Spellen > Recensies > Finito!

Finito!

Det - 2010


Schmidt Spiele heeft tegenwoordig leuke kleine spelletjes in zijn assortiment. Ze worden uitgebracht in de serie ‘Easy Play’. Dit zijn eenvoudige spelletjes, met simpele regels en toch veel speelplezier. Finito! is ook uitgebracht in deze serie. De spelers krijgen allemaal een speelbordje voor zich met in oplopende volgorde de cijfers 1 t/m 20 erop. De meeste cijfers komen tweemaal voor. Daarnaast heeft iedereen een setje speelstenen met de getallen 1 t/m 12 erop. Tot slot is er een twintigzijdige dobbelsteen.

Doel van het spel is om als eerste speler jouw speelstenen in de juiste volgorde op je speelbordje te krijgen. De enige eis hierbij is dat de cijfers op de speelstenen in leesrichting oplopend zijn geplaatst van 1 t/m 12. Op welke cijfers van het speelbordje ze liggen en hoeveel ruimte er tussen de diverse speelstenen zit, is niet van belang.

De spelers schudden hun speelstenen en draaien er drie open. Dan wordt de dobbelsteen gegooid. Iedere speler legt nu één van zijn openliggende speelstenen op zijn speelbordje op het gegooide getal. Als beide cijfers nog vrij zijn, kan hij kiezen. Zijn beide cijfers al bezet, dan moet de speelsteen op een getal direct hoger of lager worden gelegd.

Daarna draaien de spelers weer een nieuwe speelsteen open en wordt er opnieuw gegooid. Dit gaat zo door totdat iedereen zijn twaalf speelstenen op zijn speelbordje heeft liggen. Het zal zelden voorkomen dat iemand nu al zijn speelstenen al in de goede volgorde heeft liggen. In dit geval is er meteen al een winnaar. Maar in alle andere gevallen wordt er gewoon doorgespeeld.

De spelers moeten vanaf nu elke keer een speelsteen verplaatsen naar het gedobbelde getal. Op deze manier proberen ze de speelstenen in de juiste volgorde te krijgen. Zodra het iemand is gelukt, stopt het spel en is hij/zij de winnaar.

Ten slotte

Dit is een heerlijk spelletje voor tussendoor. Meestal wil je het gelijk nog een keer spelen. De regels zijn duidelijk en simpel. Je kunt binnen vijf minuten aan de gang, dus is het met iedereen te spelen. Ondanks de geluksfactor zit er wel degelijk ook tactiek in. Stel: je moet bijvoorbeeld nog één speelsteen op de juiste plek krijgen. Je kunt dan proberen om die plek uit zoveel mogelijk aaneengesloten cijfers op het speelbordje te laten bestaan. Hierdoor wordt de kans steeds groter dat het gaat lukken. Het spel duurt slechts een kwartiertje, speelt prima met 2, 3 en 4 spelers en het is mooi uitgevoerd. Ik vind het een klein leuk toppertje!

Finito! heeft ook Nederlandstalige spelregels en wordt in Nederland door Selecta Spel & Hobby gedistribueerd.

Titel: Finito!
Auteur: Hartmut Kommerell 
Uitgever: Schmidt Spiele
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 15 minuten
Prijs: ong. € 12,-


Spellen > Recensies >
Finito!


Top