Spellen > Recensies > Egelrace

Egelrace

Erwin Broens - nov 2005


Egelrace is de Nederlandstalige versie van Igel Ärgern, een luchtig racespelletje van Doris & Frank. Het speelbord bevat een racebaan voor egels, die over zes banen naar de finish kruipen. Elke baan toont één van de symbolen van een zeszijdige dobbelsteen. Deze symbolen spelen een rol bij de beweging van de egels. Aan het begin van het spel plaatsen de spelers om de beurt hun vier eigen egels op de zes startvelden, waarbij de nodige egeltjes op elkaar worden gestapeld. De egels racen vervolgens van start naar finish. Degene die als eerste drie van zijn egels over de finish brengt, is de winnaar.

Als je aan de beurt bent, moet je drie stappen in de aangegeven volgorde uitvoeren. Allereerst gooi je de dobbelsteen en leg je deze voor de desbetreffende rij op het speelbord. Daarna mag je een eigen egel (in welke rij dan ook) één vakje zijwaarts bewegen. Aan het einde van je beurt moet je een egel (van jezelf of van een ander) in de rij van de dobbelsteen één vakje vooruit bewegen.

Gelukkig biedt het spel meer dan braaf kruipende egeltjes, je kunt elkaar namelijk ook dwarszitten. Als er meerdere egels op hetzelfde vak staan, mag alleen de bovenste egel bewegen (de onderliggende egels worden geblokkeerd). Verder bevat elke baan een zwart veld, de valkuil. Een egel in een valkuil mag pas bewegen als alle andere egels hem hebben ingehaald of op gelijke hoogte staan. Er is dus niets leuker dan een vreemde egel het laatste zetje richting valkuil te geven.

Het spelregelboekje bevat ook nog vier varianten. Bij de dopingvariant valt de eerste wielrenner, uh.... egel, die de finish passeert door de mand bij een dopingtest. Deze verdacht rappe slikker wordt gediskwalificeerd. In een andere variant zet de onderste egel in een stapel zijn stekels op, waarna zijn geperforeerde bovenburen hem graag naar de bovenste positie van de stapel zien vertrekken.

Ten slotte

In de jaren ’90 organiseerde ik jaarlijks een spellentoernooi tijdens de paasbrunch in mijn stamkroeg. Igel Ärgern was een van de vaste verzoeknummers en zorgde daar steevast voor het nodige speelplezier. Uiteraard staat de dobbelsteen garant voor een flinke geluksfactor, maar met slim positiespel kun je af en toe voldoende invloed uitoefenen. Je kunt het spel met maximaal zes spelers spelen, maar bij een volle bezetting is het een tikje te druk en kan de speelduur oplopen. Met drie of vier spelers speelt het lekker vlot en heb je nog steeds voldoende mogelijkheden om medespelers dwars te zitten.

Egelrace is al met al een prima familiespel. Ook voor ervaren spelers is Egelrace een geslaagd tussendoortje, dankzij de pestfactor. Het is alleen jammer dat University Games slechts een klein deel van de tientallen Duitse varianten heeft vertaald. Ook het dubbelzijdige speelbord van de Duitse editie is niet overgenomen. Het Nederlandse bord ziet er overigens wel stukken beter uit, dankzij de nieuwe gekleurde plaatjes van Doris.

Titel: Egelrace
Auteurs: Doris & Frank
Uitgever: University Games
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 20,-


Spellen > Recensies >
Egelrace


Top