen en toverspreuken niet zien.

Diskwars is tactisch interessant. Je moet je kwetsbare eenheden goed positioneren, om niet verrast te worden door snelle troepen van je tegenstander. Het is daarbij zaak ook goed te letten op de verschillende gevechtswaarden van de eenheden. Sommige troepen zijn betere verdedigers dan aanvallers (en omgekeerd). Als je ze verkeerd inzet, worden ze gesloopt zonder zelf klappen uit te delen.

Ik ben ook gecharmeerd van de totale afwezigheid van dobbelstenen. Met een zakje flippo's en fiches kun je spelen, zonder om de haverklap grote ladingen dobbelstenen te moeten gooien (een van de "problemen" van spellen als Warhammer). Dit wil niet zeggen dat er helemaal geen geluksfactor is. Het stuiteren van de pijlfiches kun je in het algemeen niet controleren.

Een ander voordeel ten opzichte van Warhammer is de kostprijs van dit spel. Voor een slordige 25 piek heb je een legertje, dat je bovendien niet eens hoeft te schilderen. Helaas gaat dit voordeel deels verloren als je in de "verzamelvalkuil" stapt. Voor je het weet, heb je 10+ doosjes gekocht in de hoop de complete set bij elkaar te krijgen.

Een spel als Diskwars valt of staat volgens mij met de kwaliteit van de scenario's. Helaas hebben ze in het regelboekje weinig aandacht aan de scenario's besteed. Ze wekken de indruk dat ze voor de goede orde nog even op het laatste moment zijn toegevoegd. Gelukkig kun je via de website van FFG allerlei nieuwe, en vooral ook interessantere, scenario's downloaden. De eind 1999 verschenen uitbreidingsset Moon over Thelgrim bevat ook de nodige nieuwe scenario's.

Deze uitbreidingsset voegt verder een aantal nieuwe zaken aan het spelsysteem toe: regels voor terrein (incl. nieuwe terreindisks), de Mahkim (een nieuw volk van reptielachtigen, dat alleen op de "random flats" voorkomt), nieuwe eigenschappen als "instant blow" en "reanimate", extra toverspreuken en natuurlijk nieuwe scenario's.

Resumerend is Diskwars geen diepzinnige kost, maar wel een leuk en betaalbaar alternatief voor iedereen die eigenlijk wel eens een miniaturenveldslag had willen spelen.

Titel: Diskwars
Auteurs: Tom Jolly en Christian T. Peterson
Uitgever: Fantasy Flight Games
Aantal spelers: 2+
Speelduur: variabel
Prijs: ong. 11,- per set


Spellen > Recensies >
Diskwars


Top