Spellen > Recensies > Dwarf King

The Dwarf King

Erwin - 2011


The Dwarf King is een nieuw kaartspelletje van de Franse spelauteur Bruno Faidutti. De afbeeldingen doen een fantasy spel vermoeden, maar je krijgt niets meer of minder dan een redelijk traditioneel slagenspelletje. Er zijn 54 speelkaarten. Je hebt 13 kaarten in de drie kleuren rood, blauw en groen, met de waardes vanaf ‘2’ tot en met de ‘aas’. Daarnaast zijn er 14 speciale kaarten: in elke kleur één '1' en tweemaal een '11' en vijf kleurloze magiekaarten. Deze speciale kaarten voegen een trucje aan de actuele hand toe. De 20 scoretegels bepalen hoe je bij het spelen van een hand punten kunt winnen of verliezen. De winnaar is degene met de meeste punten na zeven handen.

Elke hand wordt gespeeld met de 39 basiskaarten en één speciale kaart. Bij drie spelers doet de groene '2' niet mee. De deler laat de speciale kaart zien en schudt deze daarna door de kaartstapel. Daarna deelt hij de kaarten op. De speler met de blauwe '5' trekt een scoretegel en kiest één van beide scoreregels op deze tegel. De scoreregels komen in alle soorten en maten, de een gemakkelijk, de ander extreem lastig. De speler met de rode '5' komt uit. Hij opent de eerste slag met een van zijn handkaarten. Elke volgende slag wordt geopend door de winnaar van de vorige slag. Kleur bekennen is verplicht. De hoogste kaart van de juiste kleur wint de slag.

Nadat alle slagen van de hand zijn gespeeld, worden de plus- of de minpunten genoteerd. De gebruikte speciale kaart en de scoretegel worden afgelegd. De winnaar van de groene '5' is de deler van de volgende ronde. Na zeven rondes is het spel voorbij en wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

De kern van The Dwarf King is een slagenspelsysteem, waarvan iedereen er wel een paar in huis heeft. Ik ben verzot op zulke kaartspellen. The Dwarf King is vooral leuk door de grote variatie, die door de wisselende specials en scoreregels wordt opgeroepen. Dit scoresysteem introduceert overigens wel een extra gelukselement. Het is namelijk erg fijn om de blauwe ‘5’ te hebben. Een lollig kaartspel van 30 minuten mag van mij best een extra portie geluk bevatten. The Dwarf King heeft de eerste indruk goed doorstaan.

Titel: The Dwarf King
Auteur: Bruno Faidutti
Uitgever: Iello
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 18


Spellen > Recensies >
Dwarf King


Top