Spellen > Recensies > Dragon's Gold

Dragon's Gold

Erwin - 2011


De Nederlandse uitgever White Goblin Games lanceert op de internationale spellenbeurs Spiel 2011 maar liefst zes nieuwe titels. In de weken voor de beurs vind je op deze website previews van deze nieuwe spellen. Deze spelbeschrijvingen zijn i.h.a. nog niet gebaseerd op daadwerkelijke speelervaring, maar wel op een grondige bestudering van de spelregels. De heruitgave van het kaartspel Dragon’s Gold is het vierde spel in deze serie. Dit onderhandelingsspel is ontworpen door de Franse spelauteur Bruno Faidutti. De eerste editie van Dragon’s Gold verscheen in 2001 in de ‘blauwe reeks’ van Descartes. In deze heruitgave van de Goblins zijn een paar toverkaarten toegevoegd en aangepast en is het artwork vernieuwd.

De titel heeft het al verraden, in Dragon’s Gold staat een drakenschat centraal. Op tafel ligt een gedekte stapel drakenkaarten, waarvan er vier open worden gelegd. Voor elke zichtbare draak wordt de afgebeelde schat uit een stoffen zak getrokken. Een schat bestaat uit schijfjes in verschillende kleuren. Een draak bewaakt ook nog een verborgen schat, maar deze schijfjes worden pas later bekend. Iedere speler beschikt over vier helden, waarmee hij draken probeert te verslaan: twee ridders, een tovenaar en een dief. Deze helden leg je aan het begin open voor je neer. Iedere speler krijgt aan het begin ook nog een toverkaart met een magisch voorwerp. Hiermee kun je later in het spel leuke dingen doen.

Als je aan de beurt bent, mag je een van jouw open helden naast een draak leggen. Deze held probeert in zijn eentje, of samen met andere helden, de draak te verslaan. Het vuurspuwende monster gaat eraan zodra de totale gevechtskracht van deze helden zijn eigen kracht evenaart of overschrijdt. Zodra een draak is gedood, worden de schijfjes van zijn verborgen schat uit de zak getrokken en aan de reeds bekende schat toegevoegd. Als de draak door helden van één speler is verslagen, krijgt deze speler alle schijfjes en legt ze achter zijn zichtscherm.


twee slachtoffers

Als er meer spelers hebben meegevochten, is het tijd voor een goed gesprek. Dan wordt een zandloper omgedraaid en hebben de spelers 60 seconden de tijd om de schat te verdelen. Bij deze onderhandelingen zijn een door toeval bepaalde verdeling en afspraken over toekomstige schatten verboden. De spelers moeten de gehele schat verdelen. Als dit niet binnen 60 seconden lukt, gaan deze schijfjes uit het spel. Als een tovenaar heeft meegevochten, en deze speler rode toverschijfjes bemachtigt, mag hij per rode schijf een magisch voorwerp trekken. Als een dief heeft meegevochten, mag deze speler een schijfje stelen van achter het scherm van een van zijn medestrijders.


een held en een magisch voorwerp

De helden die de draak hebben gedood worden dicht voor de desbetreffende spelers neergelegd. Deze helden zijn tijdelijk niet beschikbaar. Je mag jouw dichte helden pas activeren aan het begin van een beurt waarin ze allemaal dicht voor je liggen.

Een verslagen draak wordt verwijderd en vervangen door een nieuwe draak. Halverwege de stapel drakenkaarten bevindt zich een marktkaart. Als deze opduikt, wordt het spel tijdelijk onderbroken voor een ruilbeurs. Dan krijgen de spelers één minuut de tijd om schijfjes te ruilen. Hiermee probeer je jouw score te verbeteren.

Na het verslaan van de laatste draak volgt de puntentelling. Dan krijg je 1 punt voor zilver, 3 punten voor goud en 1 punt voor de rode toverschijfjes. De zwarte diamant is maar liefst 19 punten waard, maar neutraliseert ook al jouw punten voor edelstenen. Een setje edelstenen in vijf verschillende kleuren is 5 punten waard. Voor elke edelsteenkleur zijn er ook nog 8-12 punten voor de speler met de meeste stenen van die kleur.

Ten slotte

Deze preview is gebaseerd op het lezen van de spelregels voor gevorderden, aangevuld met een vage herinnering aan een paar potjes die ik een jaar of tien geleden heb gespeeld. Het spelsysteem is op zich vreselijk simpel, het speelplezier valt of staat met de onderhandelingen. Speel je dit met een groep die met plezier aan het onderhandelen gaat, dan wordt Dragon’s Gold vast en zeker een hit. Heb je een paar mentale dwarsliggers aan tafel, kun je altijd nog de meegeleverde variant proberen. De speler met de kleinste bijdrage aan de overwinning verdeelt dan de schat in een aantal delen gelijk aan het aantal betrokken spelers. Daarna mogen de spelers in aflopende volgorde van aanvalskracht een deel kiezen. Dragon’s Gold smaakt het best met een grote bezetting.

Titel: Dragon's Gold
Auteur: Bruno Faidutti
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 24


Spellen > Recensies >
Dragon's Gold


Top