Spellen > Recensies > Felinia

Felinia

Erwin - 2010


Felinia is een nieuw bordspel van de Duitse spelauteur Michael Schacht. Het spel valt allereerst op door het bijzondere thema. De hoofdpersonen in dit spel zijn katten in een mensengedaante. Ze zijn woonachtig in de mooie stad Katzburg en willen graag handel drijven met de buren op het eiland Felinia. De spelers vertegenwoordigen deze kattige koopmannen. Zij kopen de juiste goederen op de markten van Katzburg, vertrekken per schip naar Felinia en proberen daar handelsposten te stichten. De kern van het spel is een veilingsysteem, dat enigszins doet denken aan Het Koopmanshuis van Stefan Feld. Beide auteurs hebben hun veilingsystemen overigens onafhankelijk van elkaar bedacht.

Het speelbord van Felinia is dubbelzijdig. De ene kant is bedoeld voor het basisspel met 3-4 spelers, de andere kant voor het expertspel met 2-4 spelers. Op het bord vind je Katzburg, met een aantal markten, een koopmansgilde en vier driedimensionale schepen. Op de markten liggen aan het begin twee goederen klaar. Bij minder spelers doen niet alle markten mee. In het koopmansgilde kun je o.a. bonusfiches bemachtigen. Met de schepen varen jouw koopmannen straks naar Felinia. Dit eiland bestaat uit vijf gekleurde landen, die zijn verdeeld in meerdere gebieden. Op 30 van deze gebieden worden gedekte handelspostfiches neergelegd, die de spelers later moeten verzamelen. Iedere speler heeft een eigen bordje, waarop hij zijn geldvoorraad op een spoortje met zes velden bijhoudt. Op dit bordje bewaar je ook jouw gekochte goederenfiches. Aan het begin krijg je er twee gratis. Je hebt verder 10 koopmannen en drie biedstenen. Naast het speelgeld op jouw bordje zijn er nog twee andere soorten ‘geld’: goud- en specerijkaartjes.

Het spel duurt in het algemeen 10-12 speelronden. Elke ronde bestaat uit vijf fasen.

In de biedfase zetten de spelers hun biedstenen in. Ze plaatsen om de beurt één steen, tot iedereen drie stenen heeft geplaatst. Als je een steen op jouw eigen bordje plaatst, krijg je hiervoor 1-3 geld. Als je een steen op een markt of het koopmansgilde plaatst, hoop je daar later goederen te kopen resp. een ruilactie te doen. Op de laatstgenoemde locaties worden de biedstenen bovenop elkaar geplaatst.

In de handelfase worden de markten en het gilde in volgorde afgehandeld. Per locatie is de bovenste biedsteen als eerste aan de beurt. Op een markt mag deze speler passen en zijn steen verwijderen of mag hij daar één goed kopen. De prijs is gelijk aan het totale aantal biedstenen op deze plek. Na de aankoop tik je jouw geld af, haal je jouw biedsteen weg en leg je het goed op jouw bordje. In het koopmansgilde kun je ook passen en jouw steen weghalen of je kunt daar tegen betaling één ruilactie uitvoeren: je mag één goed ruilen tegen één ander goed uit de zak en één specerijkaartje, of je ruilt een goud- en een specerijkaartje voor een bonusfiche naar keuze.

Tijdens het spel is het altijd mogelijk om goud, goederen of specerijen te verkopen om jouw geldvoorraad aan te vullen. Goud levert 2 geld op, de andere soorten 1 geld.

Meteen na een succesvolle koop- of ruilactie mag je een of meer koopmannen op een of meer schepen zetten, tegen betaling van de op de dektegels afgebeelde combinaties van goederen en geld. Op zo’n schip moet uiteraard nog wel plek zijn.

In de exploratiefase vertrekken de volle boten naar Felinia. De kleur van de dektegel bepaalt naar welke haven een boot vaart. Als meerdere boten varen, vertrekken ze in de volgorde van de op het dek aangegeven vertrektijd. Als geen enkele boot vol is, vaart de boot met de eerste vertrektijd toch weg.

Wanneer de boot in de haven aankomt, gaan de koopmannen in volgorde van boord. Iedere koopman heeft drie bewegingspunten. Met het eerste punt stapt hij naar het gebied naast de haven en draait hij 1 of 2 handelsposten in dit land om. Met zijn volgende bewegingspunten wandelt hij naar een gebied met een handelspostfiche. Gebieden met andere koopmannen zijn verboden. Als je onderweg een gebied met een symbool aandoet, krijg je de afgebeelde beloning (specerij, goud, geld of goed). Eindig je bij een open handelspost, dan voeg je dit fiche toe aan jouw scorestapel. Jouw koopman blijft daar de rest van het spel staan. Als jouw ontdekkingsreis niet is gelukt, gaat jouw koopman terug naar jouw voorraad.

In de opslagfase mag iedere speler maximaal drie goederenfiches op zijn bordje bewaren. Als je twee geld betaalt, mag je een vierde fiche bewaren. Overtollige goederen gaan terug in de zak en leveren je 1 geld per stuk op.

In de vijfde fase krijgen de boten nieuwe dektegels en wordt elke markt aangevuld tot drie goederenfiches. De volgende speler krijgt de startspelerkaart.

Het spel is voorbij wanneer een speler zijn laatste koopman op een boot plaatst of wanneer er onvoldoende dektegels zijn om de boten te vullen. In het eerste geval wordt eerst de handelfase afgewerkt. In beide gevallen volgt daarna een laatste exploratiefase, waarin alle boten varen.

Daarna worden de winstpunten toegekend. Je krijgt punten voor setjes gelijke handelsposten (1 punt voor een los fiche, 2 punten per fiche bij twee fiches enzovoort), punten voor naburige koopmannen (een groep van een, twee of drie of meer koopmannen is 1-2-3 punten per koopman waard), 1 punt per goudkaart en per goed en ten slotte 1 punt per twee specerijkaarten. De bonusfiches verhogen de punten van de handelsposten. De speler met de meeste punten ontvangt de vergulde kattenbak.

De regels voor het expertspel introduceren enkele extraatjes. Je gebruikt de andere kant van het bord. Er zijn meer handelspostfiches beschikbaar, die tijdens het spel bonussen opleveren. Alle handelsposten liggen nu open op het bord. Met voedselkaartjes kun je extra bewegingspunten voor jouw koopmannen verzamelen. Deze voedselkaarten kun je in bepaalde gebieden vinden. Je kunt ze ook via de ruilactie in het gilde bemachtigen. Je kunt in bepaalde gebieden ook locatiekaarten vinden, die bij de eindtelling punten opleveren.

Ten slotte

Deze preview is gebaseerd op een studie van de spelregels. Ik heb het spel niet gespeeld en het materiaal niet in de vingers gehad.

Ik kan me voorstellen dat Michael Schacht een beetje is geschrokken toen hij voor de eerste keer kennismaakte met Het Koopmanshuis. De biedsystemen van beide spellen lijken op het eerste gezicht verwant. Na een tweede blik zie je ook verschillen. Hier raken initiatief en het opdrijven van de prijs dezelfde speler, bij Het Koopmanshuis drijf je de prijs op om het initiatief van een ander duur te maken. Verder hangt er uiteraard een ander spelverloop achter de veilingen. Het thema is verfrissend vreemd. Ik kijk uit naar de eerste kennismaking met het spel. Schacht weet toegankelijke spelsystemen vaak te combineren met inhoudelijke diepgang. Dit lijkt ook hier het geval te zijn.

Door productieproblemen komt dit spel pas in maart 2011 op de markt.

Titel: Felinia
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Matagot
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 30
 


Spellen > Recensies >
Felinia


Top