Spellen > Recensies > Dominion

Dominion

Erwin - juli 2009


Dominion is een kaartspel zoals je ze zelden tegenkomt. Het spel is verpakt in een voor dit genre meer dan flinke doos (formaat Kolonisten), die maar liefst 500 speelkaarten bevat. Met de gele geldkaarten (waarde 1 – 2 – 3) koop je nieuwe kaarten, met de groene puntenkaarten verzamel je winstpunten (1 – 3 – 6), de vloeken zijn strafpunten en de koninkrijkskaarten vormen de kern van het spelsysteem. Deze koninkrijkskaarten bevatten de acties die jouw speeldeck versterken, waardoor je uiteindelijk de hoge puntenkaarten kunt kopen.

Aan het begin van het spel bepalen de spelers met welke koninkrijkskaarten wordt gespeeld. Ze kiezen 10 soorten, die in 10 stapeltjes worden klaargelegd. Ook de andere kaartsoorten (geld, vloeken en punten) worden in stapels klaargelegd. Iedere speler begint het spel met een startdeck van 7 geldkaarten (waarde 1) en 3 puntenkaarten (waarde 1), waaruit je jouw starthand van vijf kaarten trekt. Aan het begin is dit startdeck maar voor één ding geschikt: het kopen van de gewenste actie- en/of betere geldkaarten. Na de nodige beurten schudden, trekken en kaarten spelen, heb je hopelijk een goed werkend deck samengesteld en kun je op jacht naar de hoge punten.

Een spelerbeurt bestaat uit drie fasen. In de actiefase speel je een actiekaart en voer je de afgebeelde instructies uit. In de daaropvolgende koopfase mag je één kaart uit de algemene voorraad kopen. In de derde fase leg je de gespeelde actie- en geldkaarten, de gekochte kaarten en jouw resterende handkaarten op jouw aflegstapel en trek je vijf nieuwe handkaarten van jouw eigen deck.

Er zijn 25 soorten koninkrijkskaarten, waarvan elk spel 10 soorten worden gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld kaarten waarmee je jouw actieruimte vergroot, waarmee je extra kaarten kunt trekken, waarmee je matige kaarten kunt opwaarderen (o.a. belangrijk voor jouw geldvoorraad) of waarmee je in de koopfase als een dolle huisvrouw de dwaze dagen van de Bijenkorf mag naspelen. Het is de bedoeling om hiermee zo snel mogelijk een optimaal deck te vormen, waardoor je eerder dan jouw medespelers een mooie verzameling winstpunten opbouwt. Het basisspel bevat relatief weinig pestkaarten (bijv. de heks en haar vloeken), maar dit wordt in het zusterspel Intrigue/Intrige ruimschoots gecompenseerd.

Het spel is voorbij wanneer de stapel met de beste puntenkaarten of drie willekeurige voorraadstapels zijn uitgeput. Dan tellen de spelers de winstpuntsymbolen op hun kaarten. De speler met de meeste punten wint.

Ten slotte

De spelers zoeken tegelijkertijd de onderdelen van de perfecte spelmotor en brengen hem zo snel mogelijk aan de gang. Dit doet mij denken aan een van mijn favoriete elementen van het verzamelkaartspel Magic, het bouwen van een uitmuntend deck. Het verzamelen uit een gemeenschappelijke voorraad verhoogt bij Dominion de druk en daarmee het speelplezier. Dominion moet het daarbij niet echt hebben van directe interactie, maar het bouwen, trimmen en inzetten van het optimale speeldeck zorgt in de uitkomst voor voldoende competitie. De snelle zoektocht naar een slank en werkend speeldeck, met zo nu en dan een spectaculaire kaartcombinatie, is namelijk ronduit spannend. Door de verschillende combinaties van koninkrijkskaarten (met name als je de mogelijkheden van uitbreidingen meeweegt), maar vooral door de drang om in latere potjes steeds meer uit een goed deckconcept te persen, biedt dit spel ook na tientallen potjes voldoende speelplezier. Dit speelplezier komt met alle speleraantallen uit de verf, ook met twee spelers werkt dit spel prima.

Als je geen hekel hebt aan schudden, kan ik Dominion van harte aanbevelen. Dit kaartspel is innovatief, bevat genoeg variatie en is gewoon vreselijk leuk. Ook de belangrijkste spellenjury op onze aardbol is gevallen voor de charmes van dit kaartspel, Dominion is namelijk gekozen tot het Duitse Spiel des Jahres van 2009. Ik hoop dat Dominion ook in Nederland een succes wordt, waardoor het voor 999 Games commercieel aantrekkelijk wordt om de uitbreidingen te vertalen en uit te geven. Dit uitmuntende kaartspel verdient ook in Nederland een groter publiek.

Titel: Dominion
Auteur: Donald X. Vaccarino
Uitgever: 999 Games / HiG / RGG
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 30 minuten
Prijs: ong. € 35 (NL)

Bijzonderheden:
Spiel des Jahres 2009Spellen > Recensies >
Dominion


Top