Spellen > Recensies > Dweebies

Dweebies

Erwin - 2011


Het assortiment van de Nederlandse uitgever White Goblin Games is niet alleen in aantallen fors uitgebreid, ook in de breedte is de groei gezocht. De Goblins doen niet alleen aan spellen voor veelspelers, ook luchtige familietitels en zelfs kinderspellen behoren tegenwoordig tot hun catalogus. Het kaartspelletje Dweebies is overduidelijk afkomstig uit de laatste categorie. In een blikken doosje vind je 54 speelkaarten met 27 verschillende Dweebies. Wat is een Dweebie? Een koddig cartoonesk wezentje. In dit spel zijn ze afgebeeld als beoefenaren van allerlei beroepen en activiteiten. Ze zijn uitgedost in de bijpassende kleding. Elke soort komt 1-4 keer voor. Aan het begin krijg je een hand met vijf kaarten.

Wat kun je met Dweebies doen? Van alles en nog wat, maar in dit spel word je geacht je te beperken tot de volgende handelingen: speel één kaart, verzamel eventueel een rij of kolom en trek één kaart. De allereerste kaart wordt midden op tafel gelegd. Elke volgende kaart moet horizontaal of verticaal naast een andere kaart worden gelegd.


foto: Henk Rolleman

Als jij aan het uiteinde van een rij of kolom een Dweebie neerlegt, die gelijk is aan de Dweebie aan het andere uiteinde, dan mag je deze volledige rij of kolom op jouw scorestapel leggen. Het komt regelmatig voor dat hierdoor losse groepen Dweebies ontstaan. Dan hebben de volgende spelers de pech dat zij hun kaarten zo moeten spelen dat deze groepen weer worden verbonden.

Als de trekstapel op is en alle handkaarten zijn gespeeld, worden de punten geteld. De geluksvogel met de grootste scorestapel is de winnaar.

Ten slotte

Laat ik beginnen met het goede nieuws: jonge kinderen vinden dit een vreselijk leuk spel. Ik vermoed dat vooral de grappige plaatjes en de vlotte speelduur hier debet aan zijn. Daarnaast vinden jonge spelers het ongetwijfeld erg spannend om met het juiste kaartje in de hand te wachten tot ze kunnen toeslaan. En dan hopen we maar dat deze spanning niet uitmondt in boosheid, wanneer een medespeler een beoogde rij inpikt. Als de spelertjes wat ouder worden, krijgen ze door dat je in dit spel bijna geen invloed kunt uitoefenen. Hopen dat een toevallig uitgespeelde kaart van een medespeler zo mooi aansluit op mijn toevallig samengestelde hand, dat ik puur op basis van toeval een lading winstpunten kan verdienen….. nee, dit zijn niet de bouwstenen voor mijn speelplezier. Ik vind Dweebies inhoudelijk niet aantrekkelijk, maar de plaatjes zijn top!

Titel: Dweebies
Auteur: Tim Roediger
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: ong. 15 minuten
Prijs: ong. € 10


Spellen > Recensies >
Dweebies


Top