Spellen > Recensies > Dragonstones

Fist of Dragonstones

Erwin Broens - jan 2003


In november 2002 ging de nieuwe uitgever Days of Wonder van start met haar eerste spel, een coproductie van de populaire spelauteurs Bruno Faidutti en Michael Schacht. Fist of Dragonstones is een fantasievol bluf- en biedspel voor 3-6 spelers. 

In Fist of Dragonstones verdien je winstpunten door het verzamelen en inleveren van rode, blauwe en/of gele edelstenen. De spelhandelingen worden gestuurd door speelkaarten. Op deze kaarten vind je de bewoners van een magische wereld: tovenaar, trol, goblin, heks, draken en andere bijzondere karakters. De acht basiskaarten zijn altijd beschikbaar. Deze basiskaarten worden elke ronde aangevuld met twee kaarten uit een stapel met speciale karakters. Bij elke speelkaart hoort een actie. Als je de kaart bemachtigt, mag je de bijbehorende actie uitvoeren. Met sommige kaarten verzamel je edelstenen, met andere kaarten kun je deze stenen inwisselen voor winstpunten. Er zijn ook kaarten waarmee je speciale acties kunt uitvoeren. Zo kun je met de dief een edelsteen van een medespeler stelen of met de trol alle edelstenen van één kleur naar de bank terugsturen. De creativiteit van de auteurs was overigens niet opgedroogd toen dit spel de drukkerij verliet. Op de website van Bruno Faidutti vind je extra karakters, waarvan je de gegevens op de bij het spel geleverde blanco kaarten kunt overnemen.


het spelmateriaal - © Days of Wonder

In een spelronde worden tien kaarten één voor één geveild. Als je een veiling wint, mag je de eigenschap van de kaart gebruiken. De heks wordt altijd als eerste geveild. De winnaar van deze kaart ontvangt een zwarte munt, waarmee je later in deze ronde één andere veiling kunt neutraliseren. De spelers bieden blind en zijn hun inzet in ieder geval kwijt. Het spel kent meerdere soorten geld: tovergoud krijg je aan het begin van een volgende ronde weer terug; normaal goud en zilver ben je definitief kwijt. Het zilver wordt overigens alleen gebruikt om een gelijk bod op te heffen. Als twee of meer spelers hetzelfde bod uitbrengen, bepalen zij in een tweede biedronde wie de actie van de betwiste kaart mag uitvoeren. Is het bod ook dan gelijk, hebben ze allemaal pech gehad.

In een aantal spelrondes wordt aldus gebluft, verzameld, geld uitgegeven en gestolen. Het spel is voorbij zodra een speler drie of meer winstpunten bezit. Deze speler is de winnaar.

Ten slotte

Fist of Dragonstones is een blufspel, waarbij jouw controle over het spelverloop vaak wordt gefrustreerd door verrassende handelingen van je medespelers. Als je niet van dit soort spellen houdt, kun je Fist of Dragonstones beter laten liggen. Als je niet vies bent van een beetje bluffen en gokken, zal dit spel je het nodige plezier opleveren.

Doordat je blind moet bieden, zijn de veilingen meestal een loterij. Soms raak je een bom duiten kwijt zonder iets te ontvangen. In andere gevallen mag een medespeler voor een koopje een mooie actie uitvoeren. Naarmate een ronde vordert, krijgen voorzichtige spelers wel meer controle over het spelverloop. Het door spilzieke tegenstanders uitgegeven geld is immers bekend. Als jij een spaarpotje hebt achtergehouden, kun je misschien een paar mooie acties binnenhalen. Omdat ook de voorraad edelstenen van de spelers bekend is, kun je altijd zien welke medespelers gevaarlijk dicht bij de winnende drie punten komen. Het kan geen kwaad om je biedgedrag hierop af te stemmen c.q. de dief op pad te sturen. Er kleeft overigens wel een nadeel aan het dwarszitten van medespelers in de veiling: met het ingezette geld kun je geen leuke acties voor jezelf bemachtigen.

Fist of Dragonstones is een leuk blufspelletje, dat vooral dankzij de variabele speelvolgorde en het thema aantrekkelijk blijft. De vormgeving is prachtig verzorgd, de spelregels zijn kort en duidelijk. De hoeveelheid spelmateriaal rechtvaardigt een hogere prijs, maar voor zo'n "klein" en luchtig spelletje is € 26,50 wat aan de forse kant. Het spel is momenteel verkrijgbaar in een Engels- en een Franstalige versie. Duitsland volgt in de loop van 2003.

Titel: Fist of Dragonstones
Auteur: Bruno Faidutti & Michael Schacht
Uitgever: Days of Wonder
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 26,50


Spellen > Recensies >
Dragonstones


Top