Spellen > Recensies > Dschunke

Dschunke

Erwin Broens - juli 2002


Dschunke is een bordspel voor drie of vier spelers. Het bord toont een blik van bovenaf op een Chinese haven, waar vijf jonken in het water dobberen. Op deze boten liggen de goederenkaartjes waarmee je tijdens het spel geld kunt verdienen. De zogenaamde marktkaartjes bepalen elke ronde wat je goederenkaartjes in potentie waard zijn. Op de jonken vind je verder stapels kratten in de kleuren van de spelers. Je start al met een paar kratten. In de loop van het spel plaats je nieuwe kratten op de boten. Hoe meer zichtbare kratten, des te lucratiever zijn je acties. De jonken worden bij toerbeurt bezocht door een drietal handelaren. Deze houten schijfjes bepalen welke actie je in een bepaalde ronde op een bepaalde boot kunt uitvoeren. De handelaren hebben ook één of twee hulpjes (afhankelijk van het aantal spelers). Deze bieden extra actiemogelijkheden en doen tevens dienst als rondeteller. Naast de haven vind je vier stapels met bonuskaartjes, waarmee je allerlei leuke extraatjes kunt verdienen. Het spelmateriaal bestaat verder uit een stapel speelgeld (de winstpunten), een startspelersteen en een regelboekje.

Spelverloop

Het is de bedoeling om veel geld te verdienen met de verkoop van goederen, het uitspelen van bepaalde bonuskaartjes of via de acties van een handelaar of een hulpje. Allereerst voeren de spelers in volgorde één actie uit: kratten laden, geld verdienen of goederenkaarten trekken. De kratten worden per drie op hetzelfde niveau gelegd. Als een niveau vol is, worden nieuwe kratten dwars op de onderliggende geplaatst. Bij de laatste twee acties krijg je net zoveel geld of kaartjes als het aantal zichtbare kratten in jouw kleur, met een minimum van drie. Het is duidelijk dat het verstandig is om af en toe kratjes bij te plaatsen. 

Je mag alleen ageren op het schip waar een handelaar aanwezig is. Het type handelaar bepaalt welke van de drie acties je daar kunt doen. Deze handelaren bewegen de volgende beurt automatisch naar het volgende schip, zodat je weet waar je in volgende beurten actief kunt zijn. Naast de handelaren bieden ook de hulpjes soortgelijke actiemogelijkheden. Deze acties kun je gebruiken op een schip waar deze beurt geen handelaar staat.

In de volgende spelfase krijgen alle spelers twee nieuwe goederenkaartjes. Als je de juiste bonuskaartjes bezit, mag je meer goederenkaartjes nemen. In de daaropvolgende veilingfase bieden de spelers met gedekte goederenkaartjes op het recht om goederen te verkopen. Elke beurt is een andere marktkaart actief. Deze marktkaart toont de vier goederensoorten en de verkoopwaarde van deze goederen. Iedere speler biedt op één soort, zonder te weten waarop de medespelers bieden. Je biedt met goederenkaartjes van de desbetreffende soort. Je kunt soms veel verdienen met slechts één kaart of helemaal niets als een medespeler meer heeft geboden. De geboden kaarten ben je in ieder geval kwijt. Deze veiling eindigt nadat alle goederensoorten zijn afgehandeld of als iedereen een nihilbod heeft uitgebracht.

In de veilingfase kun je soms ook bonuskaarten bemachtigen. Die geven je extra actiemogelijkheden, meer goederenkaartjes of genereren aan het einde van het spel extra geld als je zichtbare kratten op de juiste schepen bezit. In sommige spelrondes krijgen alle spelers een bonuskaart. Deze kaarten worden aan het begin van het spel over vier stapels verdeeld. Als je zo'n kaart mag nemen, kies je één stapel en zoek je een gewenste kaart uit.

Het spel eindigt na 10 spelrondes. Sommige spelers krijgen dan extra geld als ze aan de voorwaarden van een of meer bonuskaartjes voldoen. Je krijgt ook een bonus van 4 pegels voor elk schip waarop je minstens één zichtbaar krat bezit. Als je op alle schepen zichtbare kratten bezit, bedraagt deze bonus 25. Vervolgens telt iedereen zijn kapitaal en wint degene met de meeste centen.

Ten slotte

Na Kardinaal & Koning is het Michael Schacht weer gelukt om een korte speelduur te combineren met voldoende diepgang en een interessant spelverloop. Het spel biedt een geslaagde mix van bluffen en planning. In de veiling draait het vooral om het nemen van de juiste gok. Als je te weinig biedt, gaat de buit naar een ander en heb jij een stapel kaartjes weggegooid. Het is moeilijk om hier vat op te krijgen, tenzij je in staat bent om grote hoeveelheden van een of twee soorten goederenkaartjes te verzamelen. Planning speelt ook een rol. Het is belangrijk om te anticiperen op de volgende stappen van de handelaren en hulpjes en daarbij rekening te houden met de positie van de startspeler. Zoals gezegd kan het ook geen kwaad om bepaalde goederenkaarten te sparen. Verder is het verstandig om aan het einde zo mogelijk op alle boten één of meer zichtbare kratten te bezitten. Ten slotte kan het geen kwaad om, met behulp van de juiste bonuskaartjes, je medespelers aan het einde te verrassen met een financiële reuzensprong. Het grijpt allemaal lekker in elkaar, het materiaal ziet er goed uit, het speelt vlot en de regels zijn toegankelijk. Wat wil je nog meer?

Het spelmateriaal is voor een groot deel taalonafhankelijk. Er staan weliswaar Duitse teksten op de bonuskaartjes, maar aan de hand van de pictogrammen kun je zonder problemen achterhalen wat de bedoeling is.

Titel: Dschunke
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Queen Games 
Aantal spelers: 3 - 4
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 25,-

foto's: Queen GamesSpellen > Recensies >
Dschunke


Top