Spellen > Recensies > Fiji

Fiji

Erwin Broens - dec 2006


Tijdens Spiel 2005 bevatte de persmap de gebruikelijke lange lijst met nieuwe spellen die op deze beurs zouden verschijnen. Een van deze nieuwe titels was Fiji van 2F-Spiele, maar dit spel was op de beurs zelf nergens te vinden. Twee weken later was auteur Friedemann Friese te gast op het Spellenspektakel. Tijdens een nachtelijke hotelsessie kwam o.a. het prototype van Fiji op tafel. Dit spel zou volgens Friedemann in het voorjaar van 2006 alsnog verschijnen. Ach ja, releaseplanning is een kunstje dat niet alle uitgevers perfect beheersen. Met een half jaartje extra vertraging is Fiji sinds oktober 2006 eindelijk verkrijgbaar, bij 2F-Spiele in Duitsland en bij PS Games in Nederland.

Fiji is een biedspel voor 2-5 spelers. Je begint iedere speelronde met een setje kraaltjes in vier verschillende kleuren. Met deze kraaltjes probeer je in drie biedfases winstpunten te verdienen, door de juiste kraaltjes te lozen c.q. te verzamelen. Een rij met vier scorekaartjes bepaalt de waarde van de kraaltjes. De eerste kaart geeft aan of je deze speelronde juist veel of juist weinig kraaltjes van de afgebeelde kleur moet verzamelen. De tweede t/m de vierde kaart fungeren op dezelfde wijze als ‘tie breakers’. Daarnaast liggen er vier setjes met telkens twee ‘opdrachtkaartjes’ klaar, die de uitkomst van een biedfase bepalen. Een paar voorbeelden: degene die de meeste rode kraaltjes biedt, ontvangt twee gele kraaltjes; als jij de minste blauwe kraaltjes biedt, krijgen alle medespelers één rood kraaltje; degene die de meeste kraaltjes biedt, mag een scorekaartje omdraaien.

De spelers bieden telkens blind, waarna de uitkomst van de vier combinaties van ‘opdrachtkaartjes’ in volgorde wordt bepaald. Als bij de afhandeling van een combinatie meerdere spelers hetzelfde bod hebben gedaan, gaat de ‘opbrengst’ naar de eerstvolgende bieder. Dit van ‘Hol’s der Geier’ bekende principe zorgt ook hier voor extra spanning. Het is soms een hele klus om de gewenste kraaltjes te verzamelen c.q. ongewenste kraaltjes te lozen. Aan het einde van de biedfase eindigen de geboden kraaltjes in de centrale voorraad en de gewonnen kraaltjes achter de zichtschermen van de spelers.

Na drie biedfases is de speelronde voorbij. Dan wordt de score bepaald en ontvangen de beste spelers 1 of meer gekrompen hoofden (met o.a. de verminkte snuitjes van Bert & Ernie – kindvriendelijk is het niet). Na vier speelrondes wint de speler met de grootste verzameling gekrompen hoofden.

Ten slotte

Fiji draait aan de ene kant om blind bieden. Dit introduceert een bluf- en een gokelement, waaraan sommige spelers een bloedhekel hebben. Aan de andere kant word je geconfronteerd met soms ‘onmogelijke’ combinaties van opdrachtkaartjes, waardoor je flink moet broeden op een handige biedtactiek. Fiji is wat mij betreft een geslaagde combinatie van bluffen, gokken en plannen. Het speelt lekker vlot weg, zorgt voor spanning en doet de grijze cellen af en toe kraken. Volgens de doos is het spel geschikt vanaf twee spelers, maar naar mijn mening begint het pas echt te leven met vier koppensnellers aan tafel.

Ten slotte een tip: controleer voor het eerste potje jouw voorraad ‘kraaltjes’. In mijn speelomgeving heeft namelijk niemand een compleet setje!

Titel: Fiji
Auteur: Friedemann Friese
Uitgever: 2F-Spiele / PS Games
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 15,-


Spellen > Recensies >
Fiji


Top