Spellen > Recensies > Elefant

Der Elefant im Porzellanladen

Det - dec 2006


Olifanten en porseleinkasten gaan in de regel niet samen. Zo ook niet in dit kaartspelletje. Je spaart porselein, maar voor je het weet heb je weer zo'n dikhuid in je kast, die daar vrolijk rond walst. Daar gaan je porselein en je winstpunten...

Het spel bevat porseleinkaarten in drie kleuren. Deze hebben de waarden 3 t/m 8. Daarnaast zijn er olifantenkaarten. De spelers beginnen hun porseleinverzameling met twee kaarten. Op tafel ligt een dichte stapel porseleinkaarten met daarnaast vijf open kaarten. Dit geldt ook voor de olifantenkaarten. Iedere speler krijgt een cheque, een notitieblaadje en een paskaart.

Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk porselein verzamelt, door porseleinkaarten van tafel te pakken. Je zult helaas ook af en toe olifanten moeten pakken, die vaak jouw porselein laten sneuvelen. Vier keer in het spel komt er een telronde. Dan noteren alle spelers de punten van hun verzamelde porselein. Er zijn vier mogelijkheden: 1) je telt de laagste kaart in iedere kleur, 2) je telt de hoogste kaart in iedere kleur, 3) je telt alle kaarten van één kleur, of 4) je telt al jouw kaarten. Elke scoremogelijkheid moet in het spel één keer worden gebruikt. Je zult dus moeten kiezen in welke telronde je welke mogelijkheid wilt gebruiken. Na de vierde telronde eindigt het spel. De speler met het hoogste puntentotaal wint.

Hoe gaat het spel in zijn werk? Als een speler aan de beurt is, kan hij een porseleinkaart kopen of een olifantenkaart pakken. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Als je twee cheques hebt, dan ben je verplicht om een openliggende porseleinkaart te kopen. Deze leg je open voor je neer en je levert een cheque in. Als je helemaal geen cheques hebt, dan ben je verplicht om een olifantenkaart te pakken. Je moet één van de openliggende olifantkaarten pakken en hem direct uitvoeren. Hiervoor krijg je wel weer een cheque terug. Dus alleen als je maar één cheque bezit, heb je de keuze uit een porseleinkaart of een olifantenkaart. Zowel de porseleinkaarten als de olifantenkaarten worden pas weer aangevuld als ze alle vijf op zijn. Nadat er 10 porseleinkaarten zijn verkocht, volgt er steeds een telling.

De porseleinkaarten zorgen voor je winstpunten. De olifantenkaarten richten echter schade aan in je porseleinverzameling. Er zijn verschillende soorten olifanten. Kleine olifanten betekenen dat je één porseleinkaart in de afgebeelde kleur moet inleveren. Een kaart met twee blauwe en twee rode kleine olifanten, kan je dus twee rode en twee blauwe porseleinkaarten kosten. Als je op dat moment alleen maar groene porseleinkaarten bezit, ontspring je de dans. De kaart uit dit voorbeeld richt dan geen schade bij je aan en je krijgt toch je cheque. Als er een grote olifant op de kaart staat, moet je alle kaarten van die kleur inleveren. Soms staan er grijze olifanten op een kaart; dan mag je de kleur zelf kiezen. Tot slot zijn er nog olifantkaarten met even of oneven cijfers. Dan moet je alle even of oneven porseleinkaarten inleveren. Kortom... de olifantenkaarten wil je niet, tenzij ze geen schade aanrichten. Maar ja... moeten is ook wat!

Eenmaal in het spel mogen de spelers vrijwillig een beurt overslaan, door het inleveren van de paskaart. Hierdoor kan je misschien net voorkomen dat jij een wel heel beroerde olifant moet pakken.

Zo wordt er gespeeld tot en met de vierde telronde. Daarna is de winnaar bekend.

Ten slotte

Der Elefant im Porzellanladen is een lollig kaartspelletje van ongeveer een half uurtje. Het speelt lekker vlot weg en kan erg frustrerend zijn. Met name door de verkeerde olifanten die jij uiteraard weer moet pakken. Ook is het vaak lastig kiezen welke tellingmogelijkheid je wilt gebruiken. Je zult altijd zien dat je later een al gebruikte telling veel beter had kunnen inzetten. Maar ja, dat is achteraf gepraat. Soms kan je in een vervelend ritme terecht komen, waardoor jij telkens net maar keuze hebt uit 1 of 2 olifanten, terwijl anderen dan steeds uit 4 of 5 nieuwe olifanten kunnen kiezen. Dat is een klein nadeel, maar verder is het een zeer geslaagd kaartspelletje met een leuk thema. Goed als tussendoortje voor de veelspelers, maar ook voor de "gewone" familiespeler is het een echte aanrader.

Erwin: dit lollige kaartspelletje draait niet alleen maar om het braaf verzamelen van de juiste kaartjes. Als je een beetje op de collecties van de buren let, kun je met het wegpakken van de juiste olifanten de nodige schade aanrichten. Wat dit betreft doet Der Elefant een beetje denken aan Coloretto. Voor zo’n vergelijking hoeft een nieuw kaartspel zich niet te schamen. Dit spel werkt vooral goed met drie spelers; met een volle bezetting is het voor de vijfde speler meestal een frustrerende ervaring.

Titel: Der Elefant im Porzellanladen
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Amigo 
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 6,-


Spellen > Recensies >
Elefant


Top