Spellen > Recensies > Eiszeit

Eiszeit

Erwin Broens - januari 2004


Eiszeit is een bordspel voor 3-5 spelers, waarbij je veel winstpunten probeert te verdienen via meerderheden in gebieden. Het spel is ontworpen door Alan Moon en Aaron Weissblum. Dit duo was in het recente verleden verantwoordelijk voor de uitstekende “meerderhedenspellen” San Marco en Capitol. Zulke illustere voorgangers scheppen hoge verwachtingen, zeker in combinatie met de reputatie van uitgever Alea. Laatstgenoemde heeft immers parels als Puerto Rico en Tadsch Mahal afgeleverd. Te hoge verwachtingen leiden soms tot teleurstelling. En laat dit nou precies het gevoel zijn dat Eiszeit bij mij wist op te wekken.

Eiszeit speelt zich af in de ijstijd, waarin de wereld in 12 gebieden is verdeeld. De spelers verdienen winstpunten door speelstukken (jagers) in deze gebieden te plaatsen. De actiemogelijkheden worden daarbij gestuurd door twee soorten actiekaarten. Acties die je zelf uitvoert, kosten je geld. Actiekaarten die je medespelers laat uitvoeren, leveren jou geld op. De financiering van jouw snode plannen dwingt je af en toe tot bevoordeling van een of twee medespelers. Dit is een leuk spelelement. Met de actiekaarten worden o.a. jagers en mammoets in het spel gebracht of verplaatst. Het is ook mogelijk om jagers van medespelers te verplaatsen, uiteraard bij voorkeur naar gebieden waar andere spelers er last van hebben c.q. waar weinig punten zijn te verdienen.

Het einde van een spelronde wordt geactiveerd zodra de geldvoorraad is verbruikt. Dan wordt eerst gecontroleerd of alle jagers in een gebied kunnen overleven. Een gebied kan standaard drie jagers voeden. Dit aantal wordt verhoogd met de aanwezige mammoets en de tot dan toe onbekende waarde van een of meer vuurfiche(s). Als er te veel jagers staan, moeten de zwakke broeders ophoepelen, tenzij ze de concurrentie met een knots van zich af weten te meppen. Vervolgens verdienen de spelers winstpunten met hun overlevende jagers. Een gebied waar alleen jagers staan, levert één punt per jager op. Een gebied met mammoets kan tot drie punten per jager opleveren.

Nadat de winstpunten zijn verdeeld, mag de speler met de minste punten één van de gebieden met een ijslaag bedekken. Hier worden alle speelstukken verwijderd en dit gebied doet verder niet meer mee. Deze "resetknop" geeft een geheel eigen invulling aan het begrip "nieuwe ronde, nieuwe kansen". Na vier spelrondes is het spel afgelopen en wint degene met de meeste punten.

Ten slotte

Eiszeit is een aardig meerderhedenspel, waarin een paar leuke ideeën zijn verwerkt en je elkaar flink kunt pesten. De speelduur is aan de lange kant (90-120 minuten). Helaas biedt het spel met name met vijf spelers onvoldoende strategische controle om de interesse gedurende deze tijd volledig op peil te houden. Bovendien komt het spelsysteem met de negatieve actiekaarten dan niet goed voor de dag. Met vijf spelers heb je altijd wel één of twee sukkels, die je zonder risico zo’n kaart kunt toespelen. Met vijf spelers is Eiszeit een matig spel, dat de vergelijking met de illustere voorgangers niet kan doorstaan. Gelukkig kun je het spel ook met drie spelers spelen. Dan verloopt Eiszeit veel sneller, heb je meer controle, worden de negatieve actiekaarten belangrijker en is het spel een stuk leuker. Eiszeit is een aanrader voor trio’s, een koude douche met een kwintet en een tikje lauw met een kwartet.

Titel: Eiszeit
Auteur: Moon & Weissblum
Uitgever: Alea
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: ong. 90-120 minuten
Prijs: ong. € 30,-


Spellen > Recensies >
Eiszeit


Top