Spellen > Recensies > Einfach Tierisch!

Einfach Tierisch!

Erwin Broens - okt. 2004


Bij Amerikaanse spellen van Reiner Knizia was het altijd al opletten geblazen. Dit zijn vaak nieuwe versies van oudere spellen, die je niet meteen herkent door het gewijzigde thema en de nieuwe vormgeving. Sinds kort moet je ook zijn Duitse spellen met een waakzaam oog benaderen, want ook daar rollen de bewerkte heruitgaven van de lopende band. Einfach Tierisch is zon gevalletje van recycling. Dit spel is een remake van High Society, dat in 1995 door Ravensburger werd uitgegeven.

Einfach Tierisch is een kaartspel voor 3-5 spelers. In de loop van het spel verzamelen de spelers allerlei dierenkaarten, die aan het einde van de rit winstpunten opleveren. Het spel bevat 16 dierenkaarten. Er zijn 10 positieve kaarten, die 1-10 punten waard zijn. Er is verder een negatieve kaart, die je 5 strafpunten bezorgt. Een andere negatieve kaart is de pechvogel. Als je deze kaart bemachtigt, moet je een positieve kaart inleveren. Er zijn verder nog vier blauwe kaarten: met de drie verdubbelaars kun je jouw score verdubbelen, met de gier wordt jouw puntensaldo gehalveerd. Iedere speler beschikt over een eigen setje van 11 biedkaarten, met een waarde van 1-25 (1-4, 6, 8, 10, 12, 15, 20 en 25).

Aan het begin van een ronde wordt een dierenkaart omgedraaid, waarna de startspeler als eerste een bod uitbrengt. De volgende spelers moeten een hoger bod uitbrengen of passen. Positieve kaarten en verdubbelaars gaan naar de hoogste bieder, die de geboden biedkaarten moet inleveren. De overige spelers krijgen hun biedkaarten terug. Negatieve kaarten gaan naar de eerste speler die past. Deze speler mag zijn biedkaarten houden, de overige spelers moeten hun biedkaarten inleveren.

Dit beestachtige biedfestijn eindigt meteen zodra de vierde blauwe dierenkaart wordt omgedraaid. Dan mogen de spelers eerst hun resterende geldvoorraad tellen. De speler met de kleinste spaarpot wordt zonder pardon uit de dierentuin gesmeten en is de grote verliezer. De overige spelers tellen de verzamelde punten, waarna degene met de meeste punten het spel wint.

Ten slotte

Einfach Tierisch is een vlot en simpel veilingspelletje met een leuke twist. Je moet niet alleen zoveel mogelijk punten verzamelen, maar tegelijkertijd oppassen dat je jezelf niet uit het spel werkt. Als je weet te onthouden welke biedkaarten jouw medespelers reeds hebben verbruikt, kun je ze in de loop van het spel vaak dwingen om te kiezen tussen een onverantwoord hoog bod of het verlaten van de lopende veiling. Uiteraard speelt het geluk een grote rol, met name omdat het einde zo onvoorspelbaar is. Dit heeft geen negatief effect op het speelplezier. Een beetje spanning is immers nooit weg en het spel speelt zo vlot, dat een revanche altijd mogelijk is. Als High Society niet in jouw spellenkast staat, kan ik je dit tussendoortje van harte aanbevelen.

Titel: Einfach Tierisch
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Amigo  
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: 30 minuten
Prijs: ong. 6


Spellen > Recensies >
Einfach Tierisch!


Top