Spellen > Recensies > Fantasy Pub

Fantasy Pub

Det - dec 2005


In Fantasy Pub gaan we met z'n allen lekker bier drinken in de kroeg. Dat is altijd erg gezellig, zolang iedereen zijn rekening maar betaalt en niet dronken wordt. Als er genoeg gedronken is, verlaat men vrijwillig de pub en dat levert winstpunten op. De kroeg bestaat uit zes tafels (genummerd van 1 t/m 6), een deur en er is een waard. De tafels worden opvolgend in een ruime cirkel neergelegd. De deur komt tussen tafel 6 en 1. De waard blijft nog even buiten het spel staan. Op iedere tafel komt een muntje te liggen.

Elke speler heeft een team van zeven wezens: twee kobolden, twee dwergen, twee orken en één trol. Aan het begin van het spel schudden de spelers hun kaarten en leggen er één open bij de deur neer met vier muntjes erop. De overige kaarten vormen een eigen dichte trekstapel.

Als een speler aan de beurt is, gooit hij met twee dobbelstenen. De worp moet worden gebruikt. Hij mag beide dobbelstenen bij elkaar optellen of ze apart gebruiken. Je kunt de worp bijvoorbeeld gebruiken om een wezen van jezelf te laten lopen. Een wezen loopt in principe altijd in de richting van de klok rond de tafels. Bij de tafel waar hij eindigt, kijkt hij of hij kan drinken. Als hij alleen aan een tafel zit, wordt er niet gedronken. Het is per slot van rekening niet gezellig om in je eentje te drinken. Verder mogen er aan een tafel alleen maar verschillende wezens zitten, of juist alleen maar wezens van één soort. Dus als een kobold, een dwerg en een trol aan dezelfde tafel zitten, mag er niet nòg een dwerg bij. Aan een tafel met alleen maar dwergen mag geen ander wezen aanschuiven.

Als er meerdere wezens aan tafel zitten en er komt een nieuwe bij, dan wordt er gedronken. Zitten er allemaal dezelfde wezens aan een tafel, dan drinken ze ieder op eigen kosten. Dat wil zeggen dat ze allemaal één muntje omdraaien. Op de achterkant staat een bierpul. Zitten er juist verschillende wezens aan die tafel, dan speelt de rangorde een belangrijke rol. De volgorde is van laag naar hoog: kobold, dwerg, ork en trol. Dat wil zeggen dat een kobold aan een dwerg een biertje geeft, de dwerg aan de ork en de ork aan de trol. Zit een bepaalde rang niet aan tafel, dan betaalt de lagere aan de volgende hogere rang. Ze pakken hiertoe een muntje van hun eigen kaart en leggen die met de bierpul naar boven op de kaart van de hogere rang. Op deze manier komt er steeds meer bier in de wezens.

Als iemand geen muntje meer heeft en hij moet een biertje betalen, dan wordt hij door de kroegbaas naar buiten geschopt, er wordt niet op de pof gedronken. Zijn tot dan toe verzamelde bier is hij kwijt. De kaart komt onderop de trekstapel en kan later weer de kroeg in worden gestuurd. Ditzelfde geldt voor wezens die dronken zijn geworden. Dat ben je al na zes biertjes. Ook dan wordt je de kroeg uitgezet met dezelfde gevolgen.

Het verzamelde bier kan men in veiligheid brengen door met een wezen naar de deur te lopen (er precies op te eindigen) en het café uit te gaan. Belangrijk is wel, dat er bij de deur maar één wezen van jouw team mag liggen. Bovendien mag je de kroeg alleen vrijwillig verlaten als jij op dat moment minstens evenveel bier op je kaart hebt liggen als geld. Heb je nog te weinig gedronken en te veel geld over, dan moet je nog langer de kroeg door. Het bier dat je naar buiten brengt, is uiteindelijk je aantal winstpunten. Het spel is afgelopen als een speler 9-15 punten heeft (afhankelijk van het aantal spelers).

Met de dobbelstenen kun je zoals gezegd jouw wezens laten lopen. Er zit nog wel een addertje onder het gras. Want hoe meer bier er in een wezen zit, hoe onvaster hij ter been is. Daardoor gaat hij langzamer lopen. Elk biertje dat op een kaart ligt, wordt van de worp afgetrokken om te bepalen hoe ver hij kan lopen. Verder kan je met de dobbelstenen de waard verplaatsen. Hij gaat naar de tafel met het nummer van één van je dobbelstenen. Aan die tafel laat hij iemand drinken. Die persoon betaalt zijn eigen biertje. Erg leuk als iemand dat niet kan betalen of als je daardoor een tegenstander dronken voert. Tot slot heb je de dobbelstenen nodig om iemand de kroeg in te laten komen. De speler pakt daarvoor de bovenste kaart van zijn trekstapel. Het gegooide getal geeft de hoeveelheid geld aan dat hij meeneemt naar binnen. Ook gebruik je de dobbelstenen om iemand de kroeg te laten verlaten. Het gegooide getal maakt daarbij niet uit.

Uiteraard hebben de verschillende wezens ook ieder nog hun eigen specialisme: de kobold is erg armlastig, want die moet telkens de biertjes van de hogere rangen betalen. Daarom mag hij, als hij naar een andere tafel loopt, een muntje meenemen dat op tafel ligt. De trol krijgt juist als hoogste in rang telkens bier. Hij laat daarom als fooi steeds een muntje achter op de tafels als hij verder loopt. De dwerg mag ook tegen de klok in lopen, waardoor je meer mogelijkheden hebt. En de ork mag ten slotte ook de kroeg verlaten bij de waard, als hij genoeg bier op heeft. Hij hoeft dan niet eerst naar de deur te lopen.

Ten slotte

Fantasy Pub spelen wij met erg veel plezier. Het spelprincipe zit leuk in elkaar en het is een beetje puzzelen wat de beste beweging is. De dobbelstenen zorgen wel voor een geluksfactor, maar met dit spelletje vind ik dat helemaal niet storend. Je hebt vaak meer mogelijkheden, waardoor het niet allesbepalend is. De tekeningen zijn grappig en aan de symbooltjes links bovenaan de kaart kan je herkennen om welk wezen het eigenlijk gaat. Dat is wel nodig, want de wezens van de diverse spelers wijken qua tekeningen behoorlijk van elkaar af. Wat ik wel heb gemerkt, is dat met dit spel niet bij iedereen het kwartje meteen valt. Sommigen vinden het chaotisch en lastig om de mogelijkheden te zien. Een overzichtskaartje met daarop de rangvolgorde en de bijzondere acties van de diverse wezens zou een welkome aanvulling zijn. En gewoon nogmaals spelen, helpt hiervoor ook enorm! Voor mij persoonlijk is dit in ieder geval zeker een spelletje dat in de top staat.

Erwin: Fantasy Pub is een heruitgave van het gelijknamige spel van Mind the Move. Dit is een geslaagd loopspel met een lollig thema en voldoende mogelijkheden om elkaar dwars te zitten (interactie!). Wat mij betreft had men in deze nieuwe versie de tekeningen van de wezens iets eenduidiger moeten maken. Nu is het door alle muntjes en biertjes heen soms lastig te zien om welk wezen het gaat. Proost!

Titel: Fantasy Pub
Auteur: Emanuele Ornella
Uitgever: Tilsit / Mind the Move
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 20 - 45 minuten
Prijs: ong. € 15,-


Spellen > Recensies >
Fantasy Pub


Top