Spellen > Recensies > Finstere Flure

Finstere Flure

Erwin - juli 2007


Finstere Flure is een thematisch bizar loopspel, waarbij de spelers door een kerker met een hongerig monster trekken. Het monster Furunkulus is afkomstig uit Friedemann Friese’s wonderlijke speelwereld rond de fee Fabula, die ook in andere spellen een rol speelt. De kerker bestaat uit een ingang, een gangenstelsel van 16 x 11 rijen en een uitgang aan de overkant van het bord. Aan het begin van het spel moeten de spelers sommige speelvelden voorzien van bloedplassen en stenen. Op bloedplassen glijden speelfiguren een stuk door. Stenen kunnen een route blokkeren en speelfiguren aan het zicht van het monster onttrekken. Voor de liefhebbers van variatie zijn er ook nog andere objecten beschikbaar: teleporters, kristallen en draaistenen.

Iedere speler heeft een setje met vier speelfiguren, die om de beurt worden bewogen. Elke speelfiguur is dubbelzijdig, met een bewegingswaarde op elke kant: 1+6, 2+5, 4+3 en 3+4. Een speelfiguur beweegt maximaal het afgebeelde aantal velden en moet op een vrij veld eindigen. Als een speelfiguur een steen tegenkomt, mag hij deze verschuiven als het volgende veld vrij is. Nadat een speelfiguur is verplaatst, wordt het omgedraaid. In de volgende ronde moet je het dus met de tegenovergestelde bewegingswaarde doen.

Nadat alle spelers hun speelfiguren hebben bewogen, gaat het monster aan de wandel. Zijn beweging wordt bepaald met behulp van een setje monsterkaarten. Zo’n kaartje geeft aan hoeveel stappen Furunkulus deze ronde zal zetten. Bij twee van deze kaartjes stapt hij door tot er één resp. twee speelstuk(ken) sneuvelen, met een maximum van 20 velden. Na elke stap van het monster wordt gecontroleerd of er een of meer speelfiguren in zijn blikveld staan (links, vooruit of rechts). Zo ja, dan zet hij zijn volgende stap in de richting van de dichtstbijzijnde zichtbare speelfiguur. Furunkulus kan bij zijn beweging gebruikmaken van ‘geheime gangen’ aan de rand van het speelveld, waardoor hij vrij snel de ogenschijnlijk veilige overkant kan bereiken.

Als Furunkulus tijdens zijn wandeling een speelfiguur ontmoet, peuzelt hij deze op. In de eerste speelhelft gaan deze ‘snacks’ weer terug naar de ingang, in de tweede helft ben je ze definitief kwijt. Deze tweede speelhelft begint nadat de voorlaatste monsterkaart is uitgevoerd.

Het is de bedoeling om als eerste drie speelfiguren in veiligheid te brengen. Als alle actieve speelfiguren in de maag van Furunkulus zijn geëindigd, wint de speler die als eerste de meeste stukken wist te redden.

Ten slotte

Finstere Flure is een kostelijk loopspel, met een lollig thema en voldoende ruimte voor een paar tactische trucs. Zo is het bijvoorbeeld leuk om een van jouw speelfiguren op een veilige afstand in het blikveld van het monster te plaatsen. Dan kun je de griezel namelijk naar speelfiguren van medespelers lokken (eet smakelijk, Furunkulus!). Ook met de verschillende objecten in de kerker kun je leuke dingen doen. Het is overigens wel zaak dat de spelers hun tactische reken- en meetwerk snel uitvoeren; dit spel vraagt namelijk om een vlotte en luchtige speelstijl.

PS Games distribueert dit spel in Nederland. Op hun website kun je Nederlandstalige spelregels downloaden.

Titel: Finstere Flure
Auteur: Friedemann Friese
Uitgever: 2F-Spiele
Aantal spelers: 2-7
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 20,-


Spellen > Recensies >
Finstere Flure


Top